Γρανάδα του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο του Νέου Κόσμου
«Είναι λάθος να λένε για αυτούς που πεθαίνουν πως μένουν στον τόπο. Στον τόπο μένουν οι άλλοι».
«Ήμουν σίγουρος πως κάποια στιγμή θα σε συναντούσα. Και πως θα μας κοβόταν και των δυο η ανάσα».
Η ανθρώπινη ζωή καθορίζεται από τόπους και απώλειες. Υπάρχει ο τόπος που γεννιόμαστε και ζούμε –από την οικογενειακή ζωή μέχρι την χώρα-, υπάρχουν οι τόποι που επισκεπτόμαστε –που λειτουργούν μέσα μας βάσει της ενέργειάς τους, αλλά και βάσει των εμπειριών που μοιραζόμαστε με τους ανθρώπους που μας συνοδεύουν- και φυσικά, υπάρχουν οι τόποι που ονειρευόμαστε –να βρεθούμε, να γευτούμε, να βιώσουμε-. Στην πορεία μιας ζωής από τόπο σε τόπο, τις πιο ισχυρές εμπειρίες συνιστούν οι απώλειες. Απώλειες ανθρώπων, ερώτων, επιθυμιών. Τα γεγονότα συμβαίνουν και η πορεία συνεχίζεται με μπρος και πίσω κίνηση στον χρόνο, με τραύματα που δεν κλείνουν, με την παντοδυναμία της ζωής που εξακολουθεί εσαεί.
Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού παρακολουθεί τις ζωές των μελών μιας οικογένειας μέσα στο ατελείωτο και παντοτινό σύμπαν, τις σχέσεις τους, τις ελπίδες, τις κατακτήσεις και τις διαψεύσεις τους, του τόπους που τους καθόρισαν και τις απώλειες που τους ακολουθούν. Ένας θάνατος αναμενόμενος λόγω της φθοράς του χρόνου, ένας βίαιος ξαφνικός θάνατος που δεν μπορεί να γίνει κατανοητός ή αποδεκτός, ένας χωρισμός που καθόρισε τις ζωές πολλών ανθρώπων και δεν ξεπεράστηκε ποτέ, τα όνειρα με τα οποία ξεκινά κανείς την ζωή του και στην πορεία αναγκάζεται να εγκαταλείψει, η αναγκαία προσπάθεια να ελπίζει στο καλύτερο και να πιστεύει στην ζωή. Η Γρανάδα, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ισπανίας, εκεί όπου ταξίδεψε η Ιωάννα η Τρελή για να ενταφιάσει τον αγαπημένο της άντρα και μαζί του τον έρωτα, τις ελπίδες και τα κίνητρά της. Η Γρανάδα, τόπος συνάντησης, τόπος επίσκεψης, τόπος που συγκεντρώνει όσα κανείς ονειρεύεται, επιθυμεί, ελπίζει, όσα θα μπορούσε να ζήσει αλλά δεν έζησε. Η Γρανάδα, θεατρικό έργο, τόσο ρεαλιστικό και στέρεο, όσο ποιητικό και άχρονο.
Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Καλαβριανός και παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο τοποθετήθηκε σε ένα σύμπαν από μνήμες και αισθήσεις (Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού) από τις οποίες οι άνθρωποι κρατιούνται με μανία και κρατάνε χωρίς δεύτερη σκέψη. Τα κοστούμια επιμελήθηκε η Ιώάννα Τσάμη, τους φωτισμούς ο Αλέκος Αναστασίου και την εξαιρετική μουσική ο Άγγελος Τριανταφύλλου. Τους ρόλους υποδύθηκαν οι ηθοποιοί Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Γλάστρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Έφη Σταμούλη -Σε video, στο ρόλο της Ιωάννας της Τρελής η πάντα μαγική Λυδία Φωτοπούλου- δίνοντας αξιόλογες, στιβαρές ερμηνείες και ολοκληρώνοντας το σύνολο μιας παράστασης που συστήνει, προτείνει και αξιοποιεί ένα νέο ελληνικό έργο.
Γρανάδα στο Από Μηχανής Θέατρο
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Βίντεο: Πάτροκλος Σκαφιδάς
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Μποζοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Νταουντάκη
Βοηθός σκηνογράφου: Λυδία Τσάτσου
Ιστορικός σύμβουλος: Ελένη Δρίβα
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
ΠΑΙΖΟΥΝ:
Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Γλάστρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Έφη Σταμούλη
Σε video, στο ρόλο της Ιωάννας της Τρελής: Λυδία Φωτοπούλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris
Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά
ΧΩΡΟΣ
Κεντρική Σκηνή
Από 3.10.2018 έως 9.12.2018
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 90 λεπτά
ΜΕΡΕΣ / ΩΡΕΣ
Τετάρτη 18:30
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 18:30
Κυριακή 21:30
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τετάρτη-Παρασκευή
Κανονικό 15€
Μειωμένο 12€
Σάββατο-Κυριακή
Κανονικό 18€
Μειωμένο 15€