My Book/Self: Χρήστος Καρασαββίδης
Διαβάζετε καθημερινά;
Νομίζω είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, αφού βασικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι ασφαλώς τα θεατρικά έργα, η ποίηση και κάθε είδους κείμενο. Αλλά τίποτα στη σκέψη μου δεν θα ήταν ολοκληρωμένο αν δε διάβαζα αρειμανίως εφημερίδες.
Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;
Από την ανάγκη να γνωρίσω νέες σκέψεις, νέους τρόπους γραφής σε ό,τι αφορά τα μυθιστορήματα και τα θεατρικά και να ενημερωθώ ακόμα και για το τελευταίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός στο τελευταίο μέρος του πλανήτη. Κι όσον αφορά στο ίντερνετ η χρήση του είναι πλέον κομμάτι της ζωής μας.
Τι προσφέρει στην ζωή σας;
Προσφέρει μικρές και μεγάλες στιγμές απόλαυσης, διευρύνει τα ενδιαφέροντά μου, προσφέρει ιδέες για το μέλλον σχετικές με το θέατρο και σε ένα άλλο επίπεδο καλύπτει την ανάγκη μου να μπορώ να συμμετέχω τεκμηριωμένα σε όποια συζήτηση θέλω.
Πως διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;
Κυρίως με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες της κάθε περιόδου. Μου αρέσουν πολύ τα ποιητικά κείμενα, τα μυθιστορήματα που θα μπορούσαν να μεταγραφούν για θέατρο ή για σινεμά, τα μαθηματικά μυθιστορήματα και τα βιβλία-απωθημένα, εκείνα που για κάποιο λόγο θα πρέπει όλοι να έχουμε διαβάσει. Αντιθέτως βαριέμαι αφάνταστα τα σύμφωνα με τους κανόνες θεατρικά κι όλα τα διδακτικά κείμενα οποιουδήποτε είδους, εκείνα που χάθηκαν στις νόρμες και γράφτηκαν από ανθρώπους που μας κουνούν επιδεικτικά το θολωμένο τους μονόκλ.
Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;
Καλό βιβλίο είναι το μη βαρετό, εκείνο που δε φοβάται να χρησιμοποιήσει λέξεις και φράσεις που θα κοκκίνιζαν τις σχολικές μας εκθέσεις, εκείνο που τρεις φράσεις του συμπυκνώνουν όλο του το νόημα.
Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Που διαβάζετε συνήθως;
Τις περισσότερες φορές διαβάζω στο σπίτι μου, απόγευμα πριν το ποτό ή ξημερώματα που δεν έχω ύπνο. Εκτός από εφημερίδες κι ίντερνετ που τα κοιτάζω από το πρωί.
Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;
Δεν μπορώ να ισχυριστώ πως υπάρχουν βιβλία που με στιγμάτισαν, υπάρχουν όμως κάλλιστα μερικά βιβλία, θεατρικά, ποιήματα που βρήκα κομμάτια μεγαλείου μέσα τους. Αν έπρεπε να καλύψω κάποιες κατηγορίες, θα έλεγα πως ο Φάουστ του Γκαίτε, το Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ του Άλμπι κι όλα τα ποιήματα του Καβάφη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν επηρεάσει την ανθρωπότητα.
Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;
Να διαβάσει όποιο βιβλίο τον ευχαριστεί, όποιο δε βαριέται, να μην τον ενδιαφέρει αν θεωρείται καλό ή όχι, να μη φοβηθεί να το κλείσει με δύναμη στις είκοσι σελίδες αν δεν του αρέσει -για κάποιο λόγο δεν του αρέσει και να διαβάσει περισσότερη ποίηση.
Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;
Λόγω της παράστασης που θα σκηνοθετήσω στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, έχω διασκευάσει ελεύθερα και δημιουργικά τη Λολίτα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, σε ένα νέο κείμενο εντελώς δικό μου. Για να συμβεί όμως αυτό έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό τη Λολίτα τέσσερις φορές.
Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…
«Λολίτα, φως της ζωής μου, φωτιά που καίει τα σωθικά μου.»
Ο Χρήστος Καρασαββίδης διασκευάζει δημιουργικά και σκηνοθετεί το έργο Lolita Reversed, εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα Λολίτα του Ναμπόκοφ, για την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου από τον Απρίλιο.