Μαρία Σκαφτούρα / Εξερευνώντας εσωτερικές διαδρομές

Οι Δανειστές δανείζουν στον άλλον από αυτά που διαθέτουν στην κατοχή τους και περιμένουν στωικά να έρθει η ώρα που θα πάρουν πίσω ό,τι έδωσαν. Οι Δανειστές δανείζονται από τους άλλους δύναμη για να κατορθώσουν να στραφούν τελικά εναντίον τους και να τους καταστρέψουν. Δύο άνδρες και μία γυναίκα σε ένα τρίγωνο καταστροφικό, αλληλεπίδρασης και μάχης. Ο Γρηγόρης Χατζάκης προσεγγίζει το έργο του Στρίντμπεργκ μέσω της πραγματικής ιστορίας τριών εξερευνητών που έχουν στόχο την κατάκτηση του Βόρειου Πόλου, εκεί που το εσωτερικό ταξίδι των ηρώων του συγγραφέα συναντά το αληθινό των φιλόδοξων εξερευνητών. Η Μαρία Σκαφτούρα μας μίλησε για την ιδέα της παράστασης που παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Rabbithole και την εμπειρία της διαδρομής που ξεκινά από την μετάφραση του έργου και φτάνει μέχρι τις παραστάσεις που προέκυψαν από μια παραγωγική συνεργασία.
Τι σας συγκίνησε στο έργο του Στρίντμπεργκ;
Όταν διάβασα τους Δανειστές πρώτη φορά, δεν μπορούσα να πιστέψω ότι ένα τέτοιο έργο γράφτηκε στα τέλη του 19ου αι. Η οπτική μέσα από την οποία βλέπει τις ανθρώπινες σχέσεις, οι χαρακτήρες που χτίζει, το χιούμορ, που μερικές φορές είναι σχεδόν σουρρεαλιστικό! Κυρίως όμως αυτή η γυναίκα που παρουσιάζει, που έχω και την τύχη να υποδύομαι, σίγουρα δεν είναι η τυπική γυναίκα του 19ου αι. Είναι μια γυναίκα εντελώς σημερινή, για να μην πω αυριανή!
Τι κερδίσατε ως ηθοποιός από την μετάφρασή του;
Μεταφράζοντας ένα έργο, ψάχνοντας τις σωστές λέξεις που θα αποδώσουν αυτό που εννοεί ο κάθε χαρακτήρας, αναγκαστικά αντιλαμβάνεσαι και τους μηχανισμούς που κινούν τις σχέσεις των προσώπων. Καταλαβαίνεις τη δυναμική των προσώπων και των σχέσεών τους πριν ακόμα ξεκινήσεις τις πρόβες.
Πως δουλέψατε για να γίνει παράσταση; Μέσω ποιας διαδικασίας καταλήξατε στην νέα μετιά με την οποία προσεγγίσατε το έργο;
Οι πρόβες με τον Γρηγόρη είναι πάντοτε πολύ ευχάριστες και δημιουργικές γιατί κάθε ιδέα που μπορεί να έχει οποιοσδήποτε από εμάς είναι ευπρόσδεκτη. Είμαστε τρείς ηθοποιοί που έχουμε μεγάλη ιστορία μεταξύ μας, μεγάλο κοινό παρελθόν και στο θέατρο και στη ζωή, οπότε δημιουργήθηκε μια συνθήκη πολύ επιδεκτική σε πληθώρα ιδεών. Πάρα πολλές από αυτές έπρεπε να τις εγκαταλείψουμε προκειμένου να φτάσουμε στην τελική παράσταση.
Κατ’ αρχάς, δεν εγκλωβιστήκαμε στον κόσμο του Στρίνμπεργκ, με την καλή ή με την κακή έννοια. Είπαμε “την ίδια περίπου εποχή, τρεις τρελλοί εξερευνητές ξεκινούν να κατακτήσουν τον Βόρειο Πόλο με αερόστατο και τρεις άλλοι παλεύουν να κλείσουν ανοιχτούς λογαριασμούς και να επιβιώσουν μέσα στον αδηφάγο μηχανισμό του έρωτα”. Πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτό το μονοπάτι;
Οι ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν σε κάθε περίπτωση παιχνίδι εξουσίας; Μπορούν να γίνουν απλούστερες;
Υπάρχει το παιχνίδι εξουσίας στις σχέσεις των ανθρώπων, υπάρχει όμως και η εξουσία του έρωτα και του πόθου επάνω στον καθένα από μας. Κανείς δεν νικάει, όλοι χάνουμε αλλά και όλοι κάτι κερδίζουμε. Απλές σχέσεις μπορούν να είναι εκείνες που αυτό που ζητάει ο ένας από τον άλλο είναι ξεκάθαρο και αυστηρά οριοθετημένο. Στον έρωτα, νομίζω, δεν μπορεί να συμβεί αυτό. Εδώ που τα λέμε, αν συνέβαινε αυτό, η τέχνη θα ήταν πολύ φτωχότερη…
Ποιο ήταν το προσωπικό κέρδος από αυτήν την διαδρομή μέχρι τώρα;
Φεύγω από το σπίτι μου κάθε Δευτέρα και Τρίτη και λέω στον γιό μου “Πάω να παίξω”. Κι είμαι ευτυχής που για δυο ώρες πάνω στη σκηνή απολαμβάνω το παιχνίδι με δυο πολύ καλούς φίλους και εξαιρετικούς ηθοποιούς.
Τι σας δίνει δύναμη; Χαρά;
Όχι και πολλά πράγματα αυτήν την εποχή. Παραμένω όμως περίεργη για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Συντελεστές
Κείμενο: Αύγουστος Στρίντμπεργκ
Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα
Διασκευή: Μαρία Σκαφτούρα, Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Χορογραφίες: Πετρίνα Γιαννάκου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου
Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς
Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua
Δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγγάνη
Ερμηνεύουν
Δημήτρης Ντάσκας, Τάκης Σακελλαρίου, Μαρία Σκαφτούρα
Εισαγωγή παράστασης: Ginger Creepers Theater Band (Χρ. Καπενής, Γρ. Χατζάκης)
Πληροφορίες
Παραστάσεις: Από 3 Δεκεμβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 12€
Φοιτητικό, ανέργων: 7€
Ατέλειες ηθοποιών: 5€
Προπώληση εισιτηρίων:
Viva.gr: https://www.viva.gr/tickets/theatre/theatro-rabbithole/daneistes/
Διάρκεια παράστασης: 100′
Θέατρο RABBITHOLE
Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5249903





