Μιχάλης Κοιλάκος / Η επανάσταση των καθημερινών επιλογών
H Άννα Πολιτκόφσκαγια, Ρωσίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος αφιέρωσε την ζωή της στη μάχη κατά της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης. Με την δράση της καταδίκασε την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και ιδιαίτερα τους χειρισμού της στην περίπτωση του πολέμου με την Τσετσενία. Ταξίδεψε πάνω από 40 φορές στην Τσετσενία, ενώ αναμείχθηκε σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων (Νορντ-Οστ 2002, Μπεσλάν, 2004). Έπεσε θύμα απαγωγής, δηλητηρίασης και τελικά δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε στη Μόσχα. Το σπουδαίο θεατρικό έργο του Στέφανο Μασίνι Ανεπίδεκτη Διόρθωσης πραγματεύεται την ιδιαίτερη και εντυπωσιακή ιστορία της. Παρουσιάζεται στη Β’ Σκηνή του Θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου, με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου. Ο Μιχάλης Κοιλάκος μας μίλησε για την ιστορία που τον συγκίνησε, την παράσταση που ετοίμασε και τις μικρές -και μεγάλες-καθοριστικές πράξεις αντίστασης.
Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα; Τι σας συγκινεί σ΄ αυτό;
Η Άννα Πολιτκόφσκαγια έτυχε να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον λίγο πριν το θάνατό της, όταν είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης σε ένα αεροπορικό ταξίδι καθ οδόν προς μια διαπραγμάτευση σε ομηρία στο Μπεσλάν. Ήταν μια Ρωσίδα δημοσιογράφος που προσπαθούσε να δώσει φωνή σε αυτούς που δεν είχαν. Μετά το θάνατό της σκεφτήκαμε πως με το ανέβασμα μιας παράστασης με κείμενά της θα συνεχίζαμε κατά κάποιον τρόπο το έργο της. Μαζεύαμε υλικό. Δεν τα καταφέραμε ποτέ. Τελικά μας ήρθε το κείμενο του Μασίνι στα χέρια μας. Και εγένετο το φως.
Ποια ήταν η Άννα Πολιτκόφσκαγια; Σε τι πίστευε;
Η Άννα Πολιτκόφσκαγια ήταν Ρωσίδα δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 30 Αυγούστου 1958 από γονείς καταγόμενους από την Σοβιετική Ουκρανία, οι οποίοι δούλευαν ως διπλωμάτες στον ΟΗΕ. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Πολεμική ανταποκρίτρια στην Τσετσενία για την εφημερίδα Novaya Gazeta, μέσα από τα άρθρα της κατέκρινε τη βαναυσότητα του Κρεμλίνου και τις τακτικές της κυβέρνησης Πούτιν στον πόλεμο κατά της Τσετσενίας και αναμείχθηκε σε διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση ομήρων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης του Οκτωβρίου του 2002 στο Νορντ-Οστ, όπου Τσετσένοι αντάρτες είχαν καταλάβει ένα θέατρο στην Μόσχα. Η Πολιτκόφσκαγια αναμείχθηκε επίσης στην υποστήριξη των νομίμων δικαιωμάτων των οικογενειών των θυμάτων. Είχε συλληφθεί και βασανιστεί από τον ρωσικό στρατό, ενώ υπήρξε θύμα δηλητηρίασης και εικονικής εκτέλεσης. Η Άννα Πολιτκόφσκαγια βρέθηκε νεκρή στις 7 Οκτωβρίου του 2006 στην είσοδο της πολυκατοικίας που διέμενε στη Μόσχα, ανήμερα τον γενεθλίων του Πούτιν. Ο υπολογιστής της και όλο το υλικό της τελευταίας της έρευνας σχετικά με τα βασανιστήρια στην Τσετσενία κατασχέθηκαν απ’ την αστυνομία. Η έρευνα επρόκειτο να δημοσιευτεί στο επόμενο τεύχος. Αγωνιζόταν για την ελευθερία του λόγου και προσπαθούσε με την αρθογραφία της να δώσει φωνή σε αυτούς που δεν είχαν.
Γιατί ενώ γνώριζε την δυσμενή της θέση συνέχισε απερίσπαστη την δουλειά της;
Όπως έλεγε και η ίδια, αν δεν το κάνει αυτή, τότε ποιός;
Τα κίνητρά της ήταν προσωπικά ή κοινωνικά; Τι καθιστά έναν άνθρωπο χαρισματικό;
Δεν νομίζω ότι μπορούν εύκολα να διαχωριστούν τα κίνητρά της. Κάποια στιγμή η ζωή σε συνεπαίρνει και ενώ προσπαθείς να διατηρήσεις τον εαυτό σου αρχίζεις να χάνεσαι μέσα σε αυτόν. Χαρισματικό θεωρώ τον άνθρωπο που μέσα στο χάσιμό του και τις δυσκολίες που θα συναντήσει, δεν θα ξεχάσει ένα πράγμα. Να παραμείνει άνθρωπος.
Ποια είναι επαναστατική πράξη στην εποχή μας;
Επαναστατική πράξη σήμερα για μένα είναι να μην ξεχνάς. Να μην επαναπαύεσαι. Να μην περιμένεις την επόμενη φορά. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Εδώ και τώρα.
Ποιο κομμάτι του κειμένου ξεχωρίζετε; Γιατί;
Υπάρχουν πολλά κομμάτια που ξεχωρίζω. Αυτό όμως που με επαναφέρει στην πραγματικότητα κάθε φορά που το ακούω είναι όταν η Άννα περιγράφει την καθημερινότητα της στην εμπόλεμη ζώνη. Διηγείται τις καθημερινές δυσκολίες της. Το νερό, η τροφή, η μετακίνηση, ο ύπνος. ” Όλοι νομίζουν πως το πρόβλημα στο Γκρόζνυ είναι φόβος του θανάτου. Να ανατιναχτείς, να σκοτωθείς. Να βρεθείς με μια σφαίρα στο κεφάλι. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το λιγότερο. Συνηθίζεις στην ιδέα του θανάτου. Θέλω να πω, είναι τόσο παρών που δεν σου κάνει αίσθηση πια. Το πρόβλημα είναι ότι όλα είναι ένα πρόβλημα . Και αυτό δε σταματάει ποτέ. Από το πρωί που ξυπνάς, μέχρι το βράδυ που κλείνεις τα μάτια σου.”
«Ανεπίδεκτη διόρθωσης» του Στέφανο Μασίνι στη Β΄σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
ένα θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος
Ερμηνεία: Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Κοιλάκος
INFO:
Β’ Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας
Κεφαλληνίας 18 Κυψέλη
Πληροφορίες – κρατήσεις: 2114117878
Παραστάσεις:
Από 17 Οκτωβρίου
Τετάρτη 20:00, Πέμπτη 21.00
Διάρκεια:
80 λεπτά
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 12 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Άνεργοι & Ατέλειες: 5 ευρώ