Βαγγέλης Λάσκαρης / η ταυτότητα ενός θεάτρου με άποψη
Ο ηλίθιος είναι αυτός που δεν καταλαβαίνει την παράνοια της εποχής του, που την αρνείται, που αντιστέκεται. Ο ηλίθιος είναι αυτός που δεν ακολουθεί τους κανόνες που περιορίζουν και καταπιέζουν προσωπικότητες και όνειρα. Ο ηλίθιος είναι αυτός που και σε εποχές σαν τη δική μας πιστεύουν στην τέχνη με άποψη που μπορεί να κινήσει κάτι μέσα μας. Ο Βαγγέλης Λάσκαρης διασκεύασε και σκηνοθέτησε τους Ηλίθιους του Λαρς Φον Τρίερ στο Θέατρο Vault. Μας μίλησε για την μέθοδο που ακολούθησε για να προσεγγίζει και να αποδώσει το ιδιαίτερο και ρηξικέλευθο έργο του Τρίερ, για την παράσταση και τις κατευθύνσεις της, για τα όνειρα που μοιράζεται με τα μέλη της ομάδας ProvaT.O και την θεατρική του πορεία.
Γιατί επέλεξες να ασχοληθείς με τους Ηλίθιους; Τι σου κίνησε το ενδιαφέρον;
Τόσο το φιλμ όσο και η παράσταση μας είναι ένα σχόλιο στη “κανονικότητα”, στους “κανονικούς” ανθρώπους αλλά και στους “άριστους” που η κοινωνία και το σύστημα επιλέγει να αναδείξει και να τοποθετήσει στην κορυφή της αξιακής πυραμίδας.
Τι νέο έμαθες για τον εαυτό σου και γενικότερα με την συγκεκριμένη δουλειά μέχρι τώρα;
Όταν καλείσαι να κάνεις επιλογές στη ζωή σου κανείς δε σου εγγυάται πως θα διαλέξεις σωστά. Πρέπει όμως να βελτιώσεις το κριτήριο σου ώστε κάθε φορά να ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες λάθους. Και επειδή τα λάθη πάντα θα υπάρχουν, να μην ξεχνάω να σηκώνομαι και να προσπαθώ ξανά για το επόμενο λάθος μου καλύτερα.
Με ποια κριτήρια και γιατί φτιάξατε τους κανόνες της παράστασης σας;
Το να φτιάξουμε κανόνες ήταν μια απόφαση που έχει να κάνει κυρίως με την διαδικασία μεταφοράς της ιδέας του Τρίερ στο θέατρο. Οι Ηλίθιοι είναι ένα φιλμ γυρισμένο με βάση το Dogma 95 ένα πλαίσιο κανόνων και περιορισμών. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβα ότι το να μεταφέρεις τους Ηλίθιους στο θέατρο χωρίς να δουλέψεις με ένα ανάλογο σύστημα κανόνων δεν είχε νόημα. Το να θέτεις κανόνες θεωρώ έτσι κι αλλιώς πως είναι μια απαραίτητη διαδικασία, αφού η καλλιτεχνική διαδικασία είναι μια διαδικασία περιορισμού. Έτσι κρατήσαμε τους κανόνες του δόγματος που έχουν εφαρμογή στο θέατρο, προσθέσαμε τους κανόνες που θεωρούμε πως αφορούν το θέατρο του σήμερα και φτιάξαμε το δόγμα 2020.
Ποιος είναι ο ηλίθιος της εποχής μας;
Όσοι κάνουν θέατρο είναι ηλίθιοι, ο διαφορετικός είναι ηλίθιος, οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι είναι ηλίθιοι, οι δημοσιογράφοι που δεν θέλουν να δουλέψουν σε προπαγανδιστικά μέσα είναι ηλίθιοι. Οι ηλίθιοι είναι μια μειονότητα, όλες οι μειονότητες είναι ηλίθιες.
Η προκλητικότητα είναι τρόπος αντίστασης;
Αν έχει σκέψη από πίσω ναι. Για παράδειγμα τα παιδιά στην παρέλαση που μιμήθηκαν τους mody pythons. H κίνηση τους προκάλεσε αλλά επειδή είχε σκέψη από πίσω κατάφερε να ξεκινήσει έναν διάλογο και μια αντιπαράθεση. Η σκέψη είναι που ενεργοποιεί το υγιές και προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας.
Σε αυτή την τόσο σκληρή και δύσκολη εποχή που ζούμε ποιος είναι τρόπος να ζει κανείς; Ποιος είναι ο τρόπος να αντιστέκεται;
Όσο υπάρχει αυτό το ερώτημα θα υπάρχουν άνθρωποι να κάνουν θέατρο. Δεν είναι τυχαίο πως πάνω σε αυτό ερώτημα έφτιαξε ο Σαίξπηρ τον μονόλογο του Άμλετ. Όχι ΝΑ ΖΕΙΣ ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ, αλλά ΠΩΣ ΝΑ ΖΕΙΣ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ. Τι συμφέρει στον άνθρωπο. Να πάσχει, να αντέχει σωπαίνοντας τις πληγές από μια μοίρα που τον ταπεινώνει χωρίς κανένα έλεος ή να επαναστατεί. Να αντισταθεί στην ατέλειωτη παλίρροια των λυπημένων κόπων…
Το θέατρο μπορεί να συμβάλει σε κάποια αλλαγή; Τι χρειάζεται το θέατρο μας;
Φυσικά μόνο που τις αλλαγές αυτές θα τις δούμε χρόνια μετά. Δουλεύουμε για τις μετέπειτα γενιές κι ας μην το καταλαβαίνουμε. Το δεύτερο ερώτημα σου θα το αντιστρέψω. Πρέπει το θέατρο μας να το χρειάζεται ο κόσμος. Να συντροφεύει, να παρηγορεί, να αφυπνίζει, να συγκινεί και να μας μετακινεί.
Ποιός είναι ο πυρήνας δουλειάς και ποιοί οι στόχοι της ομάδας σας;
Θέλουμε να έχουμε ταυτότητα. Έχουμε βρει τον δικό μας τρόπο δουλειάς τον οποίο συνεχώς εξελίσσουμε. Θέλουμε βλέποντας κάποιος μια παράσταση μας να μπορεί να καταλάβει στα 5 πρώτα λεπτά πως αυτό που βλέπει είναι ProvaT.O.
Τι σου δίνει πίστη στην καθημερινότητα;
Ο άνθρωπος είναι αυτός που σου δίνει πίστη και ο άνθρωπος είναι που στην παίρνει πίσω. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή την αντίφαση.
Οι Ηλίθιοι του Lars von Trier σε διασκευή-σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη στο Vault
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας : Lars von Trier
Μετάφραση – Δραματουργία – Σκηνική προσαρμογή: Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση : Πάνος Πανάκος
Κίνηση – χορογραφίες : Φώτης Νικολάου
Boηθός σκηνοθέτη: Γιέλενα Γκάγκιτς
Φωτογραφίες (παράστασης): Γιάννης Κυλπάσης
Φωτογραφίες (Λιπάσματα): Εύα Μπαλάση
Σκηνοθεσία video trailer: Ασημίνα Διονυσοπούλου
Μοντάζ video trailer: Θοδωρής Θεοδώρου
Αφίσα παράστασης : Νίκος Παναγόπουλος
Δημόσιες σχέσεις : Biri Biri Communication
Παραγωγή: ProvaT.O. Athens (Prova Theatre Organization) A.M.K.E.
ΠΑΙΖΟΥΝ (αλφαβητικά):
Δημήτρης Δημάκης, Ελένη Θανάση, Ιωάννα Κεραυνού, Τάσος Κονταράτος, Δημήτρης Μαγκλάρας, Βίκυ Μαϊδάνογλου
Τη φωνή της χαρίζει στην παράσταση η Αναστασία Λεωνίδου.
*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ
*H ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ (περιέχει βωμολοχίες και γυμνό)
INFO!
«Οι Ηλίθιοι» (Idioterne)
Παραστάσεις Από την Τετάρτη 11 Μαρτίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60′ (χωρίς διάλειμμα)
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 13 ευρώ