Βιργινία Ταμπαροπούλου / Η εκρηκτική δύναμη των όμορφων κακών

SONY DSC
Η Λεονί ένα καλομαθημένο, πλούσιο κορίτσι έχει παντρευτεί έναν νεαρό λαϊκής καταγωγής με τον οποίο τους ενώνει ο έρωτας τους, παρά το γεγονός ότι διαφέρουν σε πάρα πολλά πράγματα της καθημερινότητας, αλλά και πιο βαθιά. Το γεγονός ότι περιμένουν μωρό περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η οικογένεια της Λεονί επισκέπτεται το σπίτι τους για να βοηθήσει. Αντιθέσεις, παραξενιές και ιδιοτροπίες έρχονται στην επιφάνεια στην έξυπνη φάρσα του Φεϋντώ, Η Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό που παρουσιάζεται στην Β΄σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Χαράς Κεφαλά, παρασύροντάς μας να διασκεδάσουμε με οικείες καταστάσεις και “όμορφα κακά”. Η Βιργινία Ταμπαροπούλου μας μίλησε για το έργο, τον έρωτα και τις εκπλήξεις που κρύβουν.
Τι σας αρέσει στο έργο του Φεϋντώ;
Ο Φευντώ σ’ αυτό του το έργο προχωράει λίγο βαθύτερα από την απλή σάτιρα. Καυτηριάζει και σχολιάζει, μέσα από τους ήρωές του, την αφελή αστική δομή της οικογένειας. Καταγγέλλει, με την ιδιαίτερη πένα του, τους τρόπους της αριστοκρατίας να μεταχειρίζεται ανθρώπους και να τους γελοιοποιεί. Κι όλο αυτό μέσα από μια ανάλαφρη κωμωδία…
Τι καθορίζει ποιον άνθρωπο θα ερωτευτούμε;
Νομίζω δεν υπάρχουν κανόνες και προδιαγραφές όσον αφορά τον έρωτα. Δεν υπάρχει συνταγή και ποτέ δε θα μάθουμε γιατί ερωτευόμαστε αυτόν τον άνθρωπο κι όχι τον άλλο. Είναι μια υπέροχη παράνοια, μια γλυκιά παραζάλη, είναι απόλυτος και σαρωτικός και μάλλον ποτέ δε θα μάθουμε το μυστικό του!
Ποιο είναι το λάθος της Λεονί σε σχέση με τον σύζυγό της; Γιατί δεν τον υπερασπίζεται;
Η Λεονί είναι ένα κορίτσι της αριστοκρατίας ή μάλλον καλύτερα ένα κακομαθημένο πλάσμα, που ποτέ δεν στερήθηκε τίποτα και ποτέ δεν διδάχτηκε ήθος, κι άρα θεωρεί ότι μπορεί να φέρεται και να άγεται κατά πως την βολεύει. Αυτό σε συνδυασμό με την προχωρημένη της εγκυμοσύνη δημιουργεί μια γυναίκα εκρηκτική, με παράλογες απαιτήσεις και απρόβλεπτη συμπεριφορά. Έχει απαίτηση από τον άντρα της να της ικανοποιήσει και την πιο γελοία επιθυμία, δεν την ενδιαφέρει να τον υπερασπιστεί, την ενδιαφέρει να την υπηρετεί.
Η κοινωνική θέση και η τάξη επηρεάζουν τις ανθρώπινες σχέσεις; Ισχύει αυτό και στην εποχή μας;
Το να υπάρχουν κοινωνικές δομές είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μιας υγιούς κοινωνίας. Το να υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις, οι οποίες στηρίζονται είτε στην τάξη από την οποία προέρχεται κάποιος είτε στον πλούτο τον οποίο διαθέτει, είναι ανήθικο κι αδιανόητο για μένα. Δυστυχώς και στην εποχή μας σχέσεις είτε διαπροσωπικές είτε συχνά και επαγγελματικές, επηρεάζονται και καθορίζονται από την κοινωνική θέση και τάξη του καθενός, κάτι που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα φέρει τη ρήξη και τη σύγκρουση. Η διαφορά είναι ότι στη σημερινή εποχή τον ρατσισμό και τις διακρίσεις τα βαφτίζουμε αλλιώς κι ίσως έτσι τα χρησιμοποιούμε δίχως τύψεις!
Τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρούμε τον έρωτα;
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για να διατηρούμε ζωντανή οποιαδήποτε σχέση μας ενδιαφέρει. Να την φροντίζουμε και να μην τη θεωρούμε δεδομένη. Τον έρωτα πρέπει να τον νταντεύουμε, να τον παίρνουμε αγκαλιά και να μην ξεχνάμε ποτέ πόσο πολύτιμος και σπάνιος είναι!
Τι σας δίνει χαρά στην καθημερινότητα; Τι σας δίνει δύναμη και πίστη;
Χαρά μου δίνει η δουλειά μου, οι φίλοι μου, οι ωραίες βόλτες, η ανάγκη να αγαπώ και να αγαπιέμαι. Χαρά είναι να συνειδητοποιούμε πόσο τυχεροί είμαστε… Δύναμη και πίστη είναι η οικογένεια μου.
Ποιο κομμάτι του κειμένου ξεχωρίζετε; Γιατί;
Το έργο αυτό χαρακτηρίστηκε ως ένα μικρό κόσμημα, κι αυτό ακριβώς είναι. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι, γιατί σ’ αυτό το μονόπρακτο η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη και δε χορταίνεις να το διαβάζεις, πόσο μάλλον να το παίζεις! Είναι μια τρυφερή γλυκόπικρη κωμωδία, που κρύβει μια σκληρή πραγματικότητα…
Η Λεονί εν αναμονή ή το όμορφο κακό του Ζωρζ Φεϋντώ στη Β’ σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας
Συντελεστές:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Αθηνά Κεφαλά
Επιμέλεια κειμένου: Άννα Δαμιανίδη
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Κοστούμια – Σκηνογραφική επιμέλεια: Μαριάννα Ζαχαριάδου
Κίνηση: Μυρτώ Δελημιχάλη
Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Μωραΐτου
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Λίντα Πεπέ
Επικοινωνία: Ανζελίκα Καψαμπέλη-Έλενα Γρίβα
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Ερμηνεύουν: Μάνια Παπαδημητρίου, Όλγα Δαμάνη, Στέλιος Πετράκης, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Μανώλης Γιούργος, Άννα Μωραΐτου
INFO:
Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878 (νέο τηλέφωνο επικοινωνίας)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τελευταίες παραστάσεις
Παρασκευή 4/5, 11/5, 18/5 στις 18.00
Σάββατο 5/5, 12/5, 19/5 στις 21.00
Κυριακή 6/5, 13/5, 20/5 στις 21.00
Διάρκεια:
1 ώρα και 10 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ