Madame Ginger: Δε κούκμπουκ / Η απόλαυση της δημιουργικότητας
Αυτό που διαφοροποιεί την Madame Ginger από άλλους chef είναι η δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει την δουλειά της. Ξεκινάει από το ουσιώδες, λαμβάνει υπόψιν της τον πρακτικό αλλά και τον οικονομικό παράγοντα και διαμορφώνει συνταγές αφήνοντας ελεύθερη την φαντασία της και ταυτόχρονα κινητοποιώντας την φαντασία εκείνου που θα επιλέξει να ακολουθήσει μία συνταγή της. Μας μίλησε για τα κομβικά σημεία στην πορεία της, τους chef που αγαπά και ακολουθεί, το αγαπημένο της από τα project που μοιράζεται μαζί μας. Για το βιβλίο Δε κούκμπουκ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας και περιλαμβάνει 61 ευφάνταστες, χορτοφαγικές συνταγές που απευθύνονται σε όσους αναζητούν νέους, δημιουργικούς τρόπους έκφρασης στην κουζίνα τους και την αδιαπραγμάτευτη αξία της απόλαυσης με ό,τι καταπιανόμαστε. Για την πίστη της ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος. Με δημιουργία, ωραίες γεύσεις, καλές παρέες.
Πως ήρθε η μαγειρική στη ζωή σου; Πότε και πως έγινε επάγγελμα;
Μεγάλωσα σε μία οικογένεια με πολλές γυναίκες, σχεδόν μητριαρχική θα έλεγα, οι οποίες ήταν και είναι πολύ καλές μαγείρισσες. Πάντα μου άρεσε να μπλέκομαι στα πόδια τους, να κλέβω καυτά κεφτεδάκια από την πιατέλα, να μαζεύω με το δάχτυλο μου το ωμό κέικ από το μπολ και να το γλύφω στα κρυφά για να μην με πάρει χαμπάρι η γιαγιά και με κυνηγήσει με την ξύλινη κουτάλα της. Το φαγητό ήταν ανέκαθεν για εμένα συναρπαστικό κι έτσι μετά από τις σπουδές μου στην επικοινωνία και 7 δύσκολα χρόνια στη διαφήμιση, αποφάσισα στα 27 μου να σπουδάσω μαγειρική και να γίνω chef. Δούλεψα σε κάποια εστιατόρια και παράλληλα έφτιαξα το blog μου το οποίο και τελικά με κέρδισε!
Η πορεία σου έχει καθοριστεί περισσότερο από την τύχη ή από συνειδητές αποφάσεις;
Παρόλο που αισθάνομαι ότι είμαι ένας τυχερός άνθρωπος, πιστεύω ότι την πορεία μου καθορίζουν οι αποφάσεις και τα ρίσκα που παίρνω καθημερινά. Δεν μου άρεσε ποτέ να συμβιβάζομαι ή να περιμένω τις πόρτες να ανοίξουν μόνες τους, δουλεύω πολύ σκληρά από μικρή και διεκδικώ όσα βάζω στόχο. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες, ήρθαν πάντα μετά από μεγάλα ή μικρά ρίσκα.
Από τα project που έχεις δημιουργήσει, ποιο αγαπάς περισσότερο;
Κάθε project έχει μία θέση στην καρδιά μου, αλλά το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ, το πρώτο μου βιβλίο μαγειρικής, είναι αυτό που με συγκινεί περισσότερο. Η διαδικασία της δημιουργίας ήταν σαν ένα μεγάλο session ψυχοθεραπείας, με δίδαξε πολλά, έμαθα λίγο καλύτερα τον εαυτό μου και ήρθα πιο κοντά με τους συνεργάτες μου. Ήταν ένα δύσκολο αλλά υπέροχο ταξίδι που ανυπομονώ να ξανακάνω.
Τι σε ενέπνευσε για τη δημιουργία του βιβλίου; Σε ποιους απευθύνεται;
Η πρόταση για την δημιουργία του βιβλίου από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ ήρθε έναν χρόνο μετά την απόφαση μου να κόψω το κρέας και το ψάρι, οπότε η έμπνευση μου αντλήθηκε από τη νέα αυτή διατροφή που μόλις είχα αρχίσει και εγώ να μαθαίνω και να εξερευνώ. Το βιβλίο έχει vegetarian και vegan συνταγές, πράγμα που σημαίνει ότι απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο σε χορτοφάγους. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να αναβαθμίσουν την μαγειρική τους εύκολα και οικονομικά, σε όσους λατρεύουν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και θέλουν να την απολαύσουν πιο δημιουργική και σε όσους θέλουν να μαγειρεύουν – έστω και λίγες φορές την εβδομάδα- νόστιμα και θρεπτικά πιάτα με βάση τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρούτα και τους σπόρους.
Ήταν δύσκολο να φτιάξεις συνταγές που να πληρούν υψηλά διατροφικά και γευστικά standards και ταυτόχρονα να είναι οικονομικά προσιτές;
Καθόλου! Η αντίληψη που έχουμε ότι μία υγιεινή ή μία χορτοφαγική διατροφή είναι ακριβή, είναι τελείως λανθασμένη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι διατροφές αυτές στηρίζονται κυρίως σε λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Οι συνταγές του βιβλίου είναι εύκολες, θρεπτικές, χορταστικές και οι περισσότερες από αυτές πολύ οικονομικές καθώς η βάση τους, η πρώτη ύλη, είναι προσβάσιμη και προσιτή για όλους.
Πως επέλεξες τις συνταγές που θα συμπεριληφθούν στο βιβλίο; Ποια είναι η αγαπημένη σου;
Όταν σκέφτομαι μία συνταγή έχω τρία πράγματα, τρεις προϋποθέσεις αν θες στο μυαλό μου: να είναι εύκολη ώστε να μπορεί να την φτιάξει και ο πιο αρχάριος, να αποτελείται από οικονομικά και εύκολα προσβάσιμα υλικά και να προσφέρει σε όποιον την μαγειρέψει ευχαρίστηση. Έτσι διάλεξα και τις συνταγές του βιβλίου και αν έπρεπε να επιλέξω μία ως την πιο αγαπημένη μου, θα έλεγα τα “sexy & λαχταριστά λαζάνια φούρνου” της σελίδας 110, μία από τις πρώτες συνταγές που δοκίμασα μαζί με το αγόρι μου για το βιβλίο στην πρώτη μεγάλη καραντίνα.
Οι συνταγές σου έχουν έντονο το προσωπικό στοιχείο και παράλληλα επιτρέπουν σε όποιον τις επιλέγει να προσθέσει κι εκείνος την προσωπική του επιλογή. Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό;
Για εμένα είναι πολύ σημαντικό ο καθένας που μαγειρεύει τις συνταγές μου, να μπορεί να τις προσαρμόσει στο βαλάντιο, την όρεξη και το γούστο του, γι’αυτό και δίνω πάντα πολλές εναλλακτικές ή το περιθώριο προσαρμογής σε ό,τι αρέσει στον καθένα. Η μαγειρική θα πρέπει να είναι μία ευχάριστη διαδικασία για τον καθένα και η απόλαυση του φαγητού στο μέγιστο δυνατόν. Στο τέλος της ημέρας θέλω τα gingerάκια να περνάνε και να τρώνε ωραία και όχι να επιβάλλω τις δικές μου επιλογές στο φαγητό.
Για εμένα είναι πολύ σημαντικό ο καθένας που μαγειρεύει τις συνταγές μου, να μπορεί να τις προσαρμόσει στο βαλάντιο, την όρεξη και το γούστο του, γι’αυτό και δίνω πάντα πολλές εναλλακτικές ή το περιθώριο προσαρμογής σε ό,τι αρέσει στον καθένα. Η μαγειρική θα πρέπει να είναι μία ευχάριστη διαδικασία για τον καθένα και η απόλαυση του φαγητού στο μέγιστο δυνατόν.
Ποιες είναι οι επιρροές σου; Ποιους μάγειρες αγαπάς;
Τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής μου καριέρας είχα την τύχη να δουλέψω πλάι σε εξαιρετικούς μάγειρες και δασκάλους, όπως ο Χριστόφορος Πέσκιας και ο Σωτήρης Κοντιζάς τους οποίους και θαυμάζω πολύ. Παλιότερα παρακολουθούσα ανελλιπώς Jamie Oliver και μάλιστα κάποια στιγμή τον είχα γνωρίσει και είχαμε μαγειρέψει μαζί και πραγματικά μου είχε κλέψει την καρδιά με την απλότητα και το coolness του. Τώρα τελευταία παρακολουθώ διάφορους vegan chefs ανά τον κόσμο όπως τους Henry David Firth & Ian Theasby που έχουν δημιουργήσει το vegan brand BOSH! ή την chef Chloe Coscarelli που με εμπνέει καθημερινά τόσο με τις δημιουργίες της όσο και με την αγάπη της για τα ζώα.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες που συνάντησες μέχρι σήμερα και ποια η μεγαλύτερη χαρά;
Για εμένα ήταν πολύ δύσκολη η μετάβαση στην χορτοφαγία, όχι τόσο προσωπικά όσο επαγγελματικά. Σκεφτόμουν ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμα έτοιμη να αγκαλιάσει αυτήν την διατροφή, αλλά διαψεύστηκα πανηγυρικά τους πρώτους κιόλας μήνες και κάπως έτσι η μεγαλύτερη δυσκολία έφερε και την μεγαλύτερη χαρά. Ξαφνικά είδαμε την μικρή μας κοινότητα να μεγαλώνει με ανθρώπους κάθε διατροφικής προτίμησης που μας ανακάλυψαν, μας αγκάλιασαν, μαγείρεψαν τις συνταγές μας, μας εμπιστεύτηκαν και πλέον είναι μαζί μας σε αυτό το μαγειρικό ταξίδι.
Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σου;
Έχω ήδη αρχίσει να στήνω στο μυαλό μου το δεύτερο βιβλίο και ανυπομονώ να ανοίξει η εστίαση για να ξεκινήσω την εκπομπή μου Eat Like A Local στο YouTube ώστε να μοιραστώ με το κοινό μας τα πιο νόστιμα και cool μέρη για να τρως στην Αθήνα και όχι μόνο.
Τι σου δίνει δύναμη και πίστη;
Η ελπίδα ότι αυτός ο κόσμος μπορεί αργά και σταθερά να γίνει καλύτερος.
Σχετικά με την Madame Ginger:
Ο περισσότερος κόσμος τη φωνάζει Madame Ginger, αλλά στις προσωπικές της στιγμές είναι απλά η Μαριλού. Γεννήθηκε έναν χειμώνα, αλλά λατρεύει το καλοκαίρι και όσα το χαρακτηρίζουν: τα νησιά, τα ταξίδια, τον έρωτα, τους φίλους, το φαγητό με φίλους, το φαγητό γενικά, σε όλες του τις μορφές, σε όλες τις στιγμές. Λατρεύει την Κυψέλη, περιοχή όπου μεγάλωσε και μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε για να φτιάξει το Madame Gigner’s Food Studio, μαζί με τον σκύλο της τον Μπιφτέκη.
Εργάστηκε για 7 χρόνια σε PR agencies κι ακόμη 3 χρόνια σε επαγγελματικές κουζίνες. Τελικά, αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με το blog της, MadameGinger.com, και να μοιράζεται από εκεί συνταγές, σκέψεις, μυστικά της γεύσης και όχι μόνο. Το πιο αγαπημένο της project είναι η σειρά vlogs με τίτλο #EatLikeALocal” στο κανάλι της στο YouTube, μέσα από την οποία ανακαλύπτει κι εξερευνεί γευστικές συνήθειες ντόπιων διαφόρων τοποθεσιών, εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας. Η εκπομπή της “Cook With Ginger” προβάλλεται κάθε Δευτέρα & Τετάρτη στο IGTV και στην οποία μαγειρεύει για τα gingerάκια της εύκολες, γρήγορες, πολύ νόστιμες και vegetarian & vegan συνταγές. Τον Οκτώβριο του 2020 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ: 61 λαχταριστές πανεύκολες συνταγές για όλους” από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ.
Βρείτε τα πάντα για τα project της Madame Ginger εδώ!
Το ΔΕ ΚΟΥΚΜΠΟΥΚ κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2020 από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ και σήμερα βρίσκεται στην 4η ανατύπωση και 9η χιλιάδα. Βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία Ελλάδας & Κύπρου και αποκλειτικά στο madameginger.com με προσωπική αφιέρωση της Madame Ginger.