CueMagazine

Main Menu

  • Αρχική
  • Θέατρο
    • Νέα
    • Συνεντεύξεις
    • Παρουσιάσεις
    • Δοκιμές
    • Χορός
    • Παιδί
  • Βιβλία
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Βιβλιοθήκη
    • Συγγραφείς
    • My Book/Self
    • Stories
  • The City
    • Spots
    • Mουσική
    • Σινεμά
    • Σειρές
    • Εκθέσεις
    • Σεμινάρια
  • Cues
    • The Designer
    • X-Cue-Me
    • Me
    • People
    • Άποψη
    • Cue Me In
  • Blog
    • Road Trip
    • Point of You
  • Info
    • About
    • Contact

logo

CueMagazine

  • Αρχική
  • Θέατρο
    • Νέα
    • Συνεντεύξεις
    • Παρουσιάσεις
    • Δοκιμές
    • Χορός
    • Παιδί
  • Βιβλία
    • Κατερίνα Τσιτούρα / Με πίστη στο φως του ανθρώπου

      17 Ιουνίου 2025
      0
    • Σοφία Καζαντζιάν & Μάριος Ιορδάνου / Ορατές και αόρατες πτυχές της ανθρώπινης ...

      2 Ιουνίου 2025
      0
    • My Book/Self: Ελένη Χαλαστάνη

      27 Απριλίου 2025
      0
    • Γιατί τα χρόνια τρέχουν χύμα του Διονύση Σαββόπουλου από τις Εκδόσεις Πατάκη

      28 Μαρτίου 2025
      0
    • My Book/Self: Γιάννης Κουρμπάνης

      16 Μαρτίου 2025
      0
    • My Book/Self: Μαρία Καλαμποκιά

      14 Φεβρουαρίου 2025
      0
    • My Book/Self: Ελένη Κουταλώνη

      4 Φεβρουαρίου 2025
      0
    • My Book/Self: Βασίλης Μπατσακούτσας

      18 Νοεμβρίου 2024
      0
    • Μακεδόνων Χώρα. Πολιτικές της μνήμης: Πολιτισμός, Τέχνη, Κινηματογράφος από τις Εκδόσεις Σιδέρης

      17 Νοεμβρίου 2024
      0
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Βιβλιοθήκη
    • Συγγραφείς
    • My Book/Self
    • Stories
  • The City
    • Spots
    • Mουσική
    • Σινεμά
    • Σειρές
    • Εκθέσεις
    • Σεμινάρια
  • Cues
    • Cue Me In / Δημήτρης Καπετάνιος

      19 Μαΐου 2025
      0
    • Cue Me In / Ελένη Αποστολοπούλου

      13 Απριλίου 2025
      0
    • Cue Me In / Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας

      23 Μαρτίου 2025
      0
    • Cue me in / Κωνσταντίνα Τσιτσία Γεωργαντά

      23 Μαρτίου 2025
      0
    • Cue Me In / Γιάννης Κουρμπάνης

      16 Μαρτίου 2025
      0
    • Cue Me In / Αλίκη Αχνιώτου

      14 Μαρτίου 2025
      0
    • Cue Me In / Κατερίνα Σπύρου

      4 Μαρτίου 2025
      0
    • Cue me in / Νικολέττα Παναγιώτου

      17 Φεβρουαρίου 2025
      0
    • Cue Me In / Δημήτρης Μαγκλάρας

      10 Φεβρουαρίου 2025
      0
    • The Designer
    • X-Cue-Me
    • Me
    • People
    • Άποψη
    • Cue Me In
  • Blog
    • Road Trip
    • Point of You
  • Info
    • About
    • Contact
Featured PostsΣεμινάρια
Home›Featured Posts›Αλεξάνδρα Διαλυνά / Η Τέχνη της Υποκριτικής στο Fårö

Αλεξάνδρα Διαλυνά / Η Τέχνη της Υποκριτικής στο Fårö

By Ήβη Βασιλείου
1 Οκτωβρίου 2019
944
0

Η τέχνη είναι κομμάτι της ζωής μας. Βρίσκεται στην καθημερινότητά μας, σε όσα -επιλέγουμε να- βλέπουμε, ακούμε, δοκιμάζουμε, σε όσα μας ξεκουράζουν ή μας κινούν. Βρίσκεται όμως, και στην προσωπικότητά μας, στο πως μιλάμε και συμπεριφερόμαστε, στο πως κινούμαστε. Στο Fårö Creative Learning τη συναντάμε σε όλες αυτές τις μορφές. Σε σεμινάρια και μαθήματα δημιουργικής εκμάθησης -προσωπικά ή ομαδικά- , σε πολιτιστικές δραστηριότητες στον χώρο και στην πόλη, στους ανθρώπους που το ίδρυσαν και αυτούς που το επιλέγουν. Η Αλεξάνδρα Διαλυνά, συνιδρύτρια του χώρου, επιμελήτρια του προγράμματος μαθημάτων και εισηγήτρια μοιράστηκε μαζί μας τις βασικές αρχές και του στόχους των σεμιναρίων υποκριτικής που οργανώνει (Acting Coaching & Εργαστήριο Υποκριτικής: Από τη σκηνή, στην κάμερα), αλλά και την φιλοσοφία τους που ξεπερνά τα όρια του ειδικού και προεκτείνεται στην ζωή και τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

 

Υποκριτική – Ρόλος

Τι σημαίνει κάνω έρευνα για την προετοιμασία ενός ρόλου; Πόσο σημαντική είναι η φαντασία μας για να δουλέψουμε τον χαρακτήρα και πώς μας βοηθάει η ίδια η πραγματικότητα ως πηγή έμπνευσης;
Η Υποκριτική αποτελεί μια ανθρωπολογική προσέγγιση του είδους μας και των ψυχικών μηχανισμών του,
ένας εναλλακτικός και ασφαλής τρόπος να συσχετιζόμαστε με την καθημερινότητα μας και τελικώς να βλέπουμε τις δυναμικές πίσω και πέρα από αυτήν.

Θέατρο-Κινηματογράφος

Η διαφορά ανάμεσα στο Θέατρο και τον Κινηματογράφο είναι μία διαφορά κλίμακας. Ο ίδιος ρόλος πάνω στη σκηνή προσαρμόζεται διαφορετικά μπροστά στην κάμερα: ο ηθοποιός ανασυγκροτείται για να μπορεί λειτουργήσει στο άλλο μέσο έχοντας όμως ως θεμέλιο τον υποκριτικό πυρήνα του προσώπου που υποδύεται αναλλοίωτο. Όσο πιο κοντά νιώθει σε αυτόν τον πυρήνα τόσο πιο ευέλικτος μπορεί να είναι.

Σεμινάριο

Στο σεμινάριο Υποκριτικής “Από τη σκηνή, στην κάμερα” θα αφιερώσουμε πολύ χρόνο στο πώς δουλεύουμε για να φτάσουμε σε αυτόν τον υποκριτικό πυρήνα που αναφέρεται παραπάνω. Σε ένα περιβάλλον ασφαλείας, θα ξεχάσουμε την αμηχανία της έκθεσης και θα θυμηθούμε πώς είναι το να ανακαλύπτεις κάτι που σε ενθουσιάζει τόσο πολύ που να θέλεις να το μοιραστείς. Και έτσι, με αυτήν την κινητήριο δύναμη, θα προχωρήσουμε στο να αφηγηθούμε τις ιστορίες μας είτε πάνω στη σκηνή, είτε μπροστά στην κάμερα.
Και επειδή η βαρύτητα θα είναι στην κινηματογραφική υποκριτική, θα ασχοληθούμε με την τεχνική ορολογία του σινεμά και θα δούμε πολλές ταινίες παρέα με το σκηνοθέτη Δημήτρη Τζέτζα.

Ιδιαίτερα Μαθήματα

-Στόχοι

-Σχέση μαθητή-εισηγητή

Στα ιδιαίτερα μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν ανεξάρτητα από το Εργαστήριο Υποκριτικής θα έχουμε στο επίκεντρό μας το ερώτημα “Γιατί αυτό που έχω μέσα στο μυαλό μου δεν «βγαίνει» προς τα έξω;”. Αυτό το ζήτημα όμως δεν απασχολεί μόνο τους ηθοποιούς αλλά και εκείνους που έχουν δυσκολία να παρουσιάσουν κάτι μπροστά σε κοινό. Απευθύνονται δηλαδή σε όσους αγαπούν την τέχνη της Υποκριτικής ερασιτεχνικά αλλά σοβαρά, σε όσους θέλουν να προετοιμαστούν για να μπουν σε Δραματική Σχολή και τέλος σε όσους θέλουν να εξασκηθούν στην έκθεση μπροστά σε κοινό για επαγγελματικούς ή προσωπικούς λόγους.
Σε αυτές τις ατομικές συνεδρίες η σχέση μαθητή και εισηγητή είναι πιο κοντινή. Μπορεί η αρχή να μοιάζει αμήχανη αλλά η εξοικείωση θα προκύψει μέσα από τα κοινά ενδιαφέροντα και την αγάπη για το αντικείμενο σε μία συνθήκη απόλυτα ασφαλή.

Κείμενα

Στην περίπτωση του Εργαστηρίου Υποκριτικής «Από τη σκηνή, στην κάμερα» θα χρησιμοποιήσουμε ρεαλιστικά ψυχολογικά έργα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κινηματογραφικά όπως π.χ. η «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν. Στην περίπτωση των ιδιαίτερων μαθημάτων θα δουλεύουμε κείμενα που θα φέρνουν οι μαθητές ή που θα βρίσκουμε από κοινού.

Μέλλον

Είναι σημαντικό με οτιδήποτε καταπιανόμαστε να το κάνουμε για τους σωστούς λόγους ώστε να βρούμε και τους σωστούς τρόπους να το λειτουργήσουμε. Στόχο αποτελεί το να ξαναγαπήσουμε να δουλεύουμε σε βάθος τα κείμενα και να εμπιστευόμαστε τις προσωπικές μας επιλογές σε σχέση με την υποκριτική. Πιστεύω πολύ στη γενικότερη παιδεία γύρω από το αντικείμενό μας και την ευτυχία που γεννιέται μέσα μας όταν μπορούμε να είμαστε κοντά σε αυτό που επιθυμούμε. Θα είναι μεγάλη χαρά μου βήμα το βήμα και με καθοδήγηση να συμβάλω σε αυτήν την πορεία ώστε να μπορέσει ο καθένας να φτάσει εκεί που θέλει και εκεί που μπορεί.

 

Πιστεύω πολύ στη γενικότερη παιδεία γύρω από το αντικείμενό μας και την ευτυχία που γεννιέται μέσα μας όταν μπορούμε να είμαστε κοντά σε αυτό που επιθυμούμε.

 

Fårö Creative Learning

Acting Coaching

Εργαστήριο Υποκριτικής: Από τη σκηνή, στην κάμερα

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 Έβρου 14, 115 27, Αθήνα
 210 7717544
 info@faro.gr

Tagsfaro

Related articles More from author

  • My Book/Self

    My Book / Self: Αλεξάνδρα Διαλυνά και Λήδα Διαλυνά από το νησί του Fårö

    7 Νοεμβρίου 2016
    By Cue Team
  • Σεμινάρια

    Read & Reach στο Fårö Creative Learning:Τα κείμενα, η ουσία τους και η μετάδοσή τους

    24 Φεβρουαρίου 2017
    By Cue Team
  • Σεμινάρια

    Οι 15 Ταινίες Του Χρήστου / Νέο Σεμινάριο στο FÅRÖ

    4 Φεβρουαρίου 2021
    By Cue Team
  • Featured PostsΝέα

    Στην Επίδαυρο για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και την παράσταση Ιχνευταί

    3 Αυγούστου 2021
    By Ήβη Βασιλείου
  • Featured PostsΒιβλιοθήκη

    Ο φόνος είναι χρήμα του Πέτρου Μάρκαρη από τις Εκδόσεις Κείμενα

    3 Ιανουαρίου 2022
    By Ελένη Κουνενή
  • Featured PostsΒιβλιοθήκη

    Ελέφαντας του Ρεϊμοντ Κάρβερ από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο

    18 Μαρτίου 2019
    By Ελένη Κουνενή

Leave a reply Ακύρωση απάντησης

INFORMATION

  • About
  • Contact
  • Terms of Use

Follow us

  • Facebook
  • Instagram
info@cuemagazine.gr | ©2024 CueMagazine All Rights Reserved | ☢ designed by titouf