The Talk: Ομάδα χορού Tási Dance Collective / Η τέχνη ως κοινή εμπειρία
Η συνεργατική ομάδα χορού Tási Dance Collective παρουσιάζει στο bios της παράσταση «Subrealities» προσεγγίζοντας μέσω της σωματικότητας την καθημερινότητα που μοιραζόμαστε και τον τρόπο που μπορεί να αποδοθεί αυτή η διερεύνηση μέσω της τέχνης. Η ομάδα μας μίλησε για τη νέα της δουλειά, τις νέες εμπειρίες που χάρισε και τα πεδία έρευνας που διάνοιξε.
Τι κινητοποίησε τη νέα σας παράσταση; Πώς δουλέψατε για αυτή;
Στο περίπλοκο περιβάλλον σταθερής επισφάλειας, βεβαιωμένης αβεβαιότητας, σαφούς ασάφειας και ανεξέλεγκτης βίας που ζούμε, αισθανθήκαμε έντονα την ανάγκη να βρούμε έναν τρόπο να αντιστεκόμαστε στις κακουχίες, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα το δυσεύρετο αίσθημα της καθαρής χαράς, και όχι απλά της απαλλαγής από την λύπη. Η παράσταση κινητοποιήθηκε από την επιθυμία μας να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους μία πρόταση που ευελπιστεί να δίνει σε όλα μας πρόσβαση σε εκείνο το ανατροφοδοτικό αίσθημα του ενθουσιασμού.
Το ταξίδι του Subrealities, ξεκίνησε από ένα κινητικό ντουέτο, που αναζητούσε την χαρά μέσα από την κίνηση, δημιουργώντας ένα μικρό κομμάτι για την χαρά του χορεύειν. Στην πορεία, προέκυψε η ανάγκη να αποκτήσει μία συλλογική διάσταση και να αναζητήσουμε την χαρά, μέσα από το μοιράζεσθαι.
Έτσι, το project εμπλουτίστηκε από δύο νέες καλλιτέχνιδες, μία χορεύτρια και μία περφόρμερ προερχόμενη από το χώρο του σωματικού θεάτρου, και παρέα αναζητήσαμε και συνεχίζουμε καθημερινά να αναζητούμε, την χαρά μέσα από τις συλλογικές πρακτικές.
Μπαίνοντας στο στούντιο αρχίσαμε να ερευνούμε την έννοια της πραγματικότητας. Ποια είναι τελικά; Αυτή που βιώνουμε ή αυτή που δημιουργούμε και τελικά ποια θέλουμε εμείς να είναι;
Αντιμετωπίσαμε το σώμα μας ώς έναν αντιφατικό χώρο όπου εδράζονται αληθινοί και μη-αληθινοί υλικοί τόποι. Το ίδιο το σώμα, αποτελεί μια ετεροτοπία όπου συνυπάρχει το πραγματικό μέσω της παρουσίας, με το μη-πραγματικό μέσω της φαντασίας.
Μαζί, συνειδητοποιήσαμε πως η κοινώς αποδεκτή πραγματικότητα όπως την βιώνουμε, δεν εξυπηρετεί τον σκοπό μας. Έτσι, αποφασίσαμε να βρούμε έναν τρόπο να κατασκευάσει το κάθε κινούμενο σώμα την δική του πραγματικότητα, επιτρέποντας στην φαντασία να εισχωρήσει στην καθημερινή ζωή.
Αποφασίσαμε να εστιάσουμε στις οριζόντιες δημιουργικές και οργανωτικές διαδικασίες, επιχειρώντας να δημιουργήσουμε τις δικές μας τεχνικές συνεργατικής χορογραφικής έρευνας, σύνθεσης και σύνδεσης. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου ανάπτυξης παραστατικών τεχνών με άξονα την αλληλοσυμπληρωματικότητα.
Τι νέο μάθατε για τον εαυτό σας μέσα από αυτή τη δουλειά μέχρι τώρα;
Στην διάρκεια των μεταξύ μας ζυμώσεων εντοπίσαμε πόσο μόνη νιώθει η κάθε μια μέσα στον καταιγισμό των πληροφοριών και των πολλαπλών ρόλων που παίρνει στην καθημερινότητα της, ακόμα κι όταν νιώθει πως παίρνει τις σωστές επιλογές για την εαυτή της. Αυτό το μοίρασμα και η καλλιτεχνική συνύπαρξη, λειτούργησε απελευθερωτικά.
Θεωρούμε την πολυσυλλεκτικότητα αυτού του έργου πολύτιμη και ευελπιστούμε αυτή η σύζευξη διαφορετικών αισθητικών και αναφορών, που διαμορφώνουν μια καλλιτεχνική ταυτότητα που μπορεί να μην είναι ενιαία και συμπαγής, να προσκαλέσει το κοινό σε έναν κόσμο που τα υποκείμενα που τον κατοικούν, φροντίζουν το ένα το άλλο, τις κοινώς μοιραζόμενες διαδικασίες και δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό ώστε να χωράνε όλες οι ανάγκες.
Η κατεύθυνση αυτή δεν ήταν πάντα εύκολη. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας μας έδειξε πως η απόφαση του να διαμορφώνουμε όλες μαζί την τελική εικόνα φέρει πολλές φορές ένα βάρος που κάνει τις διαδικασίες να επιβραδύνουν. Ήρθαμε πολλές φορές αντιμέτωπες με την σύγχυση, την ανασφάλεια και το άγχος της συνδημιουργικής υπογραφής, όμως στο τέλος της ημέρας δεν θα αλλάζαμε με τίποτα αυτή μας την απόφαση.
Ήταν για εμάς μια πολύ καλή ευκαιρία, να αφομοιώσουμε αυτό που ήδη γνωρίζουμε – πως στο βωμό της ταχύτητας και της επιφανειακής άνεσης, χάνεται πολύ εύκολα η ευκαιρία να ζήσεις την μαγεία. Μάθαμε επιπλέον πως, όταν η ευθύνη μοιράζεται, γίνεται πιο ελαφριά, με έναν τρόπο όμως που δεν μειώνει την αξία της, αντιθέτως την εξυψώνειι, από την προσωπική δέσμευση στο κοινό όραμα.
Υπάρχει μία πραγματικότητα για όλους ή ο κάθε άνθρωπος ζει στην προσωπική του πραγματικότητα;
Σύμφωνα με πολλες μετανεωτερικές φιλοσοφικές προσεγγίσεις η πραγματικότητα κατασκευάζεται κοινωνικά. Συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία πραγματικότητα για όλα τα υποκείμενα. Είναι μια έννοια η οποία ενέχει μια πολλαπλότητα που εξαρτάται από τις κοινωνικοιστορικές συνθήκες μέσα στις οποίες δομείται το κάθε υποκείμενο, δηλαδή τις σχέσεις και τις υλικότητες. Για την δημιουργία της παράστασης διερευνήσαμε αυτές τις σχέσεις σε αυτην την κοινωνική συνθήκη, δηλαδή σε μία μεταπανδημιακή εποχή σε ένα δυτικοποιημένο περιβάλλον. Το υποκείμενο όμως δομείται και δομεί, εκεί είναι που τελικά εστιάσαμε, στο πως μπορούμε να συνδημιουργήσουμε μια δική μας υπερπραγματικότητα αναγνωρίζοντας την κυρίαρχη πραγματικότητα της κοινωνικοπολιτισμικής μας συνθήκης.
Πόσο εύκολο είναι να αποκλίνουμε από την ρουτίνα κινήσεων του σώματός μας στην καθημερινότητά μας;
Ζούμε σε μια αρκετά αυτοματοποιημένη εποχή, όπου τα πάντα καταναλώνονται γρήγορα και αντικαθίστανται σύντομα. Το σώμα εξετάζεται συχνά μέσα στην καθημερινότητα σε επίπεδο παραγωγής ως προς την εργονομία των κινήσεων με στόχο να είναι πιο γρήγορο, άρα και πιο αποδοτικό και παραγωγικό. Επεξεργάζοντας την έννοια ρουτίνα κινήσεων, σκεφτόμαστε τι αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα; Αν υποθέσουμε ότι η κάθε μία από εμάς έχει διαμορφώσει μια ρουτίνα κινήσεων, ίσως αυτή ετεροκαθορίζεται από τον τόπο και την συνθήκη και όχι από το ίδιο το σώμα. Για παράδειγμα, ένα σώμα συμπεριφέρεται και κινείται εντελώς διαφορετικά στον χώρο εργασίας του και εντελώς διαφορετικά όταν διασκεδάζει και είναι με οικεία του πρόσωπα. Επιτελεί κάθε φορά διαφορετικούς ρόλους και χτίζει ένα διαφορετικό κινητικό λεξιλόγιο επικοινωνίας. Ίσως η ρουτίνα κινήσεων προσδιορίζεται από την δράση κάθε φορά εκ νέου που κάνουμε μέσα στη καθημερινότητα μας και ίσως τελικά αυτό που την διαμορφώνει ως ενιαία ρουτίνα είναι η ίδια η έννοια της καθημερινότητας. Στο έργο μας, επιδιώκουμε να συνδεθούμε μέσα από την χαρά, που δεν προκύπτει απλώς μέσα από την ικανοποίηση των αναγκών μας ή από την εξάλειψη της λύπης, αλλά μέσα από το απροσδόκητο, το ξαφνικό, αυτό που σου προκαλεί έκπληξη, αυτό δηλαδή που διαμορφώνει την ορμή για ζωή.
Η απάντησή μας, μπορεί να συνοψιστεί με την εξής ερώτηση: Πόσο επιτρέπουμε εμείς οι ίδιες στο σώμα μας να είναι πραγματικό διαθέσιμο στο απροσδόκητο ή πόσο βρισκόμαστε σε μια συνθήκη αυτοματισμού;
Το σώμα μπορεί να αντιληφθεί όσα αντιλαμβάνεται η φαντασία ή περιορίζεται μόνο στο πραγματικό;
Αντιμετωπίζουμε το σώμα ως έναν χώρο μέσα και γύρω από τον οποίο γίνονται συνεχώς διεργασίες. Η φαντασία μας δημιουργεί εικόνες και η μεταφορές που γίνονται πράξη μέσω της ενσωμάτωσης. Επομένως στο σώμα εδράζονται η φαντασία και πραγματικότητα ταυτόχρονα ως μία αέναη κίνηση αλληλεπιδρασης.
Τι σας δίνει δύναμη στην καθημερινότητα;
Το έργο Subrealities, λειτουργεί πρώτα απ’ όλα για εμάς τις ίδιες ως ένας οδηγός επιβίωσης. Σε ένα περιβάλλον που καταρρέει, το μόνο που έχουμε, είναι η μία την άλλη. Όταν οι θεσμοί αποτυγχάνουν παταγωδώς καθημερινά να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε παρακάτω, είναι να είμαστε ανοιχτές στις ανάγκες όλων. Μέσα σε αυτήν την διαδρομή δεν υπάρχει καμιά συνταγή επιτυχίας και κανένα θέσφατο, μονάχα μια πρόταση να εστιάσουμε στο μέσα μας και στο μαζί, στο τώρα! Με βάση αυτή την ιδέα, προχωράμε σαν ομάδα και εκτός σκηνής, παίρνοντας δύναμη, από την ορμή της συλλογικότητας.
Συντελεστές
Σύλληψη | Χορογραφία | Ερμηνεία: Ομάδα Tási (Γαβριατοπούλου Υρώ, Μίνα Ντάλη,Λυδία Ξουράφη, Ισιδώρα Φρέιζερ)
Δραματουργία: Λυδία Ξουράφη
Σχεδιασμός φωτισμών και σκηνικού χώρου: Μάρθα Κώτσια
Κοστούμια: Τζένη Δελή
Γραφιστική επιμέλεια: Έλλη Παπαδοπούλου
Trailer: Γιώργος Νικολόπουλος
Σχεδιασμός Ήχου: Ομάδα Tási
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Διεύθυνση – Εκτέλεση Παραγωγής: Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Ομάδα Τάση
Πληροφορίες
Παραστάσεις : 17,18,19 Ιουνίου 2024
Γενική είσοδος: 10,00 EUR
Μειωμένο: 8,00EUR, φοιτητικό, σπουδαστά καλλιτεχνικών σχολών, ΑΜΕΑ, Άνεργοι, Μέλη ΣΕΧΩΧΟ
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 40’
Προπώληση: https://www.more.com/dance/subrealities/
Χώρος : Bios, Πειραιώς 84, Αθήνα 10435
Πληροφορίες: 210 3425335