Γιάννης Καρούνης / Φιλία, συνύπαρξη και συμμετοχή
Η θεατρική ομάδα «πείρα(γ)μα» παρουσιάζει κάθε Τρίτη στις 21:00 στο Τρίκυκλο το έργο του Περικλή Κοροβέση «Tango Bar» σε σκηνοθεσία Γιάννη Καρούνη, ακολουθώντας την αισθητική που έχει υπηρετήσει όλα τα χρόνια της πορείας της και τοποθετώντας στο κέντρο της δράσης πρώτα τον ηθοποιό και έπειτα το κείμενο που υπηρετεί. Με έμφαση στη λιτότητα των μέσων και στην ουσία των πραγμάτων, αυτή τη φορά προσεγγίζει την φιλική σχέση δύο αντρών, την πραγματική επαφή δύο άνθρωπων και πως αυτή επηρεάζει τις ζωές τους. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιάννης Καρούνης μας μίλησε για την ομάδα, την πορεία της και τον πυρήνα δράσης της, για την νέα τους παράσταση, την οπτική με την οποία την προσέγγισε και την νέα οπτική που αυτή του έδωσε, για τις σχέσεις, τις αληθινές φιλίες και τους ανθρώπους που αγωνίζονται.
Τι σας συγκινεί στο έργο; Γιατί το επιλέξατε;
Η ομάδα πείρα(γ)μα στις εννέα παραγωγές που έχει έως τώρα ανεβάσει σε διάρκεια δεκαέξι ετών διερευνά πώς μέσα από την αμεσότητα, μέσα από τη λιτότητα και την οικονομία των μέσων, μπορεί να δημιουργηθεί μια θεατρική συνθήκη όπου ο ηθοποιός θα υπάρξει επί σκηνής ως συγκροτημένο πολιτικό υποκείμενο, που θα δράσει ως καταλύτης, χρησιμοποιώντας μέσα ποιητικά, για να προτείνει άλλους τρόπους σχετίζεσθαι.
Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε να εγκαταλείψουμε τους θεατρικούς χώρους και να δημιουργήσουμε θεατρικές συνθήκες παντού. Παρουσιάζοντας τις παραστάσεις μας σε μη θεατρικούς χώρους όπως στο δρόμο, σε καφενεία, σε πλατείες, σε προαύλια σχολείων, σε χώρους ιστορικής μνήμης όπως το Μπλοκ 15 στο Χαϊδάρι, το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, το χώρο των πρώην φυλακών της Ακροναυπλίας και αλλού, δημιουργήσαμε τη δική μας θεατρική γλώσσα. Οι αναγνώστες σας μπορούν να δουν αυτή μας την ερευνητική πορεία στο site της ομάδας https://omadapeiragma.wixsite.com/peiragmatheatergroup/about.
Το «Tango Bar» του Περικλή Κοροβέση είναι ένα θεατρικό κείμενο που συμβαδίζει με τον τρόπο δουλειάς μας. Ένα κείμενο με σφιχτό ρυθμό που απαιτεί αμεσότητα στο παίξιμο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που μας έκαναν να επιλέξουμε το συγκεκριμένο κείμενο.
Ένας άλλος λόγος είναι η συνεργασία επί σκηνής με τον Παναγιώτη Διαμαντόπουλο. Ο Παναγιώτης είναι μέλος της ομάδας πείρα(γ)μα, και στα δεκάξι χρόνια της ύπαρξης της έχει σταθεί δίπλα στην ομάδα, και στα εύκολα και στα δύσκολα. Η δυνατότητα που παρέχει το κείμενο του Κοροβέση να συνυπάρξουμε επί σκηνής είναι μια ευτυχής συγκυρία.
Πως δουλέψατε για την παράστασή σας;
Ξεκινήσαμε από τον χώρο. Εφόσον ο χώρος δεν είναι θεατρικός αλλά είναι η επάνω αίθουσα ενός μεζεδοπωλείου, του «Τρίκυκλο», μας απασχόλησε πως θα ενταχθεί εδώ η παράστασή μας. Έχουμε ανεβάσει και στο παρελθόν παραγωγές μας στο «Τρίκυκλο,» αλλά κάθε παράσταση είναι διαφορετική. Κάθε φορά δημιουργούμε τον θεατρικό χώρο εξαρχής. Στήσαμε το πατάρι μας, κρεμάσαμε μαύρες κουρτίνες και φτιάξαμε ένα ‘black box’. Σε αυτό το «μαύρο κουτί» περάσαμε τέσσερις με πέντε ώρες την ημέρα για συνολικά τέσσερεις μήνες. Ξεκινήσαμε από το χτίσιμο της επικοινωνίας μεταξύ μας, όπου ο ένας ακούει προσεκτικά τον άλλον. Οι ρόλοι προέκυψαν στην πορεία. Ο Φώντας στην παράσταση λέει «{…] τα αυτιά δεν κλείνουν σαν τα μάτια, μένουν πάντα ανοιχτά.» Αυτή η φράση ήταν το κλειδί που ενεργοποίησε τη διαδικασία η οποία κατέληξε σε παράσταση, και φέτος ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά.
Τι νέο μάθατε για τον εαυτό σας μέσα από αυτή τη δουλειά μέχρι τώρα;
Η αποτίμηση της δουλειάς σε όλα τα επίπεδα θα γίνει όταν πέσει οριστικά η αυλαία του «Tango Bar.» Σε αυτή τη φάση η παράσταση «τρέχει» και, ως εκ τούτου, δεν μπορώ να βγάλω ακόμη σαφή συμπεράσματα.
Πιστεύετε στη φιλία; Διαφοροποιείται η ανδρική από τη γυναικεία φιλία;
Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει μέσα στα χρόνια είναι ότι η φιλία δεν είναι το «κολλητιλίκι.»
Φίλος είναι εκείνος που μπορεί να μην έχεις συχνές επαφές μαζί του, αλλά όταν τον χρειαστείς είναι εκεί και όταν σε χρειαστεί είσαι εκεί. Εκεί αποδίδω την αξία μιας φιλίας μεγαλώνοντας. Στις ώριμες, μη εξαρτητικές σχέσεις. Εκεί που δεν υπάρχει συναλλαγή αλλά ένα δέσιμο που δεν εξηγείται. Έχω τέτοιες φιλίες με αρκετούς και διαφορετικούς ανθρώπους.
Στο «Tango Bar» η φιλία του Λάκη με τον Φώντα δομείται πάνω σε μια εξαρτητική σχέση. Το έργο διαπραγματεύεται αυτού του είδους τις φιλίες. Η παράσταση έρχεται με τρυφερότητα και χωρίς καμία κριτική να αγκαλιάσει αυτούς του δύο φίλους και να αναδείξει την εξάρτηση από τη μια μεριά, και την βαθιά αγάπη που ο ένας τρέφει για τον άλλον, από την άλλη.
Είναι σοφότερο να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες γύρω μας ή να αντιστεκόμαστε σε ότι δεν μας εξυπηρετεί;
Συναντώ ανθρώπους καθημερινά που αντιστέκονται και ανθρώπους που προσαρμόζονται. Θα μιλήσω για τους πρώτους. Η αντίσταση προϋποθέτει τη συλλογική δράση για να είναι αποτελεσματική. Θεωρώ πως στην εποχή μας είναι αναγκαία όσο ποτέ. Ζούμε σε μια εποχή συντηρητική και φοβική. Ζούμε στον πλανήτη, στον οποίο έχουν έρθει ήδη εξωφρενικές αλλαγές στο κλίμα και στην οικονομία. Το 2024 μαίνονται πόλεμοι σε τριάντα δύο χώρες. Εκτός από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και τη γενοκτονία που συντελείται στη λωρίδα της Γάζας, σε πολλά άλλα κράτη, όπως: στην Αλγερία, στη Μπουρκίνα Φάσο, στο Τσαντ, στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, στο Μπενίν, στο Καμερούν, στο Ιράκ, στη Γκάνα, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Μαυριτανία, στη Μοζαμβίκη, στο Νίγηρα, στο Σουδάν, στην Τανζανία, στο Τόγκο, στην Τυνησία, στην Ουγκάντα, στη Νιγηρία, στο Αφγανιστάν, στην Κεντρική Δημοκρατία της Αφρικής, στην Αιθιοπία, στη Λιβύη, στο Μάλι, στη Σομαλία, στην Υεμένη, στη Μιανμάρ και στη Συρία, μαίνονται άγριοι πόλεμοι. Αυτό το παγκόσμιο σκηνικό ανατροφοδοτεί τον κύκλο αίματος, δημιουργεί φτώχια, και ευθύνεται για τις μαζικές μετακινήσεις των πληθυσμών προς τις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες. Πώς τα σταματάμε όλα αυτά; Σίγουρα όχι με την προσαρμογή.
Τι σας δίνει δύναμη και πίστη στην καθημερινότητα;
Ο εννέα μηνών γιος μου.
Η θεατρική ομάδα «πείρα(γ)μα» και «Το Τρίκυκλο» παρουσιάζουν το έργο του Περικλή Κοροβέση «Tango Bar»
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καρούνης
Φωτισμοί – Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Δέσποινα Ζαχαροπούλου
Επιμέλεια μουσικής: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος
Τεχνική υποστήριξη: Θόδωρος Μάνος, Δημήτρης Λιοντάκης
Δημιουργία βίντεο: Βασιλική Αντωνοπούλου (Billy Klotsa)
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Καρούνης, Παναγιώτης Διαμαντόπουλος.
Παραγωγή: Ομάδα πείρα(γ)μα και «Το Τρίκυκλο»
Από την Τρίτη 20 Φλεβάρη και κάθε Τρίτη στο «Τρίκυκλο» (Πυθέου και Θ. Γεωμέτρου, Νέος Κόσμος)
Ώρα: 21:00
Διάρκεια: 75 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ
Κρατήσεις θέσεων: 210 9232384 & 6939669218