Κατερίνα Πατσιάνη / Μαθήματα Πολέμου, Μαθήματα Ιστορίας
Στο Υποσκήνιο Β΄ της Αίθουσας Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής λόγους, γεγονότα από τα πέντε πρώτα βιβλία της ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη (Θεατρικό Κείμενο: Γιάννης Λιγνάδης), βρίσκουν τους ιδανικούς αφηγητές τους στα πρόσωπα των ηθοποιών της ομάδας που σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης. Η Κατερίνα Πατσιάνη μας μίλησε για την παράσταση που επανέρχεται στο Μέγαρο Μουσικής 21/9 (και μέχρι 30/9), για την ουσία και την ποιότητα των “μαθημάτων” που μοιράζεται με τους θεατές και για την αξία -αλλά και τις αδυναμίες- της Ιστορίας, για όλα όσα αξίζει να δουλεύουμε και να “πολεμάμε” στην εποχή μας.
Τι μπορεί να προσφέρει ο λόγος του Θουκυδίδη σε έναν άνθρωπο της εποχής μας;
Ο λόγος του Θουκυδίδη μπορεί να προσφέρει σκέψη. Στοχασμό. Για την ανθρώπινη φύση και τις ανθρώπινες πρακτικές ανά τους αιώνες, που παραμένουν επίμονα όμοιες, όσο και η ίδια η φύση του ανθρώπου.
Ποιο ήταν το προσωπικό κέρδος από την επαφή σου με αυτό το κείμενο και αυτή την παράσταση;
Είναι τεράστιο το όφελος όταν καταπιάνεσαι με τέτοια κείμενα. Που είναι σπουδαία και που προορίστηκαν να είναι αυτό που τελικά έγιναν. Κτήμα ες αεί. Για πάντα κτήμα όλων. Μάθημα για όλους. Ευχαριστώ το δάσκαλό μου και θα λεγα και φίλο μου Δημήτρη Λιγνάδη που με έβαλε σε αυτή τη γόνιμη από πολλές πλευρές για μένα διαδικασία. Υποκριτικά και ερευνητικά.
Ποιον δρόμο ακολούθησες για να κατανοήσεις και να μοιραστείς το δικό σου “μάθημα”;
Το δρόμο που προσφέρει το ίδιο το κείμενο. Την κατανόηση του περιεχομένου. Το δικό μου “μάθημα” είναι τα Κερκυραϊκά. Όσα γεγονότα διαδραματίστηκαν στο νησί αυτό ανάμεσα σε Κερκυραίους πολιτικούς αντιπάλους. Πρόκειται για έναν πραγματικό εμφύλιο. Άνθρωποι που κατοικούσαν στο ίδιο νησί σκότωναν ο ένας τον άλλον, διότι οι μεν βρίσκονταν με το μέρος των Αθηναίων και οι δε με των Λακεδαιμονίων. Με αφορμή αυτήν την πολιτική διαμάχη ξέσπασαν έριδες προϋπάρχουσες. “Πατέρας σκότωνε το γιο και γιος τον πατέρα. Ικέτες σύρονταν με τη βια από βωμούς και ιερά και σφάζονταν επί τόπου. Οι οφειλέτες έβρισκαν ευκαιρία να σκοτώσουν ανθρώπους που τους χρωστούσαν”. Διαπράχθηκαν τα πιο ανόσια εγκλήματα στο όνομα της δημοκρατίας. Το ότι η Ιστορία διδάσκει είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Έπρεπε λοιπόν να μεταφέρω αυτές τις φοβερές αλήθειες στη σκηνή. Όπως όλα τα παιδιά. Κατά το δυνατόν χωρίς θεατρικά τερτίπια. Αλλά βλέπεις τελικά ότι είναι θέατρο αυτό που κάνουμε. Με όσο λιγότερο θεατρικό παίξιμο. Δύσκολο, αλλά όταν πετυχαίνει πολύ ωραίο και ακριβές.
Τι μπορεί να μάθει κανείς από ένα “μάθημα πολέμου”;
Ότι η Ιστορία αφορά στους πάντες, ότι δεν είναι ένα απρόσιτο γνωστικό αντικείμενο και ότι μπορεί να αποτελέσει πραγματικό μάθημα και για το σήμερα. Να κατανοήσει ότι, ό,τι ζούμε , όλα έχουν επαναληφθεί. Ότι η πολιτική κινείται διαβάζοντας πολύ Θουκυδίδη.
Η γνώση της ιστορίας μπορεί να μας αποτρέψει από την επανάληψη των ίδιων λαθών;
Το θεωρώ κατάλληλο εργαλείο. Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να αποτρέψει τα ανθρώπινα λάθη , αλλά δημιουργεί μια συνείδηση πιο έτοιμη ίσως να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Η κοινή μας ιστορία αποτελεί διαμορφωτικό στοιχείο της Ελληνικής ταυτότητάς μας;
Το αίσθημα και μόνο της συνέχειας έχει διαμορφώσει σίγουρα σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητά μας. Το σχολείο παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Και άλλες δομές .
Με ποιον τρόπο πρέπει να πολεμάμε στην εποχή μας;
Με τη συνεχή πίστη στη διαδρομή του ο καθένας. Με την κατανόηση του εαυτού του και των άλλων. Με μαλακότητα. Με γνώση.
Ποιο κομμάτι του κειμένου σκέφτεσαι συχνά αυτήν την περίοδο; Γιατί;
Αυτό που σκέφτομαι είναι πώς είναι δυνατόν να επαναλαμβάνεται συνεχώς η Ιστορία με τόσο θλιβερό τρόπο. Είναι μάλλον, όπως λέει και ο Θουκυδίδης, μέσα στη φύση του ανθρώπου να μπορεί να διαπράττει τα πιο αποτρόπαια πράγματα. Το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει και δε χωνεύεται. Άλλα οφείλουμε να κοιτάμε το φως.
Φωτογραφίες: Γεωργία Πονηράκου / (site)
Μαθήματα Πολέμου
Μια πρωτότυπη δραματοποιημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη
Τα «Μαθήματα Πολέμου» αποτελούν συμπαραγωγή της Dramaticus και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Σωματείο Διάζωμα στο πλαίσιο του κύκλου ΘΕΑΤΡΟ@MEGARON UNDERGROUND.
Η παράσταση διαρκεί 75 λεπτά. Πριν από τις παραστάσεις, σύντομη εισαγωγική ομιλία από την Δρ. Ανδρονίκη Μακρή.
Tιμές εισιτηρίων
10 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+, πολύτεκνοι) ● 15 € (γενική είσοδος)
Eισιτήρια
210 72 82 333, megaron.gr
και σε όλα τα καταστήματα Public
Πληροφορίες
210 72 82 333
http://www.megaron.gr