ΔΟΚΙΜΕΣ / Φρίντα Κι Άλλο από την Ομάδα Fly Theatre
Μετά την αγαπημένη Αγγελική, η Ομάδα Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου και Robin Beer) θα παρουσιάσουν στο Θέατρο 104 την παράσταση Frida Κι Άλλο. Μια παράσταση βασισμένη στην ζωή της ζωγράφου Φρίντα Κάλο, στα γεγονότα και τους ανθρώπους που την καθόρισαν, στο έργο, την δύναμη και την φαντασία της που την κινητοποιούσαν πάντα, ακόμα κι όταν βρισκόταν καθηλωμένη στην ακινησία. Με αφετηρία το σώμα, τον ήχο και την εικόνα -δισδιάστατη και τρισδιάστατη- η Κατερίνα Δαμβόγλου και ο Robin Beer αναζητούν την αλήθεια μιας πολύ ενδιαφέρουσας προσωπικότητας και ζωής. Το Cue βρέθηκε στις πρόβες τους και μίλησε μαζί τους!
Γιατί επιλέξατε την Φρίντα, πέρα από το κοινό σημείο που έχει με την Αγγελική που είναι και οι δύο αγωνίστριες;
Αυτό ισχύει. Έζησαν δύο πολύ διαφορετικές ζωές, αλλά και οι δύο πάσχισαν να τις κάνουν καλύτερες με όποιον τρόπο μπορούσαν, παραμένοντας ψυχικά δυνατές. Παρόλο που το θέμα μας με πρώτη ματιά φαίνεται διαφορετικό –πέρα από το ότι έχουμε να κάνουμε πάλι με μία γυναικεία περσόνα- έχει αρκετά κοινά σημεία. Η Αγγελική έγινε μητέρα, η Φρίντα δεν μπόρεσε να γίνει μητέρα και ρίχτηκε στα πάθη της, τα οποία και την κατέστρεψαν ίσως.
Υπήρξε συνειδητή η σύνδεση;
Όχι, αλλά νομίζω πως επειδή εμείς κινούμαστε σε μία διαδρομή, όποιο θέμα κι αν επιλέγαμε, θα υπήρχαν κοινά σημεία. Σχηματικά βέβαια, ξεκινήσαμε εντελώς διαφορετικά. Δεν είχαμε κείμενο. Απλά παίξαμε γνωρίζοντας πως θα έχουμε εικόνα μέσω προβολής και όχι τόσο μέσω σώματος αυτήν την φορά. Αυτό ήταν και το στοίχημά μας. Θέλαμε να παίξουμε με την εικόνα και να ανακαλύψουμε πως ζωγραφίζουμε χωρίς να ζωγραφίσουμε! Και πως μπορούμε να εντάξουμε στην παράσταση κάτι εικαστικό, αλλά κρατώντας μία θεατρικότητα.
Ποια μέσα χρησιμοποιείτε σ΄αυτήν την παράσταση;
Είναι το σώμα, η εικόνα και ο ήχος. Ο ήχος είναι κάτι που προσπαθούμε να χτίσουμε οργανικά πάνω στην παράσταση, είτε πρόκειται για μουσική, είτε για κάποιο εφφέ. Η εικόνα στην προκειμένη περίπτωση είναι κυρίως ζωντανή προβολή με σκοπό την σύνδεση τρισδιάστατου και δισδιάστατου. Σαν να έχουμε το κεφάλι της Φρίντα επί σκηνής. Ο Robin θα βρίσκεται στην σκηνή και εκείνη την ώρα θα χειρίζεται όλο τον κόσμο των προβολών. Θέλουμε να δούμε πως γεννήθηκαν οι πίνακες της από την ζωή της, παίζοντας με το εικαστικό στοιχείο μέσω του θεάτρου. Είναι ένας δρόμος όπου μας οδήγησε το ίδιο το έργο.
Πως προσέγγισες τον χαρακτήρα της Φρίντα;
Αρχικά μέσα από τις βιογραφίες. Ξεκίνησα μιλώντας ισπανικά! Μετά παίξαμε πολύ με τις διαφορετικές της εικόνες. Την εικόνα της φιγούρας της, την εικόνα που μας δίνει μέσα από τους πίνακές της, την εικόνα που χρησιμοποιήθηκε από το φεμινιστικό κίνημα, την φολκλόρ προέκτασή της και τελικά με την εντύπωση που μας έδωσε ότι όλα αυτά την διέσπασαν τόσο σαν χαρακτήρα που χάθηκε. Αναρωτιόμαστε πόσο αυτή η διάσπαση την διέλυσε στο τέλος, καθώς δεν μπορούσε να ενώσει πια τα κομμάτια της. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αυτό. Όπως μας ενδιαφέρει και η ιδιωτική της εικόνα σε αντιδιαστολή και σε σχέση με την δημόσια. Όλοι γνωρίζουμε κάτι για την Φρίντα, αλλά δεν ξέρουμε κατά πόσο όλα αυτά είναι κομμάτια μιας αληθινής εικόνας. Επίσης, αναρωτιόμαστε κατά πόσο κάθε άνθρωπο που την γνωρίζει τον ενδιαφέρει το έργο της ή η προσωπική της ζωή. Αυτό με ενδιαφέρει και εμένα πολύ, γιατί ζούμε σε έναν κόσμο όπου μας ορίζουν τα μάτια μας και όλα αυτά που βλέπουμε γύρω μας σαν να πρέπει να χτίσουμε την εικόνα μας από έξω προς τα μέσα. Η Φρίντα δεν το έκανε αυτό. Θέλουμε να παίξουμε με όλες τις πλευρές της Φρίντα και με όλα αυτά που θα περίμενε ή δεν θα περίμενε να δει κανείς σε σχέση με την ζωή και την προσωπικότητά της. Θέλουμε να παίξουμε με την επιφάνεια, την ομορφιά και με την ουσία του θέματος.
Πως επιλέξατε αυτόν τον τίτλο;
Στην αρχή ο τίτλος ήταν Λουλούδια για την Φρίντα γιατί δεν ήθελα να φοράει λουλούδια. Υπάρχει μία περιγραφή που λέει πως όταν κάηκε η Φρίντα έπιασαν τα μαλλιά της φωτιά και έμοιαζαν με τεράστιους ήλιους. Η ίδια μάλιστα λέει πως το κίτρινο χρώμα που συμβολίζει την τρέλα και την ευτυχία είναι το μόνο χρώμα που αναγνωρίζουν οι νεκροί. Έτσι θέλαμε τα λουλούδια στον τίτλο με αναφορά στο τέλος. Αργότερα αποφασίσαμε να βρούμε κάτι πιο παιχνιδιάρικο. Δεν θα είμαστε ούτε οι πρώτοι, ούτε οι τελευταίοι που θα μιλήσουμε για την Φρίντα. Άρα, Φρίντα Κι Άλλο!
Τι σε συγκινεί στο έργο της;
Ότι βουτάει στα πάθη της, ότι αναζητά την ελευθερία, ότι δεν φοβάται. Είναι μία γυναίκα πολύ αληθινή και πολύ ειλικρινής. Και πολύ ανθρώπινη.
Αυτός ήταν ο χαρακτήρας της ή η ζωή της την ανάγκασε να διαμορφωθεί έτσι;
Νομίζω ότι ήταν αυτός. Υπήρχαν τα στοιχεία και εκείνη τα κράτησε. Άφηνε την ζωή να την πάει, αλλά είχε και η ίδια ευθύνη για όσα συνέβαιναν από ένα σημείο και μετά. Νομίζω πως και μόνη της αποφάσισε το τέλος της ζωής της. Για να την πλησιάσουμε ανατρέξαμε σε πολλές διαφορετικές πηγές, στα ημερολόγιά της, σε συνεντεύξεις ανθρώπων που την γνώριζαν, στις βιογραφίες της. Προσπαθήσαμε να είμαστε ειλικρινείς.
Τι είναι το πιο εντυπωσιακό που συναντήσατε στην έρευνά σας;
Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο είναι η συνειδητοποίηση πως αυτή η γυναίκα πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ακίνητη. Το ξεχνάμε αυτό! Ίσως γι αυτό οι πίνακές της έχουν τόση φαντασία. Επίσης, με εντυπωσίασε πολύ η σεξουαλικότητά της και η ελευθερία της να μιλάει και να προκαλεί μ΄αυτό. Η Φρίντα είναι μια φωτιά. Και είναι και νερό. Ρέει.
Η τέχνη ανακουφίζει; Γιατρεύει;
Ναι! Η τέχνη ανακουφίζει. Είναι παιδεία, είναι μάθημα, είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος να συνδέεται ο νους με το σώμα. Είναι έρευνα και παιχνίδι. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ζούμε μέσω της τέχνης, ούτε να αποφασίσουμε να ασχοληθούμε μαζί της, αλλά θεωρώ ότι είναι πολύ εποικοδομητική και απαραίτητη στον άνθρωπο σε κάθε περίπτωση.
Οι επόμενοι στόχοι της ομάδας σας;
Χωρίς να είμαστε αχόρταγοι, θέλουμε να μπορούμε να μπορούμε να ζούμε από την δουλειά μας. Θέλουμε να γνωρίζουμε ανθρώπους και να συνεργαζόμαστε μαζί τους. Θέλουμε να ταξιδέψουμε με την δουλειά μας στο εξωτερικό και θέλουμε να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε από όλο αυτό. Φυσικά η αγωνία και η επιθυμία είναι να μην στερέψουμε ποτέ από φαντασία.
Frida Κι Άλλο στο Θέατρο 104
Κείμενα/Επεξεργασία Κειμένου: Κατερίνα Δαμβόγλου
Σκηνοθεσία: Fly Theatre (Κατερίνα Δαμβόγλου & Robin Beer)
Δραματουργία: Μιράντα Βατικιώτη
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Ερμίνα Αποστολάκη
Φως/Ήχος: Robin Beer
Παίζουν: Κατερίνα Δαμβόγλου & Robin Beer
Θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, Γκάζι-Μετρό Κεραμεικός
Παραστάσεις: Τετάρτη & Πέμπτη στις 21.15
Πληροφορίες: Τηλ.: 2103455020