ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΛΗΣ – PROSAIC ORIGINS / ΝΕΟΝ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 2018
Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, από το 2014, αναθέτει σε έναν καλλιτέχνη τη δημιουργία ενός νέου κύκλου έργων, στα πλαίσια του προγράμματος Έργο στην Πόλη. Οι απευθείας αυτές αναθέσεις έχουν σκοπό την προβολή της σύγχρονης τέχνης και της σχέσης που αυτή μπορεί να αναπτύξει με την κοινωνία, ενεργοποιώντας δημόσιους και ιστορικούς αστικούς χώρους, που κάθε χρόνο διαφέρουν.
Ο καλλιτέχνης που κλήθηκε φέτος από τον Οργανισμό να παρουσιάσει μια νέα δουλειά του είναι ο γλύπτης Ανδρέας Λόλης, ενώ η Βρετανική Σχολή Αθηνών προσφέρθηκε να «στεγάσει» τα έργα του.
Ο Ανδρέας Λόλης, που δουλεύει αποκλειστικά με μάρμαρο, χρησιμοποιεί το ίδιο υλικό και την ίδια τεχνική με τους παραδοσιακούς γλύπτες της αρχαιότητας. Όπως κι εκείνων τα έργα, έτσι και τα δικά του μιμούνται άψογα την πραγματικότητα. Ωστόσο, τα αρχικά αντικείμενα που με τόση ακρίβεια αντιγράφει, είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που πολύ απέχουν από το ιδεώδες του αρχαιοελληνικού κάλλους. Υλικά ευτελή αλλά ανθεκτικά, παλέτες, χαρτόκουτα, κομμάτια φελιζόλ, που μετά την πρώτη χρήση τους αποτελούν σκουπίδια, τώρα, αποκτούν άλλη διάσταση και κύρος, αυτή του γλυπτού.
Άλλη διάσταση παίρνουν τα αντικείμενα αυτά και στην πραγματικότητα, όταν οι άστεγοι των πόλεων, τα ξαναχρησιμοποιούν ως προφύλαξη από το κρύο και τη βροχή, ως αυτοσχέδια κρεβάτια, πρόχειρα καταφύγια μέσα στην πόλη. Οι συνθέσεις του Λόλη μας «αναγκάζουν» να σκεφτούμε την κατάσταση στην οποία ζουν οι άνθρωποι αυτοί, στερημένοι κάθε προνομίου και δικαιωμάτων, καθώς και τα αίτια που δημιουργούν τις συνθήκες που ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει.
Ο Λόλης έχει βρει κι άλλους τρόπους να συνδιαλέγεται μαζί μας. Περνώντας την είσοδο του κήπου, έχουμε ήδη προσπεράσει δύο έργα από μαύρο μάρμαρο. Τα γλυπτά του είναι τόσο αληθοφανή, που διαφεύγουν της προσοχής μας. Θα τα παρατηρήσουμε φεύγοντας. Δεν είμαστε οι μόνες. Καθ’ όλη την περιήγηση στον χώρο, πλησιάζουμε διστακτικά και τα περιεργαζόμαστε, αγγίζουμε το δροσερό μάρμαρο, τις λείες και τις τραχιές επιφάνειες. Βεβαιωνόμαστε ότι πρόκειται για γλυπτά, πως τα μάτια μας δεν μας ξεγελούν. Στην έξοδο, ξέρουμε ότι θα επιστρέψουμε με την πρώτη ευκαιρία.
Την έκθεση επιμελήθηκε η Νάγια Γιακουμάκη. Η είσοδος στην έκθεση είναι δωρεάν.
Από 12/9 έως 14/11, Τετάρτη έως Κυριακή
Γράφει η Φένια Παπακοσμά