Η Φαύστα και διάφορα διηγήματα του Μποστ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
«Ω σύμπτωσις σατανική, σατανικαί συμπτώσεις,
που επιφέρετε δεινά εις πλείστας περιπτώσεις.»
Ο Μποστ είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και ιδιότυπους συγγραφείς του νεοελληνικού θεάτρου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έζησε στην Αθήνα. Εκτός από την συγγραφή, ασχολήθηκε και με τις εικαστικές τέχνες, καθώς συνεργάστηκε με εφημερίδες, περιοδικά και εκδοτικούς οίκους ως σκιτσογράφος, εικονογράφος και γελοιογράφος.
Σταθμός στην συγγραφική του πορεία υπήρξε το έργο Φαύστα ή Η απολεσθείς κόρη που γράφτηκε το 1964. Λόγω της ιδιότυπης φύσης και γλώσσας του έργου, η πρώτη παράστασή του (σε σκηνοθεσία Γιώργου Εμιρζά) δεν έτυχε θερμής υποδοχής. Μετά από κάποιες διάσπαρτες προσπάθειες παράστασης του έργου, ανέλαβε την σκηνοθεσία του ο Θανάσης Παπαγεωργίου το 1987, καθιερώνοντάς το ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα του νεοελληνικού ρεπερτορίου.
Η υπόθεση του έργου είχε ως αφορμή μία πραγματική είδηση της εποχής. Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που χάθηκε στην θάλασσα και κατασπαράχθηκε από ένα τεράστιο ψάρι. Όταν το κορίτσι κατάφερε να βγει από την κοιλιά του ψαριού μετά από χρόνια και να επιστρέψει σπίτι του, έγινε βορά των γατών, λόγω της μυρωδιάς ψαριού που δεν είχε αποβάλει από τα ρούχα του. Καθ’ όλη την διάρκεια του έργου, οι αντιδράσεις των γονέων και του περίγυρού τους στα γεγονότα, είναι άκρως εντυπωσιακές, καθώς δεν χαρακτηρίζονται από ίχνος ρεαλισμού σε αντίθεση με τα λόγια τους που είναι πάντα απολύτως ρεαλιστικά, ακόμα και σε εκφράσεις που χρησιμοποιούνται μεταφορικά, δημιουργώντας την κωμική ατμόσφαιρα, σήμα κατατεθέν του Μποστ.
Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί μια σουρεαλιστική ιστορία για να μιλήσει ρεαλιστικά και καυστικά για την ημιμάθεια που πλασάρεται σαν βαθιά γνώση, την επιμονή των ανθρώπων στην φροντίδα της εικόνας που δεν τους επιτρέπει να πλησιάσουν ουσιαστικά τίποτα και την επιφανειακή προσέγγιση της γνώσης, των αισθημάτων, της ζωής. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στο έργο του είναι η σύμπνοια περιεχομένου και φόρμας (ομοιοκατάληκτος στίχος, εσκεμμένες ανορθογραφίες, παιχνίδια με τις λέξεις, κυριολεκτική χρήση μεταφορικών εκφράσεων) που αφενός διαμορφώνουν το προσωπικό ύφος του συγγραφέα και αφετέρου δημιουργούν ένα απολαυστικό θεατρικό (και αναγνωστικό) σύμπαν.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την Φαύστα κινούνται και τα απολαυστικά διηγήματα που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο. Διηγήματα που με ψύχραιμο και οξύ χιούμορ σχολιάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, το θέατρο, την καθημερινότητα. Διηγήματα που συντροφεύουν ευχάριστα, ταξιδεύουν, κινητοποιούν και ολοκληρώνουν ένα έργο που στην πραγματικότητα δεν περιγράφεται, αλλά διαβάζεται και παρακολουθείται!
Το βιβλίο Η Φαύστα και διάφορα διηγήματα του Μποστ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο
Η Φαύστα στο Θέατρο Προσκήνιο σε σκηνοθεσία Μάρθας Φτιντζήλα