Μαρία Αιγινίτου / Έξω χιονίζει στο Θέατρο Επί Κολωνώ
Έξω χιονίζει. Μέσα σε έναν κινηματογράφο ένα μέντιουμ καλεί τα εκτοπλάσματα έξι ξένων στρατιωτών που πολέμησαν στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Κάθε ένας θα διηγηθεί την ιστορία του. Πραγματική, σουρεαλιστική, δίνοντας ελπίδα ή χωρίς. Και πάντα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και παράλληλα με τα γεγονότα που την καθόρισαν. Η σκηνοθέτις Μαρία Αιγινίτου ταξιδεύει στο σύμπαν του Σάκη Σερέφα και φέρνει στην σκηνή του θεάτρου Επί Κολωνώ το βιβλίο του Έξω χιονίζει. Μας μίλησε για το κείμενο, την παράσταση, την θεατρική εμπειρία.
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο κείμενο; Τι σας γοητεύει σ΄αυτό;
Δύο θέματα που κυριαρχούν στο Έξω χιονίζει, είναι ο θάνατος και η φρίκη που ο πόλεμος προκαλεί. Είναι γοητευτικός ο τρόπος που μπλέκονται μέσα στο έργο, ανοίγοντας διαρκώς καινούργιους δρόμους για να στοχαστούμε πάνω στην ανθρώπινη μοίρα.
Τι σας αρέσει στην γραφή του Σάκη Σερέφα;
Η πειραγμένη ματιά του πάνω σ’ ένα θέμα χιλιοειπωμένο. Μια ακόμη ιστορία για τον πόλεμο, που εδώ ξεκινάει ως φάρσα για να καταλήξει σε καθαρή ποίηση. Ξεφεύγει εντελώς από τον τρόπο που συνήθως προσεγγίζουμε ένα τέτοιο θέμα.
Πως είναι να δουλεύει κανείς πάνω σε ένα τόσο σύγχρονο κείμενο;
Δεν υπάρχει έργο το οποίο να ασχολείται με την ανθρώπινη συμπεριφορά και να μην είναι σύγχρονο, ακόμη κι αν γράφτηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Με αυτήν την έννοια, το Θέατρο είναι πάντα σύγχρονο. Αν με ρωτάτε για τη γλώσσα που ο συγγραφέας επιλέγει, ο Σερέφας διατηρεί τη θεατρικότητα στο λόγο του, μπολιάζοντας τον με μία προφορικότητα ανατριχιαστική. Καταφέρνει να δημιουργήσει μία λαϊκή γλώσσα, οικεία στον θεατή, κι αυτό είναι δώρο.
Τι δυσκολίες συναντήσατε κατά την μεταφορά του στη σκηνή, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα κείμενο με έντονο το φαντασιακό στοιχείο;
Το φαντασιακό στοιχείο υπήρξε πάντοτε βασικό συστατικό του Θεάτρου. Δυσκολία θα ήταν για μένα η απουσία του.
Πιστεύετε στο μεταφυσικό στοιχείο στην ζωή μας; Που μπορεί να βρίσκεται;
Οι άνθρωποι, όταν κάτι δεν το γνωρίζουμε, συνηθίζουμε να το ονομάζουμε μεταφυσικό. Μέσα σ’ αυτήν την έννοια εναποθέτουμε την άγνοιά μας, τους φόβους μας, την αμάθεια και την αμορφωσιά μας, την αδυναμία καλλιέργειας του πνεύματος, την αδυναμία μας να δημιουργήσουμε τη ζωή όπως την επιθυμούμε.
Μπορεί κανείς να προστατεύει ή να περιφρουρεί την προσωπική του ζωή από αυτά που συμβαίνουν έξω; Πρέπει να το κάνει;
Είμαστε κοινωνικά όντα. Είναι αδύνατον να διαχωρίσουμε την κοινωνική από την προσωπική μας ζωή. Μπορούμε μόνο να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον κι όχι να προστατευτούμε. Μόνο συλλογικά μπορούμε να υπάρξουμε ως είδος.
Τι χαρίζει το θέατρο στην ζωή σας;
Είναι μία συνεχής σπουδή το Θέατρο. Μου χαρίζει τη δυνατότητα να συνεργάζομαι, να συνυπάρχω, να πλουτίζω τις γνώσεις μου, να εμβαθύνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά, να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο, ούτε αυτονόητο, να μην παίρνω τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά, να έχω κατανόηση για τους άλλους, να χρησιμοποιώ τη σκέψη μου. Με μια κουβέντα να βελτιώνω την ύπαρξή μου.
Ποιο κομμάτι του κειμένου ξεχωρίζετε; Γιατί;
Είναι ένας τόσο σφιχτοδεμένος ιστός το κείμενο αυτό, που μέσα στο μυαλό μου η μία λέξη οδηγεί στην επόμενη, η μία ιστορία μπαίνει μέσα στην άλλη. Θα μπορούσα μόνο φράσεις να ξεχωρίσω, αλλά έτσι θα αδικούσα την ιστορία μας.
Συντελεστές
Διασκευή- Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Επιμέλεια κίνησης: Βρισηίδα Σολώμου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Γιάννης Θεοδωράκης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Nina Loretti
Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Video: Κώστας Γεραμπίνης
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ειρήνη Ιωάννου, Νίκος Καρδώνης, Στάθης Κόικας
Πληροφορίες παράστασης
Από 16 Δεκεμβρίου 2017 έως 1 Απριλίου 2018
Σάββατο στις 19:00 και Κυριακή στις 21:30
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά, χωρίς διάλειμμα
Τιμές εισιτηρίων
Κανονικό: 13 ευρώ
Μειωμένο: 10 ευρώ (φοιτητικό, άνω των 65 ετών)
5 ευρώ (ανέργων)