Σταύρος Τσιτσόπουλος / Ιστορίες της πόλης, Ιστορίες των ανθρώπων

Οι Ανθρωπότητες, πρόγραμμα δράσεων που διοργανώνεται από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίκο Διαμαντή, διερευνούν και αναδεικνύουν, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις, το απόθεμα αξιών, βιωμένης ιστορίας και μαρτυριών που βρίσκεται αποθησαυρισμένο στις διαφορετικές κοινότητες της πόλης. Καλλιτεχνικές ομάδες από διαφορετικούς δημιουργικούς χώρους (θέατρο, λογοτεχνία, μουσική, εικαστικά, καλλιτεχνική εκπαίδευση) συνεργάζονται με κοινωνικές δομές της πόλης του Πειραιά, ώστε να προσεγγίσουν επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες και, από κοινού με τους συμμετέχοντες, να σχεδιάσουν και να παρουσιάσουν ένα έργο το οποίο να εκφράζει τη «θέαση της ζωής» μέσα από τη δική τους οπτική.
Η Αγία Γραφή ως συνεκτικό περικείμενο
Ο σχεδιασμός του προγράμματος βασίζεται στις θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες, οι οποίες διαπερνούν όλους τους πολιτισμούς και στοιχειοθετούν την ηθική, οντολογική και υπαρξιακή κληρονομιά της ανθρωπότητας, πέρα από πολιτισμικούς, γεωγραφικούς, ιστορικούς και άλλους διαχωρισμούς. Στη Δύση, κεντρικό κείμενο διατύπωσης και κληροδοσίας των αξιών αυτών είναι η Αγία Γραφή. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάθε δράση που εντάσσεται στο πρόγραμμα, θα εμπλουτίζεται από ένα βιβλικό κείμενο, το οποίο θα εντάσσεται στο εκάστοτε έργο και θα φωτίζει το αξιακό του περιεχόμενο.
Πως προέκυψε η ιδέα για την παράστασή σας;
Η ιδέα και η ανάγκη ήταν της Καλλιόπης Παναγιωτίδου να ασχοληθεί με τις ιστορίες της Μάντρας του 1944.Έπειτα απο ζυμώσεις συνειδητοποίησε οτι πολλές φορές οι ιστορίες των κατοίκων έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα ιστορικά γεγονότα χωρίς αυτό να σημαίνει οτι αυτά δεν έχουν την δυναμική τους.Έτσι λοιπόν κλήθηκα να συμμετέχω σαν ηθοποιός και επειδή εχω ιδιαίτερη αγάπη για το Θέατρο ντοκουμέντο έλαβα μέρος σε κάποιες συνεντεύξεις και ενθουσιάστηκα για ακόμα μια φορά.
Πως δουλέψατε για αυτή;
Επιλέξαμε τις συνεντεύξεις και με αφορμή την ιστορία του Ιώβ απο την παλαιά διαθήκη ξεκινήσαμε να κάνουμε αυτοσχεδιασμούς. Το θετικό της υπόθεσης είναι οτι υπάρχει ψυχικό εύρος σε αυτά που προτείνουμε εμείς σαν ηθοποιοί αλλα και σε εκείνα που προτείνει η σκηνοθέτης μας. Αυτό συμβαίνει κάποιες φορές γιατί ετσι είναι οι πρόβες αλλά όταν εμφανίζεται είναι σαν τραγουδάω με τους φίλους μου σε Ρεμπέτικο γλέντι. Είναι αυτός ο λόγος που αγάπησα το θέατρο.
Τι σας συγκινεί στις ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων;
Ενώ κάναμε διάλλειμα από την πρόβα μια κύρια γύρω στα εξήντα άρχισε να κουβεντιάζει μαζί μου.Ήταν σαν ειχαμε συζητήσει πολλές φορές. Μου είπε οτι χώρισε μετά από σαράντα χρόνια γιατί ο άντρας της με την συμπεριφορά του είχε καταστρέψει τις ψυχές των ίδιων των παιδιών του.Ήταν περήφανη και ευτυχισμέν για την απόφαση της. Ανέφερε τις εξής λέξεις: Οι γονείς μου λέγανε μην μιλάς,μην φέρνεις αντίρρηση στον άντρα σου. Όταν καταφέρνει ο άνθρωπος να ξεπεράσει τα στεγανά,ταμπού των γονιών του οποιαδήποτε χρονική στιγμή τότε οδηγεί αυτός την κούρσα της ζωής του.
Οι ιστορίες των ανθρώπων κάνουν τον τόπο ή το αντίστροφο;
Οι ιστορίες των ανθρώπων κάνουν τον τόπο. Δηλαδή οι άνθρωποι που τους περιβάλλουν, η μουσική που ακούνε,τα βιώματα,και λέγοντας σας αυτά θυμάμαι το ποίημα του Πάμπλο Νερούδα που έδωσα στις εισαγωγικές εξετάσεις του Ωδείου Αθηνών. Αργοπεθαίνει όποιος γίνεται σκλάβος της συνήθειας, όποιος αποφεύγει ένα πάθος, όποιος δεν ακούει μουσικη, όποιος δεν αναποδογυριζει το τραπέζι όταν δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του,όποιος δεν ρισκάρει τη σιγουριά του για την αβεβαιότητα του να τρέξεις πίσω από ένα όνειρο. Μόνο η ένθερμη υπομονή θα οδηγήσει στην επίτευξη μιας λαμπρής ευτυχίας. Αμην!
Τι νέο μάθατε από αυτή τη δουλειά; Τι είναι το πιο ενδιαφέρον που ακούσατε σε όλη αυτή τη διαδικασία?
Οι κάτοικοι είναι τρομερά δοτικοί στο να μας βοηθήσουν πρακτικά αλλα και ψυχικά στην παράσταση μας. Το πιο ενδιαφέρον είναι οτι ένας κύριος 40 χρόνων βλέποντας την πρόβα μας με ρώτησε ποιά δραματική σχόλη θα ήταν η καταλληλότερη για αυτόν τη δεδομένη στιγμή.

Δομή: Εργατικές πολυκατοικίες της Κοκκινιάς
Ομάδα: Ένοικοι διαμερισμάτων
Περφόρμανς στον χώρο των εργατικών πολυκατοικιών της Κοκκινιάς. Προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων μπλέκονται με αγαπημένα μουσικά κομμάτια για την ιστορία της περιοχής και, σε διάλογο με το Βιβλίο του Ιώβ (Κεφ. 13, «Η καρτερία του Ιώβ»), μιλούν για την ανθρώπινη επιμονή στην αναζήτηση της ευτυχίας.
23 Ιουνίου, ώρα: 20.00
Η είσοδος θα γίνεται από την οδό Αγ.Αναργυρων 51
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συνεργάτες: Καλλιόπη Παναγιωτίδου, Μαρίνα Κανελλοπούλου
Σκηνοθεσία: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Επιμέλεια κίνησης: Αντριάν Κολαρίτζ
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια σκηνογραφικού χώρου: Θάλεια Μέλισσα
Μουσική επιμέλεια-Μουσική Διδασκαλία: Ειρήνη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος Κτιστάκης
Φωτισμοί: Γιώργος Φρέντζος
Διανομή (αλφαβητικά): Πάνος Ιωσηφίδης, Μαρίνα Κανελλοπούλου, Αντριάν Κολαρίτζ, Ειρήνη Κωνσταντίνου, Αθηνά Μουστάκα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Σταύρος Τσιτσόπουλος
Συμμετέχουν μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Ι.Μ. Νίκαιας και Ομάδα κατοίκων