My Book/Self: Αγοραστή Αρβανίτη

Διαβάζετε καθημερινά;
Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο που έχω ξεκινήσει δεν καταφέρνω καθημερινά να το συνεχίσω . Προσπαθώ όμως έστω και μέσω Ίντερνετ να διαβάζω πάντα και καθημερινά ενδιαφέροντα άρθρα και αναρτήσεις.
Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;
Νομίζω ότι κατακλυζόμαστε καθημερινά από τόσες πληροφορίες και τις περισσότερες φορές με έναν εντελώς επιφανειακό τρόπο που στο τέλος δε γνωρίζουμε τίποτα καλά και το μυαλό γίνεται ένας πολτός. Ένα καλό βιβλίο, οποιουδήποτε περιεχομένου , έχει τη δύναμη να μας απομακρύνει από όλα αυτά και να καλλιεργήσει το μυαλό και τον τρόπο σκέψης μας. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου ανάγκη..
Τι προσφέρει στην ζωή σας;
Προσφέρει σε στιγμές μια γλυκιά απομόνωση και ένα ξύπνημα της φαντασίας μου όπως ακριβώς και το θέατρο..
Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;
Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο τρόπο στο πως διαλέγω ένα βιβλίο. Μπορεί να το άκουσα κάπου, μπορεί να προκύπτει από κάποιο θεατρικό έργο, μπορεί να μου το έκαναν δώρο…
Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;
Υπάρχει ορισμός; Δεν ξέρω..Όποιο βιβλίο το τελειώσεις μάλλον..όλα αυτά βέβαια είναι εντελώς υποκειμενικά.
Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;
Η ιδανική συνθήκη είναι στο σπίτι μου. Έξω μου αποσπάται πολύ η προσοχή και δεν μπορώ συνήθως. Εκτός αν διαβάζω λόγια από κάποιο κείμενο της δουλειάς..
Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;
Αυτό το κείμενο που θα μείνει στην ψυχή μου τόσο έντονα είναι η νουβέλα του Έρικ-Εμμανουέλ Σμιτ “Oscar et la dame Rose” -(Αγαπητέ Θεέ, μεταφρασμένη από τον Αχιλλέα Κυριακίδη) στην οποία βασίζεται και η παράσταση μας “Φιλιά, Όσκαρ” με τον Θανάση Τσαλταμπάση στο ρόλο του Όσκαρ.
Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;
Σίγουρα λοιπόν θα πρότεινα να διαβάσουν όλοι αυτό κείμενο.. βάλσαμο για την ψυχή του κάθε ανθρώπου. Ο Σμιτ κατάφερε με τόσο κατανοητό και γλυκό τρόπο να φιλοσοφήσει τόσο ουσιαστικά για τη ζωή που αυτό το έργο μπορεί να αγγίξει τους πάντες. Αυτό που ένοιωσα διαβάζοντας το και μετέπειτα ζώντας τη δημιουργία της παράστασης στις πρόβες υπό τη μοναδική καθοδήγηση του Τσέζαρις Γκραουζίνις, είναι ότι ο Όσκαρ θα θεραπεύσει την ψυχή σας όπως έκανε και με τη δική μας.
Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;
Αυτό που διαβάζω αυτήν την περίοδο είναι το “Γαβγίζοντας στα αστέρια” που μου το έχει κάνει δώρο η φίλη μου , επίσης ηθοποιός, Μαριάννα Τουντασάκη και επίσης τρελή και αγαπησιάρα με τα ζώα. Το βιβλίο περιέχει πέντε ρωσικές ιστορίες με σκύλους (Τουργκένιεφ, Σαλτικόφ, Τσέχοφ, Κουπρίν, Ιλφ & Πετρόφ) και όπως γράφει στην εισαγωγή « Τα σκυλιά έχουν ιδιαίτερη συμβολική σημασία στη ρωσική μυθολογία. Σε αντίθεση με τη σκληρή πατριαρχική δομή της ρωσικής οικογένειας τα σκυλιά ενσωματώνουν το ανυπότακτο πνεύμα της απόλυτης ελευθερίας. Μιας σχεδόν επαναστατικής πράξης.
Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…
“Ο δεσμός ανθρώπου και σκύλου είναι τόσο παλιός και έντονος όσο η ιστορία της ανθρωπότητας”