CueMagazine

Main Menu

  • Αρχική
  • Θέατρο
    • Νέα
    • Συνεντεύξεις
    • Παρουσιάσεις
    • Δοκιμές
    • Χορός
    • Παιδί
  • Βιβλία
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Βιβλιοθήκη
    • Συγγραφείς
    • My Book/Self
    • Stories
  • The City
    • Spots
    • Mουσική
    • Σινεμά
    • Σειρές
    • Εκθέσεις
    • Σεμινάρια
  • Cues
    • The Designer
    • X-Cue-Me
    • Me
    • People
    • Άποψη
    • Cue Me In
  • Blog
    • Road Trip
    • Point of You
  • Info
    • About
    • Contact

logo

CueMagazine

  • Αρχική
  • Θέατρο
    • Νέα
    • Συνεντεύξεις
    • Παρουσιάσεις
    • Δοκιμές
    • Χορός
    • Παιδί
  • Βιβλία
    • My Book/Self: Βασίλης Τσαλίκης

      13 Ιανουαρίου 2026
      0
    • My Book/Self: Βιτόρια Κωτσάλου

      22 Δεκεμβρίου 2025
      0
    • Αλίκη Αλιφέρη / Τα μυστικά της ανθρώπινης φύσης

      11 Δεκεμβρίου 2025
      0
    • My Book/Self: Αργυρώ Λογαρά

      31 Οκτωβρίου 2025
      0
    • My Book/Self: Άλκηστη Ηλιάδη

      29 Οκτωβρίου 2025
      0
    • Γιώργος Σύρμας / Το καταφύγιο των βιβλίων

      12 Σεπτεμβρίου 2025
      0
    • Κατερίνα Τσιτούρα / Με πίστη στο φως του ανθρώπου

      17 Ιουνίου 2025
      0
    • Σοφία Καζαντζιάν & Μάριος Ιορδάνου / Ορατές και αόρατες πτυχές της ανθρώπινης ...

      2 Ιουνίου 2025
      0
    • My Book/Self: Ελένη Χαλαστάνη

      27 Απριλίου 2025
      0
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Βιβλιοθήκη
    • Συγγραφείς
    • My Book/Self
    • Stories
  • The City
    • Spots
    • Mουσική
    • Σινεμά
    • Σειρές
    • Εκθέσεις
    • Σεμινάρια
  • Cues
    • Cue Me In / Λυδία Βύρλα

      15 Ιανουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Φλώρα Καραβελατζή

      13 Ιανουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Γιώργος Φριντζήλας

      22 Δεκεμβρίου 2025
      0
    • Cue Me In / Ρόζα Προδρόμου

      22 Δεκεμβρίου 2025
      0
    • Cue Me In / Νιόβη Γαβριήλ

      5 Νοεμβρίου 2025
      0
    • Cue Me In / Μάρω Γκόρτσου

      3 Νοεμβρίου 2025
      0
    • Cue Me In / Αργυρώ Λογαρά

      20 Οκτωβρίου 2025
      0
    • Cue Me In / Άντα Πουράνη

      5 Οκτωβρίου 2025
      0
    • Cue Me In / Δημήτρης Καπετάνιος

      19 Μαΐου 2025
      0
    • The Designer
    • X-Cue-Me
    • Me
    • People
    • Άποψη
    • Cue Me In
  • Blog
    • Road Trip
    • Point of You
  • Info
    • About
    • Contact
Νέα
Home›Θέατρο›Νέα›L’echange / Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ του ΠΩΛ ΚΛΩΝΤΕΛ από τη θεατρική ομάδα «Τhe 3rd person theatre group» στο Θέατρο Θησείον

L’echange / Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ του ΠΩΛ ΚΛΩΝΤΕΛ από τη θεατρική ομάδα «Τhe 3rd person theatre group» στο Θέατρο Θησείον

By Cue Team
20 Σεπτεμβρίου 2021
1012
0

Σκηνοθεσία: Βαλάντης Φράγκος

 

Παραστάσεις: από 18 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα & Τρίτη, στο θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες,

 

 

«κι εμείς έτσι είμαστε δεμένοι, εμείς οι τέσσερις,

σαν εργάτες που χτίζουν το ίδιο χτίσμα.»

 

«Η Ανταλλαγή» του Πωλ Κλωντέλ, ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Παγκόσμιας Δραματουργίας θα παρουσιαστεί από την βραβευμένη με την Ibsen Scholarship 2013 Ομάδα Θεάτρου «Τhe 3rd person theatre group», σε σκηνοθεσία Βαλάντη Φράγκου, σε μια διασκευή βασισμένη στην μετάφραση της Παναγιώτας Πανταζή, και σε ανανεωμένη εκδοχή της.

Γραμμένο σε δύο εκδοχές, μια πρώιμη το 1890 και μια ύστερη στα 1950, η «Ανταλλαγή» προσδίδει στην ποίηση ένα ζωικό ένστικτο, μια σαρκική παρουσία των πραγμάτων.

Το έργο διαδραματίζεται σε μία μέρα, σε πραγματικό σχεδόν χρόνο.

Τέσσερα πρόσωπα βρίσκονται σε αναζήτηση της χαμένης τους ενότητας, στέκονται αντίκρυ στον Νέο Κόσμο, στην Αμερική και ρίχνοντας το φως τους ο ένας στον άλλο, μένουν μαζί από την Ανατολή ως τη Δύση του Ηλίου, όπου το καθένα έχει έρθει για να διαδραματίσει δίχως να το ξέρει ένα συγκεκριμένο ρόλο, ώστε να αποκαλύψει την πραγματική ταυτότητα για τα υπόλοιπα πρόσωπα.

«κι εμείς έτσι είμαστε δεμένοι, εμείς οι τέσσερις, σαν εργάτες που χτίζουν το ίδιο χτίσμα.»

Η βίαιη ανάγκη σπρώχνει τα πρόσωπα, το ένα στο άλλο.

Κι όταν πέσει η νύχτα, τα πρόσωπα χωρίζουν ξανά, και μένουν και πάλι ο καθένας μόνος αντίκρυ στον φρικαλέο εσωτερικό ήλιο.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η «Ανταλλαγή», ένα έργο ωμής σαρκικής βίας καλυμμένο από έναν ακραίο ποιητικό λόγο, μιλάει για μια εποχή που συγκρούονται ή ενώνονται, δύο κόσμοι, η Ευρώπη με την Αμερική. Το παλιό και το καινούργιο. Με σαφείς αναφορές στο κομμάτι της μετανάστευσης, από μια Ευρώπη εξαθλιωμένη από πολέμους και αρρώστιες σε μια Αμερική ακμάζουσα οικονομικά, όμως χωρίς δομές να υποδεχτεί το τόσο μεγάλο πλήθος, δημιουργεί κέντρα υποδοχής και slams. Χώροι που έχουν σαν αποτέλεσμα να μετεωρίζονται οι ψυχές των ανθρώπων και να ωθούνται σε ακραίες συμπεριφορές. Ο Κλωντέλ μιλάει με παραβολές και Χριστιανικά σύμβολα και χτίζει πρόσωπα άμεσα αναγνωρίσιμα στο σήμερα. Έργο υπαρξιακό, διάσπαρτο με έντονες πολιτικές προεκτάσεις, αποτελεί ένα πεδίο έρευνας για την ομάδα ώστε να δημιουργήσει μια σκηνική εκδοχή του, που θα τεστάρει ουσιαστικά τα όρια αντοχής της ποίησης απέναντι στη πίεση του ρεαλισμού. Η «Ανταλλαγή» καταφέρνει να συνομιλήσει με το σήμερα, λέγοντας μια ιστορία τόσο προσωπική όσο και επίκαιρη. 

Βιογραφικό σημείωμα ομάδας

Η θεατρική ομάδα The 3rd person theater group, που αποτελείται από την Ελένη Ζαραφίδου και τον Βαλάντη Φράγκο, ξεκίνησε την πορεία της το 2013. Έχει βραβευτεί με το Διεθνές Βραβείο & Υποτροφία Ibsen Scholarship 2013 από το Ίδρυμα Ibsen στη Νορβηγία, για την πρώτη της δουλειά πάνω στον Peer Gynt του H. Ibsen, «Peer Gynt no man’s land» (Θέατρο Θησείον). Έχει σκηνοθετήσει  στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το έργο του Leon Tolstoi «Ποση γη χρειάζεται ο άνθρωπος» /2015-16, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης το έργο «Άσμα Ασμάτων»/2017 (Θέατρο Θησείον/περιοδεία στα απομονωμένα χωριά της Δ.Κοζάνης) και σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας την παράσταση «Σολωμός» /2018-9. Από το 2016 έως και σήμερα τα μέλη της ομάδας, Βαλάντης Φράγκος και Ελένη Ζαραφίδου, συνεργάζονται συστηματικά με το Εθνικό Θέατρο στην εκπαίδευση εφήβων τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Μετάφραση: Ανδρέας Στάικος – Παναγιώτα Πανταζή

Σκηνοθεσία: Βαλάντης Φράγκος

Δραματουργική επεξεργασία: Ελένη Ζαραφίδου

Μουσική: Ελένη Ευθυμίου

Σκηνικό: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη

Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

Βοηθός φωτισμών: Ράνια Καπετανάκη

Φωτογραφίες : Karol Jarek

 

Ηθοποιοί: Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντης Φράγκος, Παναγιώτης Εξαρχέας, Ελίνα Ρίζου.

 

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρεμιέρα: Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

Διάρκεια: 75 λεπτά

Χώρος: Θέατρο Θησείον, ένα θέατρο για τις Τέχνες

Διεύθυνση: Τουρναβίτου 7

Εισιτήριο:

Κανονικό: 12 ευρώ

Φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65: 10 ευρώ

Προπώληση:

 

 

Η είσοδος για την παράσταση ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ στο θέατρο Θησείον, Ένα θέατρο για τις Τέχνες, θα πραγματοποιείται πάντοτε σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την είσοδο σε αμιγείς κλειστούς χώρους. Συγκεκριμένα, οι θεατές θα εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο [α] πιστοποιητικού εμβολιασμού ή [β] πιστοποιητικού νόσησης, που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν συνδυαστικά προς  αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας, προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω. Τα ανωτέρω πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε σε έγχαρτη μορφή είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής του θεατή, τα οποία ο ιδιοκτήτης ή νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης (ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο) σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 (Α’ 118) Covid Free GR. Εναλλακτικά, εφόσον ο αλλοδαπός προέρχεται από τρίτη χώρα (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου ελέγχουν τα ανωτέρω πιστοποιητικά σε έγχαρτη μορφή.

 

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω. Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

 

Σε όλους τους χώρους είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

TagsΘέατρο Θησείον

Related articles More from author

  • Νέα

    REIGEN, Δέκα διάλογοι για το Σεξ του Άρτουρ Σνίτσλερ σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen στο Θέατρο Θησείον

    25 Σεπτεμβρίου 2018
    By Cue Team
  • Νέα

    L’echange / Η ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ του ΠΩΛ ΚΛΩΝΤΕΛ από την ομάδα Τhe 3rd person theatre group στο Θέατρο Θησείον

    8 Σεπτεμβρίου 2020
    By Cue Team
  • Παρουσιάσεις

    Ορφέας και Ευρυδίκη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου

    27 Δεκεμβρίου 2017
    By Ήβη Βασιλείου
  • Νέα

    «Η Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;» (σημειώσεις για τον ορισμό της τραγωδίας) του Έντουαρντ Άλμπι στο Θέατρο Θησείον

    2 Απριλίου 2019
    By Cue Team
  • Χορός

    is it day or is it night? από την Ομάδα σύγχρονου χορού YELP danceco. στο Θέατρο Θησείον

    6 Ιουνίου 2022
    By Cue Team
  • Νέα

    Θέατρο Θησείον / Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2019-20

    16 Σεπτεμβρίου 2019
    By Cue Team

Leave a reply Ακύρωση απάντησης

INFORMATION

  • About
  • Contact
  • Terms of Use

Follow us

  • Facebook
  • Instagram
info@cuemagazine.gr | ©2024 CueMagazine All Rights Reserved | ☢ designed by titouf