Η πρώτη διημερίδα Reside Festive Perform / Μια διημερίδα για την τέχνη!
Σε μια εποχή που η ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία και παραγωγικές συναντήσεις είναι πολύ έντονη, ο Κινητήρας και η Ομάδα Ακροποδητί πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού τη πρώτη διημερίδα Reside Festive Perform (RFP), που πραγματοποιήθηκε 6-7/10 στον χώρο του Κινητήρα, με στόχο να συναντηθούν οι καλλιτέχνες που οργανώνουν ανεξάρτητα φεστιβάλ και residencies ανά την Ελλάδα, να μοιραστούν τις προσωπικές τους εμπειρίες, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να οργανώσουν μια κοινή πορεία προς το άνοιγμα των δυνατοτήτων που παρέχονται στους νέους καλλιτέχνες για να βρεθούν εντός ενός σωστού πλαισίου δημιουργίας και έκφρασης. Το Cue βρέθηκε στην διημερίδα, παρακολούθησε της εισηγήσεις των συμμετεχόντων, έμαθε τις απαιτήσεις μια διοργάνωσης φεστιβάλ και τις σχέσεις που αυτό αναπτύσσει με τον τόπο όπου διεξάγεται και μίλησε με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κινητήρα Αντιγόνη Γύρα και την Αριάδνη Ψυχογιοπούλου, μέλος της Ομάδας Ακροποδητί για τα κέρδη της δημιουργικής αυτής πρωτοβουλίας.
Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη Διημερίδα;
Α.Γ. Γεννήθηκε από τη Σύρο και την ομάδα Ακροποδητί με την οποία διατηρούμε συγγενικές σχέσεις. Μας ζήτησαν να συνεργαστούμε για να συνδιοργανώσουμε αυτή την πρώτη συνάντηση!
Α. Ψ. Από πολύ νωρίς υπήρχε η ανάγκη γνωριμίας με ανθρώπους που προσπαθούν να προωθήσουν την τέχνη στον τόπο τους. Είχαμε την επιθυμία να γνωρίσουμε άλλες πρωτοβουλίες και να γνωστοποιήσουμε τη δική μας, να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας, τις δυσκολίες και τα όνειρα μας, να μάθουμε ο ένας από τον άλλον και –γιατί όχι;- να εξετάσουμε το ενδεχόμενο συνεργασίας.
Ποιος είναι ο στόχος της πρωτοβουλίας σας;
Α. Γ. Ν’ ανταμωθούμε, να γνωριστούμε, να μοιραστούμε καλές πρακτικές, προβλήματα, εμπειρίες και να δυναμώσουμε μέσα από τη δύναμη που σου δίνει η συλλογική προσπάθεια.
Α. Ψ. Πίσω από κάθε φεστιβάλ ή artistic residency, υπάρχουν πάντα κάποια πρόσωπα. Πρώτος στόχος μας λοιπόν, είναι η ουσιαστική γνωριμία μας – όχι μόνο μέσω της κοινοποίησης των δράσεών μας αλλά και των όσων συμβαίνουν στα “παρασκήνια”.
Η διάθεση είναι να δημιουργηθεί μία κοινή πλατφόρμα επικοινωνίας, ώστε να αναπτυχθεί ένας διάλογος μεταξύ των φορέων. Ένας διάλογος με στόχο την αλληλοϋποστήριξη,την επικοινωνία, τη συνεργασία, τη διεκδίκηση επιχορηγήσεων, την κοινή προώθηση των δράσεών μας. Ωστόσο, οι στόχοι θα συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω, μέσα από τις διαδικασίες του Δικτύου.
Πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία ανάμεσα στους καλλιτεχνικούς φορείς; Πώς διαμορφώνεται το τοπίο για τις ανεξάρτητες ομάδας σήμερα;
Α. Γ. Μέσα στα χρόνια της κρίσης έχουμε μάθει στην Ελλάδα ότι ο ανταγωνισμός δεν σε οδηγεί τελικά πουθενά παρά μόνο σε απομονώνει και σε κάνει να νιώθεις εντελώς μόνος. Η επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών έχει δυναμώσει πολύ τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι έχουμε καταλάβει ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Το τοπίο είναι στο χέρι μας να το διαμορφώνουμε, όταν δεν μοιρολατρούμε.
Α. Ψ. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να δημιουργηθεί μια κοινότητα ώστε όλοι να γνωρίζουμε τις ανεξάρτητες καλλιτεχνικές δράσεις που συμβαίνουν στη χώρα (δυνατότητα να μετακινηθούν οι ίδιοι καλλιτέχνες μεταξύ των φεστιβάλ ή των καλλιτεχνικών κατοικιών, να γνωρίσουμε περισσότερους καλλιτέχνες μέσα από τις δράσεις των άλλων φορέων κ.ά.)
Η κινητήριος δύναμη των ανεξάρτητων ομάδων είναι κυρίως η πίστη και το όραμά τους. Η υποστήριξη από τοπικούς ή κρατικούς φορείς –όταν υπάρχει- δεν είναι συνήθως επαρκής και έτσι συχνά καταλήγουμε σε επιλογές οι οποίες δεν είναι πρώτες στη λίστα μας. Παρόλα αυτά, οι πρακτικές δυσκολίες δεν μπορούν να καταστείλουν την ανάγκη για δημιουργία.
Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από τη Διημερίδα; Θα μείνετε αποκλειστικά στα του χορού ή θα συμπεριλάβετε κι άλλους τομείς;
Α. Γ. Η Διημερίδα αποδείχθηκε μια από τις πιο εμπνευστικές εμπειρίες και στην επόμενή μας συνάντηση θα οργανωθούμε ακόμη καλύτερα, ώστε να συμπεριληφθούν σταδιακά όσοι φορείς ασχολούνται με τις παραστατικές τέχνες κι ενδιαφέρονται για κοινό όραμα κι αγώνα.
Α. Ψ. Ήταν δύο πολύ δυνατές μέρες. Συναντήσαμε δομές καλλιτεχνικής ανάπτυξης από όλη την Ελλάδα, από μικρά ορεινά χωριά, νησιά μέχρι και την Αθήνα. Συνειδητοποιήσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι σε αυτήν την πάλη, η ανάγκη για ανταλλαγή πρακτικών και αλληλοβοήθεια ήταν επίσης έντονη.
Το κάλεσμα αφορούσε συνολικά στις παραστατικές τέχνες, ωστόσο τα ακριβή όρια της απεύθυνσής μας ήταν ένα θέμα που μας απασχόλησε. Μάλλον θα μπορούμε να απαντήσουμε πιο συγκεκριμένα σε αυτό το ερώτημα μετά την επόμενη συνάντηση του δικτύου.
Ποια είναι τα σχέδιά σας ανεξάρτητα αλλά και ως συνεργάτες;
Α. Γ. Οι συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωριμία με ανθρώπους που μοιράζονται κοινά όνειρα, ελπίδες και φόβους είναι στην άμεση προτεραιότητά μας. Με θέμα το Ταξίδι φέτος οργανώνουμε πολλές δράσεις, residencies, καθώς και το επετειακό 10o In Progress Feedback Festival .
Α. Ψ. Σχεδιάζουμε το 7ο καλοκαιρινό Dancefest Akropoditi και ήδη περιμένουμε να μας επισκεφθούν καλλιτέχνες από το εξωτερικό (Ουκρανία, Γερμανία, Αυστραλία, ΗΠΑ), μένοντας μαζί μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Επιθυμία μας για αυτή την νέα πλατφόρμα / πρωτοβουλία είναι να συνεχίσουμε να την στηρίζουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό όπως την ξεκινήσαμε!
“Αφού δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε εμείς σε όλο τον κόσμο, ας ταξιδέψει όλος ο κόσμος προς εμάς!”