Ο φόνος είναι χρήμα του Πέτρου Μάρκαρη από τις Εκδόσεις Κείμενα

Ο Πέτρος Μάρκαρης είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1964. Συστήθηκε στο αναγνωστικό κοινό το 1965 με το θεατρικό έργο Η ιστορία του Αλή Ρέτζο και ακολούθησαν περισσότερα θεατρικά έργα, σενάρια, μεταφράσεις, δοκίμια, διηγήματα, μυθιστορήματα. Το 1995 με το αστυνομικό του μυθιστόρημα Νυχτερινό δελτίο, καθώς και άλλα δώδεκα που θα ακολουθήσουν οι αναγνώστες γνωρίζουν τον αστυνόμο Χαρίτο, την οικογένειά του, τις συνήθειές του, αλλά και τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο διερευνά τις υποθέσεις που αναλαμβάνει. Ο αστυνόμος Χαρίτος κατορθώνει να καταρρίψει τις στερεοτυπκές αντιλήψεις για το αστυνομικό σώμα, να γίνει οικείο και συμπαθές πρόσωπο.
Ο συγγραφέας με τις ευρηματικές ιστορίες του αλλά και με τη δράση των ηρώων του αναδεικνύει τις κοινωνικές ευαισθησίες του, τους πολιτκούς προβληματισμούς του, καθώς και το έντονο περί δικαίου αίσθημα που τον απασχολεί σε όλα τα βιβλία του. Ο αναγνώστης ταυτίζεται με τις αγωνίες του, αλλά και με την οικουμενική ματιά του που τον έχει κάνει πασίγνωστο σε πολλές χώρες του κόσμου στις γλώσσες των οποίων έχει μεταφραστεί. Αφουγκράζεται όλες τις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής κοινωνίας, αναλύει εύστοχα όλες τις παραμέτρους της και με τη διορατικότητά του αντιλαμβάνεται τις πιθανές εξελίξεις σε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο.
Στο βιβλίο του Ο φόνος είναι χρήμα είναι διάχυτη η αγανάκτησή του για την εξαπάτηση των φτωχών και αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων από οπουδήποτε και αν προέρχονται, από τις πολιτικές ηγεσίες και τους οικονομικά ισχυρούς. Με γλώσσα διφορούμενη μιλούν για επενδύσεις οι οποίες αφορούν τους ισχυρούς του χρήματος, Έλληνες και διεθνείς ενώ παραλλήλως η φτώχεια πλήττει γηγενείς και μετανάστες οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους δημιουργώντας το κίνημα των φτωχών.
Οι ήρωες του αληθινοί, γήινοι, σκέπτονται, ανησυχούν, προβληματίζονται και όπως είναι φυσικό υπόκεινται σε μεταστροφές που πολλές φορές επιβάλλουν οι αλλαγές των συνθηκών. Συνεργάτης του αστυνόμου Χαρίτου ο Λάμπρος Ζήσης, ενταγμένος στην αριστερά, την αποποιείται όταν βλέπει ότι εξομοιώνται με όλα τα άλλα κόμματα υπηρετώντας συμφέροντα. Αντιλαμβάνεται την κρίση της κοινωνίας, της Αριστεράς και την άνοδο του λαϊκισμού που οδηγεί στην συμβολική ταφή της Αριστεράς σε πολλές χώρες. Το πεδίο εξερεύνησης της Ελληνικής παθογένειας είναι ελεύθερο όταν με το δέλεαρ των επενδύσεων ξένοι επιχειρηματίες —ένας Σαουδάραβας και ένας Κινέζος—δολοφονούνται. Ο Χαρίτος και ο συνεργάτης και φίλος του Ζήσης καλούνται να εξιχνιάσουν τα εγκλήματα τα οποία τους φέρνουν αντιμέτωπους με πολλές εκπλήξεις μολονότι ο Χαρίτος διαθέτει εμπειρία και γνώση. Η υπόθεση παίρνει απρόβλεπτη τροπή όταν δολοφονείται ο αρθρογράφος που ασχολήθηκε με τα γεγονότα και οι δύο φίλοι καλούνται να συσχετίσουν στοιχεία εκ πρώτης όψεως άσχετα .Παράλληλα το κίνημα των φτωχών αποτελεί το κίνημα των αδικημένων, Ελλήνων και μεταναστών που υπερβαίνει τις κομματικές διαφορές και εστιάζει στα προβλήματα των ανθρώπων ανεξάρτητα απο την προέλευσή τους. Οι πολιτικές ιδεολογίες αποδεικνύονται ανεπαρκείς για την αντιμετώπιση των αδιεξόδων της σημερινής κοινωνίας και ο Πέτρος Μάρκαρης με την συγγραφική του ευαισθησία διαισθάνεται το μοναδικό τρόπο με τον οποίο οι κοινωνίες ενδέχεται να καταφέρουν να αναζητήσουν λύσεις.
Η γλώσσα του Πέτρου Μάρκαρη χειμαρρώδης ,η γραφή άμεση, ρεαλιστική, διαυγής δημιουργεί με καίριο και ακριβή τρόπο ένα συναρπαστικό αφήγημα που εκτός από την αστυνομική πλοκή αποδίδει την κοινωνικοπολιτική ατμόσφαιρα και επιβεβαιώνει την κριτική ματιά του συγγραφέα στη σημερινή πραγματικότητα.
Το βιβλίο Ο φόνος είναι χρήμα του Πέτρου Μάρκαρη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κείμενα.