Α. Ζουγανέλης / Ηλίθια Αστεία στο Θέατρο Αργώ
Η τάξη της ζωής μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα. Σε ένα βράδυ. Τα όρια που έχει ο καθένας να δοκιμαστούν, αγαπημένοι άνθρωποι να χάσουν την πίστη που έχουν ο ένας στον άλλον, να χαθούν. Πόσο έτοιμος μπορεί να είναι κάνεις να αντιμετωπίσει τις αναπάντεχες στροφές της ζωής; Μέχρι που μπορεί να φτάσει για να υπερασπιστεί όσα αγαπάει ή όσα επιθυμεί να αποκτήσει; Πόση αξία έχει μία ανθρώπινη ζωή; Εκεί που ο κινηματογράφος συναντάει το θέατρο, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας του έργου Ηλίθια Αστεία Αναστάσιος Ζουγανέλης, δημιουργεί μία παράσταση και μοιράζεται μαζί μας ερωτήματα που τον απασχολούν, ανοίγοντας έναν διάλογο με τις τέχνες, την εποχή μας, εμάς.
Πως προέκυψε η ιδέα για την συγκεκριμένη παράσταση; Πως εργαστήκατε;
Η ιδέα προέκυψε με την πρώτη φορά που παρακολούθησα την πρωτότυπη ταινία του Michael Haneke, Funny Games. Στην πολλοστή φορά που την είδα πλέον το είχα αποφασίσει ότι θα ήθελα να το μεταφέρω στο θέατρο.
Πως επιλέξατε τις ταινίες που αποτελούν την βάση της παράστασής σας; Ποια η σχέση της παράστασης με τον κινηματογράφο;
Η συρραφή των ταινιών έγινε με μοναδικό γνώμονα την θεματολογία τους. Νέοι δηλαδή με αρκετό ελεύθερο χρόνο και χωρίς οικονομικά προβλήματα που βρίσκουν ανώτερο νόημα στο να αφαιρούν ιεροτελεστικά την ανθρώπινη ζωή έχοντας επηρεαστεί από υπαρξιστές φιλοσόφους και κατά κόρον τον Φρεδερίκο Νίτσε.
Ποιον θα ορίζατε ως θεματικό πυρήνα της παράστασης;
Θα απαντήσω με τον τίτλο ενός τραγουδιού που ακούγεται στην παράσταση. Ένα χιλιοδιασκευασμένο τραγούδι. Το “Which side are you on” το οποίο μας καλεί επιτέλους να πάρουμε θέση σε όσα συμβαίνουν γύρω αποκτώντας ενεργητικό η τουλάχιστον ενεργητικότερο ρόλο στις ζωές μας.
Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα βράδυ; Μπορούμε να συνεχίζουμε αλώβητοι μετά από μία συνταρακτική εμπειρία;
Η ζωή μας μπορεί να αλλάξει σε μία στιγμή . . . Ένα βράδυ μπορεί να είναι τεράστιο για σκέψου το . . Κάθε συγκλονιστική εμπειρία συμβαίνει για καλό και όσο και εκ τους ασφαλούς διαβάζεται αυτή μου η απάντηση πάντοτε έχουμε τον έλεγχο και την κρίση των επιλογών μας. Ακόμα και όταν δεν μας φαίνεται . . .
Ζούμε πλέον σε μία κοινωνία που τρομακτικά γεγονότα μας αφήνουν ασυγκίνητους; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό;
Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αρχικά εντοπίζοντας σε βάθος ποιοι είναι αυτοί που προκαλούν αυτά τα τρομερά γεγονότα. Να εντοπίσουμε δηλαδή την παθογένεια και στην συνέχεια να αποφασίσουμε τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε για αυτό. Πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε για να αλλάξουμε κάτι που μας ενοχλεί; Από αυτήν την απάντηση θα εξαρτηθεί όλη μας η ζωή.
Με τους ανθρώπους στην εποχή μας πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ή ανοιχτοί;
Εξαρτάται ποιον έχουμε απέναντί μας αν και με την επιφυλακτικότητα που ομολογουμένως κάποιες φορές στην σημερινή εποχή ενδέχεται να είναι καλός σύμβουλος ποτέ δεν δημιουργήθηκε κανένα αριστούργημα, κοινωνικό – πολιτικό – καλλιτεχνικό.
Μπορεί να υπάρξει το τέλειο έγκλημα;
Φυσικά και μπορεί να υπάρξει τέλειο έγκλημα αλλά γιατί να σκεφτείς να το κάνεις; Τι είναι πια τόσο βαθύ ώστε να αξίζει να αφαιρέσεις την ανθρώπινη ζωή; Πιο δύσκολη είναι μία τέλεια ζωή παρά ένα τέλειο έγκλημα
Ποιο ήταν το προσωπικό σας κέρδος από την πορεία της παράστασης μέχρι τώρα;
Οι συνεργάτες μου.
Υπάρχει κάποιο κομμάτι του κειμένου που ξεχωρίζετε; Γιατί;
Ένας μικρός μονόλογος του Τζορτζ προς το τέλος του έργου και ενώ έχει συνειδητοποιήσει ότι από στιγμή σε στιγμή θα πεθάνει στα χέρια του βασανιστή του εκείνος επιλέγει αντί να κλάψει και να ικετέψει να χαμογελάσει και να περάσει στην αιωνιότητα.
Συντελεστές:
Κείμενο & Σκηνοθεσία: Α. Ζουγανέλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Παναγιωτοπούλου
Κατασκευή σκηνικών (props): Χρήστος Μαριάς
Κοστούμια & Σκηνικά: Ασπασία Μπότα, Αγγελίνα Ρεμούνδου
Φωτισμοί: Πάνος Γκόλφης
Μουσικός Σχεδιασμός: Κων/νος Νασέλος
Χορός/ Κίνηση: Αγγελική Χατζή
Φωτογραφίες / Βίντεο: Daniel Βορεάκος – Μανόλης Παπακορδάτος
Διανομή: Δημήτρης Δακτυλάς, Κορίνα Τριανταφύλλου, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Νικόλας Φραγκιουδάκης & ο μικρός Κλέαρχος Βαινόπουλος
Επικοινωνία: Hoopla!
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 21 Ιανουρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
Διάρκεια έργου: 100 λεπτά
Κατάλληλο για θεατές άνω των 15 ετών
Θέατρο Αργώ
Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο
Τηλέφωνο για κρατήσεις: 210 5201684-5