Ουίσκι, Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας από τις Εκδόσεις Ψυχογιός / Ο κόσμος του ουίσκι και η πολύπλευρη γοητεία του

Οι πιο ουσιαστικές και βαθιές απολαύσεις στην ζωή μας συνδυάζονται αναμφίβολα με σωστή γνώση του αντικειμένου που αφορούν. Παρόλο που δεν μπορούμε να αρνηθούμε την ισχύ του αντικτύπου της πρώτης εντύπωσης, η επένδυση χρόνου, μελέτης και σκέψης καθιστά μια εμπειρία καθοριστική. Το ουίσκι είναι σίγουρα ένα απόσταγμα-εμπειρία που έχει αγαπηθεί πολύ, έχει εμπνεύσει και εξακολουθεί να κερδίζει φανατικούς φίλους. Οι Εκδόσεις Ψυχογιός συστήνουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ένα πολύ σημαντικό βιβλίο τόσο για όσους αγαπούν το ουίσκι, όσο και για εκείνους που θέλουν να το γνωρίσουν. Το βιβλίο Ουίσκι, Ένα ταξίδι γευσιγνωσίας του Έντι Λάντλοου εισάγει τους αναγνώστες στο κόσμο του γοητευτικού αποστάγματος μιλώντας για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητές του, αναλύοντας τον τρόπο που πρέπει να το προσεγγίσουν και το γνωρίσουν, προτείνοντας γευσιγνωστικές διαδρομές και συγκεκριμένες ετικέτες. Τέσσερις γνώστες του ουίσκι: Ο Γιάννης Κοροβέσης -συνεργάτης στην έκδοση του βιβλίου-, ο Μανώλης Μαθιουδάκης, ο Βαγγέλης Σπανός και ο Κωνσταντίνος Γκιώνης μας μίλησαν για την δική τους πορεία στον κόσμο του ουίσκι, για τις προσωπικές τους προτιμήσεις και τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει μέχρι σήμερα για ένα απόσταγμα που απευθύνεται στη γεύση, το συναίσθημα και το μυαλό όποιου το επιλέξει.
Γιάννης Κοροβέσης
Ποια η σχέση σου με το ουίσκι;
Είχα την τύχη να επισκεφθώ μερικά αποστακτήρια στη Σκωτία, τα χρόνια της πρώιμης ενασχόλησής μου με τα ποτά και τα μπαρ και –όπως οι περισσότεροι που έχουν τέτοιες «επαφές»- ένιωσα τη μαγεία του εκ του σύνεγγυς και το ερωτεύτηκα. Το ουίσκι πλέον αποτελεί μια από τις σταθερές μου επιλογές κατανάλωσης. Σαφέστατα, έχω ξεχωρίσει μερικά προφίλ γεύσης που προτιμώ και μερικά αποστακτήρια που εμπιστεύομαι, αλλά ανήκω ξεκάθαρα σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που τους αρέσει να δοκιμάζουν όσο γίνεται περισσότερες, διαφορετικές ετικέτες.
Πως προτιμάς να το πίνεις; Σε ποια συνθήκη;
Σε ποτήρι που αναδεικνύει όλο το ταλέντο του παραγωγού, ενώ αν συνδυάζεται παρέα με καλούς φίλους –όσο κλισέ κι αν ακουστεί- η απόλαυση αυτή πολλαπλασιάζεται. Προσπαθώ να ξεκλέψω όσο γίνεται περισσότερο χρόνο για μερικές στιγμές με φίλους που τους αρέσει εξίσου, απολαμβάνοντάς το και μιλώντας για αυτό. Άλλωστε το ουίσκι έχει τόσα πολλά πράγματα για να κουβεντιάσεις.
Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να μυηθεί κάποιος στο ουίσκι;
Να καταλάβει πως φτιάχνεται. Πόσοι επαγγελματίες εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία, πόσα χρόνια ιστορίας διαθέτει, πόσο σημαντικό είναι για τις παραγωγικές του χώρες, ειδικά τις Σκωτία, Ιρλανδία, ΗΠΑ, και στη συνέχεια, να βρεθεί σε μια εκδήλωση του Greek Whisky Association ή να απολαύσει ένα σε μπαρ που σέβονται τους whisky drinkers, όπως το Jazz in Jazz.
Τι πρέπει να κάνει κανείς για να διαμορφώσει το προσωπικό του γούστο;
Ε, σίγουρα, να δοκιμάσει όσο γίνεται περισσότερες και διαφορετικές ετικέτες.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου ουίσκι;
Αυτό στο ποτήρι μου.
Ποιο θα πρότεινες σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ; Ποιο σε κάποιον που είναι εξοικειωμένος με το απόσταγμα;
Ένα ποιοτικό blended malt scotch whisky με καλής ποιότητας πάγο και εμφιαλωμένο νερό χαμηλής περιεκτικότητας σε μεταλλικά στοιχεία θα πρότεινα στον πρώτο, ενδεχομένως κι ένα μπέρμπον σε κάποια κλασική συνταγή κοκτέιλ (Old-fashioned/Manhattan/Mint Julep), ενώ θα πρότεινα σίγουρα σε κάποιον πιο εξοικειωμένο με τις ετικέτες των αποστακτηρίων, να δοκιμάσει κάποια ανεξάρτητη εμφιάλωση, από κάποιον αξιόπιστο εμφιαλωτή.
Ποιο είναι το ιδανικό pairing για το ουίσκι:
Το ουίσκι μας έχει χαρίσει ουκ ολίγα εμβληματικά pairing· αμερικανικό ουίσκι σίκαλης με καπνιστό σολομό, βελούδινα και ανθικά σκοτσέζικα single malt με κρεμ μπρουλέ, πλούσια σε σώμα με δυνατές κρεάτινες κατσαρόλες (πχ Μπουργκινιόν), τυρφώδη με ροκφόρ ή πατέ και ιωδιούχα με στρείδια.
Φαγητό:
Άπειροι οι γευστικοί συνδυασμοί, το ουίσκι είναι τόσο πολύπλοκο και διαφορετικό που μπορεί να ξεκινήσει και να τελειώσει ένα πλήρες γεύμα, από το απεριτίφ και τη σαλάτα, μέχρι το γλυκό.
Βιβλίο:
Στα αγγλικά είναι εξαιρετικό το Whisky Master Class: The Ultimate Guide to Understanding Scotch, Bourbon, Rye and More, του Lew Bryson, ενώ δε θα μπορούσα να μην ξεχωρίσω από την βιβλιογραφία που βρίσκεται μεταφρασμένη πλέον στα ελληνικά το Ουίσκι. Ένα Ταξίδι Γευσιγνωσίας, για την έκδοση του οποίου έβαλα κι εγώ το χεράκι μου. Πολύ πρόσφατη κυκλοφορία, συνοπτικό και κατανοητό όσο πρέπει και με πρόταση για «ταξίδια γευσιγνωσίας» που θα σας χαρίσουν δεκάδες μοναδικές στιγμές απόλαυσης.
Αν πάλι είστε φαν της λογοτεχνίας, πιάστε οποιοδήποτε βιβλίο του Ρέιμοντ Τσάντλερ με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου, ο οποίος είχε πάντοτε στο γραφείο του μία φιάλη Old Forester.
Παρέα:
Ο Μιχάλης, ο Σπήλιος, ο Γιάννης.
Μουσική:
Κολτρέιν, Τσετ Μπέικερ, Ντίλαν, Γουίλι Νέλσον και Γουέλον Τζένινγκς, Τζόνι Κας, Λούι Άρμστρονγκ και Σκοτ Τζόπλιν.
Είναι το ουίσκι μία ακριβότερη επιλογή από άλλες; Σε ποιον απευθύνεται;
Σαφέστατα και όχι. Και αν μάθουμε να εκτιμάμε το ουίσκι ανεξάρτητα από την τιμή της φιάλης του, τότε θα καταφέρουμε να το απολαύσουμε ακόμη περισσότερο.

Μανώλης Μαθιουδάκης
Ποια η σχέση σου με το ουίσκι;
Η σχέση μου με το ουίσκι είναι σχέση σεβασμού και αγάπης. Συχνά εκφράζω και επικοινωνώ αυτή την αγάπη μου μέσα από το blog μου thewhiskybeat.com ή μιλώντας για το αγαπημένο μου “νερό της ζωής” σε κάποια γευσιγνωσία του The Whisky Beat.
Πως προτιμάς να το πίνεις; Σε ποια συνθήκη;
Με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Είτε σε κάποια γευσιγνωσία είτε σε κάποια μάζωξη στην οποία θα δοκιμάσουμε ένα ή και περισσότερα ουίσκι και θα τα συζητήσουμε παρέα. Το ουίσκι πάντα ήταν, είναι και θα είναι μια ακόμα αφορμή (ίσως η καλύτερη) για να περνάμε καλά.
Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να μυηθεί κάποιος στο ουίσκι;
Σίγουρα να δοκιμάσει ένα single malt που θα του αρέσει. Έχω παρατηρήσει ότι για πολλούς αυτό είναι το σημείο καμπής: Όταν ανακαλύψουν ότι τελικά ουίσκι δεν είναι μόνο τα φθηνά blends του super market και ανακαλύπτουν την πολυπλοκότητα, την ποικιλία και την αφθονία των single malts. Σε αυτό το σημείο πολλοί θα ξεκινήσουν το “ταξίδι” τους προς την ανακάλυψη του βασιλιά των αποσταγμάτων και η ζωή τους θα αλλάξει για πάντα.
Τι πρέπει να κάνει κανείς για να διαμορφώσει το προσωπικό του γούστο;
Το γούστο ανακαλύπτεται εύκολα αλλά διαμορφώνεται μόνο μέσω της συνεχούς δοκιμής.
Συνήθως ένας ουισκόφιλος αφού δοκιμάσει μερικά διαφορετικά ουίσκι θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται προς τα που τείνει η αρεσκεία του. Είναι η τύρφη και ο καπνός, είναι τα ουίσκι που έχουν παλαιώσει σε βαρέλια sherry, αυτά που έχουν παλαιώσει σε βαρέλια bourbon ή μήπως τα blended; Όποια και αν είναι η απάντηση, συνήθως μετα από 5-10 δοκιμές διαφορετικών ετικετών έχεις μια πρώτη εικόνα του γούστου σου.
Ωστόσο, το γούστο είναι τόσο περίπλοκο που μπορεί να αλλάξει και να διαμορφωθεί σε κάτι άλλο από αυτό που ξεκίνησε. Ξεκινώντας το “ταξίδι” θα ανακαλύψεις όχι μόνο το γούστο σου αλλά και τον εαυτό σου. Με τη συνεχή δοκιμή διαφορετικών εκφράσεων διευρύνεις την γευστική σου παλέτα και ανακαλύπτεις ότι το γούστο είναι κάτι ρευστό. Εγώ για παράδειγμα, θεωρούσα πάντα τον εαυτό μου φανατικό των sherry bombs που σαν ουίσκι αναδεικνύουν την επίδραση του ξύλου. Όμως, πρόσφατα έχω ανακαλύψει μια αγάπη για κάποια spirit-driven παλαιωμένα σε ex-bourbon βαρέλια ουίσκι που δεν πίστευα ποτέ ότι υπάρχει.
Φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους αλλά νομίζω ισχύει για πολλούς και προσωπικά το θεωρώ πανέμορφο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου ουίσκι;
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ένα αγαπημένο ουίσκι γιατί μου είναι πολύ δύσκολο να ορίσω στο μυαλό μου το “αγαπημένο”. Είναι το καλύτερο ουίσκι που έχω δοκιμάσει; Είναι το ουίσκι που θα επέλεγα αν έπρεπε να επιλέξω μόνο ένα για να πίνω από εδώ και πέρα στην ζωή μου; Είναι το ουίσκι που επιλέγω τις περισσότερες φορές όταν ψάχνω να επιλέξω τι θα πιώ; Είναι αυτό με το οποίο έχω τις καλύτερες αναμνήσεις;
Ίσως είναι όλα αυτά μαζί αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω ένα ουίσκι που να απαντά σε όλες αυτές τις ερωτήσεις ταυτόχρονα. Ενδεικτικά όμως θα αναφέρω μερικά ουίσκι που τα αγαπώ για διαφορετικούς λόγους το καθένα: Glenfarclas 15, Springbank 12 Cask Strength, Glendronach 18, Ardbeg Uigeadail.
Ποιο θα πρότεινες σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ; Ποιο σε κάποιον που είναι εξοικειωμένος με το απόσταγμα;
Σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ θα πρότεινα ίσως κάποιο ιρλανδικό καθώς συνήθως είναι πιο απαλά και είναι περισσότερο πιθανό να μην τον απωθήσουν. Ωστόσο, τα σκωτσέζικα Glenmorangie 10, Glendronach 12 και Talisker 10 είναι ίσως ιδανικές επιλογές για κάποιον αρχάριο που θέλει να αντιληφθεί προς τα που κινούνται τα γούστα του καθώς πρόκειται για ουίσκι αντιπροσωπευτικά των τριών βασικών γευστικών προφίλ της Σκωτίας.
Σε κάποιον εξοικειωμένο με το προϊόν, η πρόταση είναι μία: Δοκίμασε αυτό που δεν έχεις δοκιμάσει!
Ποιο είναι το ιδανικό pairing για το ουίσκι:
Φαγητό:
Πολύ δύσκολο εγχείρημα. Είναι δυστυχώς πολύ εύκολο να “καπελώσεις” το ουίσκι σου με το φαγητό και πολύ λίγες οι τροφές που καταφέρνουν να το απογειώσουν. Μία από αυτές, όμως, είναι το μπλε τυρί το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τυρφώδη ουίσκι. Απλά, μαγεία.
Βιβλίο:
Απολαμβάνω αφάνταστα την ανάγνωση ενός βιβλίου για ουίσκι με τη συνοδεία ενός ουίσκι. Θα πάω με το βιβλίο που διαβάζω αυτή την περίοδο, Spirit of a place του μεγάλου Charles MacLean.
Παρέα:
Οποιοδήποτε αγαπημένο πρόσωπο καθενός.
Μουσική:
Η jazz είναι η προφανής απάντηση αλλά θα διαφοροποιηθώ και θα αναδείξω τους αγαπημένους μου αλλά που πρόσφατα εκτίμησα το pairing τους με το ουίσκι, τους Γλασκωβέζους Mogwai.
Είναι το ουίσκι μία ακριβότερη επιλογή από άλλες; Σε ποιον απευθύνεται;
Σίγουρα, σε σχέση με άλλα ποτά το ουίσκι είναι ακριβότερο και ειδικά τα τελευταία χρόνια η ψαλίδα έχει ανοίξει ακόμα περισσότερο. Αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την ασχολία νέου κόσμου με αυτό. Δυστυχώς αν συνεχιστεί αυτή η τάση σε λίγα χρόνια το ουίσκι θα είναι ασχολία αποκλειστικά μιας μικρής ελίτ που θα το αντέχει η τσέπη της.


Βαγγέλης Σπανός
Ποια η σχέση σου με το ουίσκι;
Είναι μια σχέση τόσο επαγγελματική όσο και προσωπική. Είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι από δικό μου ενδιαφέρον και με τα χρόνια μαθαίνω να το αξιοποιώ αλλά και να το σέβομαι περισσότερο.
Πως προτιμάς να το πίνεις; Σε ποια συνθήκη;
Ένας από τους λόγους που αποτελεί το αγαπημένο μου απόσταγμα είναι ότι για κάθε στιγμή, για κάθε περίσταση υπάρχει το κατάλληλο ουίσκι. Εννοείται, πίνεται πάντοτε σκέτο (και ναι το σκέτο σημαίνει χωρίς πάγο).
Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να μυηθεί κάποιος στο ουίσκι;
Οπωσδήποτε καλή παρέα. Αν η παρέα ξέρει να σε ξεκινήσει από τα πιο «μαλακά» και να σε μυήσει σταδιακά ακόμα καλύτερα. Αλλιώς αρκεί απλά και μόνο να θέλεις!
Τι πρέπει να κάνει κανείς για να διαμορφώσει το προσωπικό του γούστο;
Αυτό που διαμόρφωσε το δικό μου γούστο, ήταν οι δοκιμές πολλών διαφορετικών προφίλ ουίσκι σε διάφορες περιστάσεις και συνθήκες. Είναι μια διαδικασία μεγάλης εσωτερικής πάλης και διαμάχης το να καταλήξεις στο τι πραγματικά σε γεμίζει και σε εκφράζει σαν γεύση, αλλά πάντοτε το βρίσκεις. Μέχρι να χρειαστεί να ξαναδιαλέξεις τι θα πιεις απόψε.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου ουίσκι;
Τώρα δυσκολεύουν οι ερωτήσεις πολύ. Δεν μπορώ να αναφερθώ συγκεκριμένα σε κάποια ετικέτα, γιατί ορισμένες ειδικά είναι συνδεδεμένες με πολύ σημαντικές για εμένα στιγμές, αλλά σίγουρα η μεγάλη μου αδυναμία είναι στα πιο «θαλασσινά».
Ποιο θα πρότεινες σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ; Ποιο σε κάποιον που είναι εξοικειωμένος με το απόσταγμα;
Για κάποιον που τώρα ξεκινάει την επαφή με το απόσταγμα, θα πρότεινα ένα ιρλανδικό ουίσκι καθώς λόγω της τριπλής τους απόσταξης τείνουν να είναι πιο γλυκόπιοτα.
Για τους εξοικειωμένους πάντα μια καινούρια φιάλη θα κινεί την περιέργεια.
Ποιο είναι το ιδανικό pairing για το ουίσκι:
Φαγητό:
Τα θαλασσινά ουίσκι συνοδευόμενα από οστρακοειδή είναι κάτι μαγικό για εμένα.
Βιβλίο:
Ένα καλό βιβλίο δεν θα σε αφήσει να εστιάσεις στο απόσταγμα και ένα καλό απόσταγμα δεν θα σε αφήσει να εστιάσεις στο βιβλίο.
Παρέα:
Η μπάρα μου και οι καλοί μου φίλοι.
Μουσική:
Το φύσημα του Coltraine και ο φελός του μπουκαλιού.
Είναι το ουίσκι μία ακριβότερη επιλογή από άλλες; Σε ποιον απευθύνεται;
Πιστεύω ότι είναι ένα value for money απόσταγμα, παρότι τα τελευταία χρόνια η τιμή του τείνει να αυξάνεται. Υπάρχει ουίσκι για όλες τις τσέπες και για όλους τους ουρανίσκους, το θέμα είναι να ψάξεις να το βρεις. 😉



Κωνσταντίνος Γκιώνης
Ποια η σχέση σου με το ουίσκι;
Πέραν της επαγγελματικής μου σχέσης, δουλεύοντας ως bartender στο bar Jazz in Jazz που εξειδικεύεται στα ουίσκι, την τζαζ μουσική και τις ανθρώπινες σχέσεις εδώ και 44 χρόνια, η σχέση μου με το ουίσκι είναι ότι με κάποιο τρόπο βρίσκεται πάντα εκεί, ειτε ως φλασκί στην τσέπη μου είτε σε ποτήρια να τσουγκρίζουν σε όμορφες στιγμές είτε σε glencairn ποτήρι ψάχνοντας τα γευστικά του χαρακτηριστικά, αλλά ακόμα και σε δύσκολες στιγμές απευθείας από το μπουκάλι. Είναι το απόσταγμα που αγαπώ, ταξιδεύω γι αυτό και με ταξιδεύει, συνδέεται πάντα με τις αναμνήσεις μου.
Πως προτιμάς να το πίνεις; Σε ποια συνθήκη;
Θυμάμαι στις διαφημίσεις των ‘καλών’ ουίσκι προβαλλόταν μια συγκεκριμένη κατάσταση για να απολαύσεις το ουίσκι σου: Τζάκι, σκάκι, κλασική μουσική, κοστούμι, μόνος, σε μεγάλο ποτήρι με πάγο! ΟΧΙ! Ή και ναι αν σου ταιριάζει αυτός ο τρόπος.
Εγώ ιδανικά θέλω το ουίσκι μου σε glencairn ποτήρι χωρίς πάγο και κανένα πρόσθετο όπως νερό αναψυκτικά κτλ. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η παρέα. Πάντα όμως, μπορεί να γίνει εξαιρεση στον κανόνα μου του neat αποστάγματος. Άλλωστε το ουίσκι στα classic cocktails τα σπάει!
Ποιο είναι το πρώτο βήμα για να μυηθεί κάποιος στο ουίσκι;
Τα πράγματα είναι απλά. Βήμα πρώτο: Πάρε ένα ποτήρι. Βήμα δευτερο: Βάλε ένα ουίσκι που δεν έχεις πιει. Βήμα τρίτο: Επανάλαβε.
Τι πρέπει να κάνει κανείς για να διαμορφώσει το προσωπικό του γούστο;
Αυτό που λέω και στους φιλοξενούμενους της μπάρας μου είναι ότι για αρχή πρέπει να καταλάβουμε τι είναι το ουίσκι και πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν. Μόλις αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε τις διαφορετικές εκφάνσεις του δεν μένει παρά μόνο να δοκιμάζουμε όλο και περισσότερα. Καλό είναι να εμπιστευτουμε ανθρώπους που το αγαπούν ήδη ή να διαβάσουμε βιβλία και γιατί όχι, να πάμε ένα ταξίδι σε αποστακτήριο. Πράγματι μετά από αρκετές ετικέτες και συζητήσεις δεν θα είναι δύσκολο να διαμορφώσουμε προσωπική άποψη και γούστο.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου ουίσκι;
Πιστεύω ότι είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που μπορείς να κάνεις σε έναν φίλο του ουίσκι αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω. Έχω δοκιμάσει αρκετά ουίσκι που πέρασα μήνες να τα συζητώ και τα θεωρώ τα αγαπημένα μου, στα οποία θα επανέρχομαι πάντα. Το Bushmills 21 ετών το θέλω πάντα στο σπίτι μου στο μπαρ παρότι αγαπώ πολύ περισσότερο τα τυρφώδη ουίσκι. Το έχω συνδυάσει με πολύ όμορφες και σημαντικές στιγμές της ζωής μου. Αγαπώ επίσης, κάποια ουίσκι που τα έχω συνδυάσει με φίλους και συγκεκριμένες στιγμές μαζί τους και πάντα θα έχουν στην καρδιά μου και στις γευστικές μου προτιμήσεις μιαν άλλη θεση. Ένα τέτοιο είναι για παράδειγμα το Teachers των 14Ε.
Ποιο θα πρόεινες σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ; Ποιο σε κάποιον που είναι εξοικειωμένος με το απόσταγμα;
Στην Ελλάδα δυστυχώς άργησαν να έρθουν τα single malt whisky ή δεν ήταν εύκολα διαθέσιμα στο κοινό οπότε πολλοί άνθρωποι τα φοβούνται γιατί ‘καίνε’ και τους είναι δύσκολο να τα δουν με άλλο μάτι. Σε κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ θα του έβαζα ένα single malt γλυκό και ήπιο για να φύγει από την ιδέα εκείνη και μετά θα ξεκινούσαμε το ταξίδι μαζί.
Σε καποιον που είναι εξοικειωμένος με το απόσταγμα και έχει δοκιμάσει αρκετά ουίσκι ίσως να του έβαζα κάποιο από τα ‘κρυμμένα’ στο Jazz in Jazz ή ένα από την προσωπική μου συλλογή που είτε τα έχω πάρει μεσα από τα αποστακτήρια είτε είναι δύσκολο να τα αποκτήσεις.
Ποιο είναι το ιδανικό pairing για το ουίσκι:
Φαγητό:
Το αγαπημένο μου pair με φαγητό είναι κρέας στα κάρβουνα, μπύρα για το δρόσισμα και τυρφώδες ουίσκι για την απόλαυση.
Βιβλίο:
Ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Edgar Allan Poe και πολλές φορές έχω διαβάσει ξανά κάποιο από τα κείμενά του έχοντας πλάι μου ένα ουίσκι, που είναι και ένα απόσταγμα που αγαπούσε και ο ίδιος.
Παρεα:
Ανάλογα την παρέα πάει και το ποιο ουίσκι θα πιούμε, άλλωστε είναι και ο αγαπημένος μου τρόπος pairing.
Μουσική:
Δεν γίνεται ζωή χωρίς μουσική και λατρεύω πάρα πολλά genres, οπότε δεν υπάρχει για μένα απόλυτο pair. Μου αρέσει πολύ να τα μπερδεύω μεταξύ τους.
Είναι το ουίσκι μία ακριβότερη επιλογή από άλλες; Σε ποιον απευθύνεται;
Το ουίσκι απευθύνεται σε όλους αναμφίβολα. Υπάρχουν πάντα επιλογές σε τιμές για όλες τις τσέπες.
Ναι, σίγουρα δεν είναι και το πιο φτηνό απόσταγμα, ειδικά όσο μπαίνεις βαθύτερα στον κόσμο του αλλά, γαμώτο, το αξίζει.
