Λίνα Φούντογλου / Η θαυμάσια δύναμη της θέλησης
Η Έλεν Κέλλερ πολύ νωρίς στη ζωή της, έχασε την ακοή και την όρασή της και κατ΄επέκταση την δυνατότητα να μιλήσει και να επικοινωνήσει. Όχι όμως, την ικανότητα να αντιλαμβάνεται. Η μητέρα της ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει στις δυνατότητες και την εξέλιξη της Έλεν και με την συνεργασία της δασκάλας της Άννυ Σάλιβαν, κατάφερε το θαύμα. Η Έλεν γνώρισε και κατανόησε τον κόσμο, αλλά και εκείνη με την σειρά της με πίστη και θέληση, πάλεψε για να τον κάνει ένα μέρος λίγο πιο ανθρώπινο, λίγο πιο ανοιχτό. Το Θέατρο Μεταξουργείο σε σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας παρουσιάζει το έργο Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν του Γουίλιαμ Γκίμπσον σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, δραματουργική επεξεργασία Βασίλη Κατσικονούρη και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Η ηθοποιός Λίνα Φούντογλου μας μίλησε για το έργο και την παράσταση που φέρνει στην σκηνή μια βαθιά και αληθινή ιστορία και για τα θαύματα της καθημερινότητας που κρατάμε στα χέρια μας.
Τι σε συγκινεί στην ιστορία της Άννυ και της Έλεν;
Η δύναμη της θέλησης. Μιλάμε για ένα παιδί που ήταν κωφάλαλο και τυφλό κι όμως με τη δύναμη της θέλησής και της δασκάλας Άννυ Σάλιβαν, κατάφερε να επικοινωνήσει και να καταλάβει τον κόσμο γύρω της.
Είχε δυσκολία αυτός ο ρόλος;
Σίγουρα είχε τη δυσκολία του, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι δουλεύουμε στη σκηνή με ένα παιδί. Ο ρόλος της Κέιτ Κέλλερ ακροβατεί ανάμεσα στην εύθραυστη και τη δυναμική πλευρά της μητέρας, και φυσικά παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας. Επιπλέον ο ρόλος της μητέρας ήταν κάτι καινούριο για εμένα και σίγουρα γοητευτικά προκλητικό.
Μία μητέρα ξέρει πάντα το παιδί της και το καλό για το παιδί της;
Όχι. Δεν υπάρχει σχολή για αυτό. Καμία μητέρα δεν μπορεί να γνωρίζει απόλυτα το παιδί της. Πιστεύω στο ένστικτο και την ενόρμηση, αλλά από εκεί και πέρα σίγουρα θα γίνουν και λάθη. Η μητέρα της Έλεν, η Κέιτ, λόγω του προβλήματος που υπάρχει, μοιράζεται και ένα ¨εγώ¨μαζί της, οπότε πλησιάζει αρκετά στο παιδί της. Ακολουθεί κι εκείνη το ένστικτό της και ευτυχώς αποφασίζει σωστά για το καλό της Έλεν, ξεπερνώντας και τα εμπόδια που της βάζει κάποιες στιγμές ο σύζυγός της.
Τι νέο έμαθες για τον εαυτό σου από αυτή τη δουλειά μέχρι τώρα;
Πόσο ψηλά βάζω τη μητρότητα, πόσο με συγκινεί η μητρότητα και ειδικότερα η σχέση μητέρας-κόρης.
Πως και που μπορεί να βρει κανείς τη δύναμη να ξεπεράσει τα εμπόδια στη ζωή του;
Στον ίδιο του τον εαυτό, δυστυχώς. Και λέω δυστυχώς γιατί συχνά ψάχνουμε αυτή τη δύναμη έξω από εμάς γιατί μοιάζει πιο εύκολο, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται μέσα μας.
Ποιος είναι ο πιο ουσιαστικός τρόπος επικοινωνίας; Μπορεί να υπάρξει επικοινωνία χωρίς γλώσσα;
Ναι, υπάρχει. Πιστεύω ότι το σώμα πολλές φορές μας οδηγεί πιο σωστά. Και με το βλέμμα συχνά λέμε περισσότερα πράγματα απ΄ότι με τα λόγια. Τα λόγια συχνά δεν είναι επαρκή για να αποτυπώσουν αυτό που λέει το κορμί μας.
Πιστεύεις στα θαύματα;
Δεν ξέρω! Η παράστασή μας, λέει πως υπάρχουν θαύματα, αυτά που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Με έναν τρόπο το ενστερνίζομαι. Πιστεύω ότι και αυτά που μοιάζουν μερικές φορές να έρχονται απ΄έξω, εμείς είμαστε αυτοί που τα έχουμε καταφέρει.
Πως είναι να είσαι ηθοποιός στην εποχή μας;
Δεν έχω ζήσει άλλη εποχή, επομένως μπορώ να κρίνω μόνο με την δική μου εμπειρία. Νιώθω πολύ τυχερή που κάνω ένα επάγγελμα που αγαπώ και που έχω μπορέσει να κάνω αυτές τις δουλειές που έχω κάνει. Με συγκινεί πολύ η δημιουργικότητα αυτής της δουλειάς. Πρακτικά, πράγματι η συνθήκες αυτής της δουλειάς στην εποχή μας είναι δύσκολες.
Τι χρειάζεται το θέατρο μας;
Νέες ιδέες και Έλληνες συγγραφείς. Με ενδιαφέρει να δω τι προτείνουμε ως γενιά και θεωρώ πως και από δικές μου δράσεις και προτάσεις συμμετέχω σε αυτό. Από ανάγκη. Με απλότητα και αμεσότητα. Επίσης δεν χρειάζεται να είναι κάτι παγιωμένο, το ίδιο σημαντικό είναι κάτι που αλλάζει και μεταβάλλεται διαρκώς.
Τι σε φοβίζει;
Ο θάνατος μάλλον. Λειτουργεί όμως, και σαν κινητήριος δύναμη. Ό,τι κάνουμε στην ζωή μας, είναι επειδή φοβόμαστε τον θάνατο. Με την δουλειά που κάνω σκέφτομαι συχνά ότι ξορκίζω τον θάνατο. Όταν ενσαρκώνεις έναν χαρακτήρα είναι σαν να ζεις και την ζωή του!
Τι σου δίνει δύναμη;
Σίγουρα οι άνθρωποι που αγαπώ και που βρίσκονται στο πλευρό μου. Οι άνθρωποι που με υποστηρίζουν και με πιστεύουν σε κάθε μου βήμα και απόφαση. Και ο ίδιος μου ο εαυτός.
Ποιο ήταν το προσωπικό κέρδος από αυτή την δουλειά μέχρι τώρα;
Το ότι συνεργάζομαι στη σκηνή με ένα παιδί και μοιραζόμαστε την εμπειρία αυτής της δουλειάς. Η συνεργασία μου, επίσης, ξανά, με τη Νικαίτη Κοντούρη που αγκαλιάζει πραγματικά και εξελίσσει τον ηθοποιό της. Τέλος, το ότι ο κόσμος συγκινείται από την παράσταση δε θα μπορούσε να μην είναι κέρδος δικό μου, των εξαίρετων συναδέλφων μου, της σκηνοθέτιδος και όλων των συνεργατών. Αν δεν υπήρχε «η ομάδα», κανένα κέρδος δεν θα είχε κανείς.
Φωτογραφίες: Cue
Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν του Ουίλιαμ Γκίμπσον
Παίζουν: Γιασεμί Κηλαηδόνη, Αλέξανδρος Σωτηρίου, Λίνα Φούντογλου, Σταμάτης Μπάκνης και οι μικρές Ιωάννα Αλεξανδρή και Κατερίνα Κανάκη.
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης
Δραματουργική επεξεργασία: Βασίλης Κατσικονούρης
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά: Βασίλης Παπατσαρούχας
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Ειρήνη Γεωργακίλα
Επιμέλεια Κίνησης: Ερμής Μαλκότσης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Mουσική: Γιάννης Καραγιάννης
Video παράστασης: Στέφανος Παπαδόπουλος
video spot: Δημήτρης Κοκοτίνης
Φωτογραφίες παράστασης: Αντρέας Σιμόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη : Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Η παράσταση ανεβαίνει σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας
Προβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will
Πού: Θέατρο Μεταξουργείο, Ακαδήμου 14, τηλ.: 210 5234382.
Πότε: Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:30
Διάρκεια: 2 ώρες με διάλειμμα
Εισιτήρια: 20 € γενική είσοδος, 12 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι άνω των 65 ετών, πολύτεκνοι). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.
Κρατήσεις: Στο τηλέφωνο του θεάτρου, 210-5234382.
Προπώληση: 12ευρώ www.viva.gr, τηλ. 11876.