Silence Speaks από την ομάδα Hippo στο Θέατρο Πόρτα: The Talk
H θεατρική ομάδα Hippo παρουσιάζει τη νέα της παραγωγή για τη σεζόν 2018-2019, βασισμένη στο έργο του Ινδού συγγραφέα Dhanedra Kawade, Silence Speaks, το οποίο μεταφέρεται -σε παγκόσμια πρώτη- επί σκηνής. Μια διεθνής ομάδα καλλιτεχνών – χορευτών, ηθοποιών και μουσικών – από την Ινδία, τη Μαλαισία και την Ελλάδα, συναντιέται επί σκηνής σε μια πρωτότυπη, βιωματική performance σωμάτων χωρίς λόγο. Με επικεφαλής τον σπουδαίο Μαλαισιανό χορευτή και χορογράφο Tony Yap και με μοναδικό αφηγηματικό όργανο το σώμα, η performance θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τα διαφορετικά στάδια της απώλειας, πώς, δηλαδή, το σώμα βιώνει την απώλεια.
Παντρεύοντας την trance, που εστιάζει στη συνειδητότητα και την τελετουργία, με το kinemo, το προσωπικό στυλ θεάτρου της ομάδας Ηippo, που βασίζεται στην αρχή ότι οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα επί σκηνής συνδέεται με μεγάλη ενεργειακή συμπύκνωση, η performance θα προσπαθήσει να αφυπνίσει και να εμπλέξει και τις πέντε αισθήσεις των θεατών μέσα από μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία. Στόχος η εξωτερίκευση της εσωτερικής αλήθειας, τόσο των performers, όσο και του κοινού.
O Tony Yap, ο Αλέξανδρος Ράπτης και ο Φώτης Δούσος μας μίλησαν για την παράσταση και τον τρόποπου δούλεψαν, το σώμα και τις άπειρες δυνατότητές του, την σιωπή και τις δυαντότητες που κρύβει.
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο;
Τον Δεκέμβρη του 2018 με κάλεσαν από το ΤHESPO19, το μεγαλύτερο διεθνές νεανικό θεατρικό φεστιβάλ της Βομβάης, για να κάνω ένα σεμινάριο σε ντόπιους ηθοποιούς με αφορμή το kinemo, δηλαδή το στυλ θεάτρου που εφαρμόζουμε στην ομαδα Hippo. Ανταποκρίθηκα με μεγάλη χαρά και το σεμινάριο είχε μια απροσδόκητη απήχηση στους Ινδούς ηθοποιούς. Με εξίσου μεγάλη χαρά βίωσα την εξαιρετική εμπειρία της Ινδικής κουλτούρας, της πληθωρικότητας της θεατρικής τους παιδείας και την ταπεινότητα του πνεύματος τους. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ γνώρισα τον σημαντικούς ανθρώπους. Μέσα σ’ αυτούς ήταν και ο σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορευτής και συγγραφέας Dhanedra Kawade. Μετά από ανταλλαγή απόψεων διαπιστώσαμε ένα διανοητικό και πνευματικό δεσμό καθώς και μια κοινή προσέγγιση στην θεατρική πράξη. Αργότερα, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα μου έστειλε να διαβάσω ανέκδοτα κείμενα του. Το Silence Speaks ήταν ένα από αυτά και ήταν το κείμενο – έμπνευση για την σύλληψη της ιδέας αυτής της παράστασης.
Αλέξανδρος Ράπτης
Σε τι αναφέρεται ο τίτλος; Τι μπορεί να σημαίνει η σιωπή;
Πρόκειται για σιωπή που έχει να κάνει με μια κατάσταση βαθιάς συνειδητότητας. Αυτή η κατάσταση, εύγλωττη και γεμάτη σημασίες, δεν χρειάζεται τον λόγο για να εξηγηθεί ή να αναλυθεί. Βρίσκεται στον αντίποδα του λόγου που εκφράζει κυρίως το Εγώ. Εντοπίζεται στην απουσία του Εγώ, στην απουσία του Λόγου και την απουσία εν γένει της σκέψης. Σε μια περιοχή του Είναι όπου οι συνεκτικοί δεσμοί του ατόμου με τον κόσμο βρίσκονται σε άνθηση.
Φώτης Δούσος
Είναι η σιωπή αντίδραση;
Το ότι στη σιωπή υπάρχει μία εσωτερική ακρόαση, παρατήρηση και συναίσθηση, δεν την καθιστά μία μορφή αντίδρασης; Κάποιες φορές έρχεται φυσιολογικά, κάποιες άλλες επιδιώκω τη σιωπή για να ξεκουραστώ, και ίσως εκεί να υπάρχει μία αντίδραση στο θόρυβο, τη φασαρία. Το θόρυβο στο κεφάλι μου ή τη σύγχυση.
Tony Yap
Είναι το σώμα πιο ειλικρινές και πιο σαφές απο τον λόγο;
Ναι, πιστεύω πως το σώμα λέει πράγματι πολύ περισσότερα από ότι οι λέξεις στον λόγο. Όταν για παράδειγμα το σώμα πενθεί, είναι ξεκάθαρο και καταλαβαίνουμε την κατάσταση του σώματος ακόμη και στον τόνο της φωνής. Συναισθανόμαστε φυσιολογικά την απήχηση του σώματος. Από την άλλη, όμως, κι ένα ποίημα μπορεί να αποκαλύψει πολλά στο λόγο του.
Tony Yap
Πως μπορούμε να προστατεύουμε το σώμα μας από τις αλήθειες που κρύβει μέσα του και το πληγώνουν;
Βρίσκουμε ένα μέρος στο οποίο οι αλήθειες αυτές μπορούν να βρουν το δρόμο για την επούλωσή τους. Βρίσκουμε την ιδανική γλώσσα επικοινωνίας μέσα σε έναν χώρο ασφαλή που να μας οδηγεί στην ευεξία. Στη σιωπή μπορεί να ανακαλύψουμε ότι δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύει κανείς τον εαυτό του από το να μην πληγωθεί. Σε μία θέση αποστασιοποίησης, όμως, ο ίδιος ο πόνος μας αποκαλύπτει μεγαλύτερες προοπτικές του πώς μπορούμε να τον βιώσουμε. Εγώ θα χόρευα, θα έγραφα και θα θρηνούσα. Δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτώ.
Tony Yap
Ποιος είναι ο στόχος της παράστασης; Με ποια αίσθηση επιθυμείτε να φύγουν οι θεατές;
Έχει πολλούς στόχους σε πολλά επίπεδα. Ο καλλιτεχνικός στόχος είναι να κάνουμε μια σύμπραξη, μια συνομιλία που μετέρχεται εναλλακτικά μέσα και δεν περιορίζεται από τους συμβατικούς τρόπους επικοινωνίας. Στόχος μας επίσης είναι να μελετήσουμε τα επίπεδα του trance και τον τρόπο που εκφράζονται στις παραδοσιακές φόρμες του εκστατικού – θεραπευτικού χορού της Μαλαισίας σε σχέση με τις προσδοκίες, τη δυναμική και το πολιτισμικό φορτίο των Ελλήνων χορευτών και performers.
Φώτης Δούσος
Όσον αφορά τον θεατή, επιθυμία μας είναι να βιώσει και από πλευράς του τη μέθεξη που προσπαθούμε να πετύχουμε επί σκηνής. Το Silence Speaks θέλουμε να είναι μια εμπειρία για τις αισθήσεις του θεατή. Να δει, να ακούσει, να μυρίσει, να γευτεί, να αγγίξει. Με απώτερο στόχο να νιώσει, να ταξιδέψει στις ιστορίες των σωμάτων και να γίνει μέρος της παράστασης. Να επικοινωνήσει χωρίς να χρησιμοποιήσει λόγια, να συναντηθεί μαζί με τους performers σε ένα διανοητικό και πνευματικό επίπεδο. Να ανοίξει έναν πνευματικό διάλογο μαζί τους.
Αλέξανδρος Ράπτης
Συντελεστές
Κείμενο: Dhanedra Kawade
Διασκευή – Σκηνοθεσία: HIPPO (Αλέξανδρος Ράπτης, Φώτης Δούσος)
Κίνηση – Χορογραφίες: Tony Yap
Δραματολόγος: Άννα Τζάκου
Σκηνικά – κοστούμια: Κατερίνα Χατζοπούλου
Φωτισμοί – Βίντεο: Αποστόλης Κουτσιανικούλης – Γιώργος Παναγόπουλος
Μουσική σύνθεση και μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Δούσος
Παραγωγή: HIPPO
Performers:
Tony Yap
Καλλιόπη Σίμου
Ηρακλής Κωτσαρίνης
Μίκα Στεφανάκη
Αναστασία Πλέλλη
Διάρκεια: 60’ (χωρίς διάλειμμα)