Γιώργος Σίμωνας / Το θεατρικό serial ενός serial killer
Αντεροβγάλτης: Μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων! Ίσως πιο διάσημος δολοφόνος όλων των εποχών απολαμβάνει τον μύθο του για ακόμα μία φορά σε μία ιστορία που παρακολουθούμε σε τέσσερα θεατρικά επεισόδια. Δολοφονίες, μυστήριο, φόβος και φήμες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτες μεγεθύνοντας την ένταση και την αγωνία. Μια παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιώργου Σίμωνα, ο οποίος μας μίλησε για την ιδέα, το μυστήριο της θεατρικής της διαδρομής και τις φήμες που κυκλοφορούν ακόμα.
Ποια ερεθίσματα σας οδήγησαν στην συγγραφή του κείμενου;
Γενικότερα, η κατάσταση του κόσμου την εποχή μας: μια τάση του να μην επεξεργάζεται το υλικό που του δίνεται από τα διάφορα μέσα και να «καταπίνει» την πληροφορία «αμάσητη». Με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα κλίμα φήμης για οποιοδήποτε γεγονός το οποίο μπορεί απλά να είναι ένα ψέμα. Ένα κατασκεύασμα για να οδηγήσουν την μεγάλη μάζα προς τα κάπου. Έτσι έγινε [και γίνεται] με τον Αντεροβγάλτη. Επί της ουσίας, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος για να ασχοληθεί κάποιος μαζί του. Ο λόγος που ασχολούμαστε είναι το γιατί ασχολούμαστε με αυτόν. Με λίγα λόγια το ερέθισμα είναι ο κόσμος, όχι ο δολοφόνος. Έτσι ξεκίνησα να το γράφω. Κοιτώντας την επιρροή που άσκησε η φήμη ότι ο δολοφόνος επανεμφανίστηκε το 1987/1988, εκατό χρόνια μετά την εμφάνισή του!
Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο πρόσωπο;
Υπάρχουν κλασσικά έργα που είναι δέλεαρ, ρίσκο να τα ανεβάσεις. Θέλουν χρόνο και ωριμότητα και πάνω από όλα θέλουν αγάπη και προσωπική φροντίδα – ασχολείσαι μαζί τους κάποια στιγμή γιατί είναι μέσα στο πλάνο της προσωπικής σου πορείας. Πρέπει να περάσεις κάποια στιγμή. Προσωπικά, ο δικός μου «Σαίξπηρ», είναι ο Αντεροβγάλτης, αυτήν την περίοδο. Κάνω δηλαδή τον προσωπικό μου κλασσικό (μύθο). Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα πως η φιλοδοξία μου (τουλάχιστον για τώρα) είναι να ασχοληθώ με έναν π.χ Μολιέρο ή Γκαίτε. Και παρ’ ότι το κείμενο του Αντεροβγάλτη δεν είναι κλασσικό, είναι όμως τεράστιος ο μύθος. Ανήκει πια, στους κλασσικούς μύθους, όπως είναι ο Φράνκενστάιν ή ο Δράκουλας.
Πως δουλέψατε για να γίνει θεατρική παράσταση; Ποιες ήταν οι δυσκολίες;
Σε όλους μα σε όλους τους τομείς, βγάλαμε από το μυαλό μας ότι θα δουλέψουμε πάνω σε μια θεατρική παράσταση. Από τον Ιούλιο, έχουμε μπει σε τροχιά κατασκευής μιας σειράς, που παίζεται σε θέατρο. Αλλά ούτε η συγγραφή περιορίστηκε στις θεατρικές συμβάσεις (είναι σενάριο), ούτε η μουσική (είναι soundtrack), ούτε τα σκηνικά (είναι τηλεοπτικά/κινηματογραφικά πλατό επί της ουσίας), ούτε τα φώτα (όλες οι επιρροές είναι από φωτισμούς νουαρ σκηνών). Οι ηθοποιοί εργάστηκαν σε ένα μοντέλο κινηματογραφικής εξέλιξης του έργου, πιο γρήγορα, πιο συμπυκνωμένα και «πετάχτηκε» η θεατρική αίσθηση. Οι θεατές που ήρθαν να δουν το πρώτο, «μπήκαν» από το πρώτο πεντάλεπτο σε αυτή τη φόρμα –και ενθουσιάστηκαν.
Είναι ξεκάθαρο στην ιστορία –και κατ΄ επέκτασιν γενικά στην ζωή- τι είναι καλό και τι κακό;
Δεν μπορώ να απαντήσω ξεκάθαρα σε αυτό. Ούτε μπορώ να σκεφτώ και να ξαναμιλήσω για πράγματα που έχουν μια δεδομένη αντίληψη στον κόσμο: «ότι το κακό και το καλό συνυπάρχουν, ότι ο άνθρωπος είναι κατά βάση καλός» και άλλα τέτοια. Δεν ξέρω τι είναι ο άνθρωπος. Μάλλον, είναι γεμάτος εκπλήξεις, όπως και η ζωή. Στην ιστορία που κάνουμε, ο άνθρωπος αντιμετωπίζει το απόλυτο κακό – αυτό είναι μια έννοια, που ο θεατής θα ήθελε πολύ να έχει πρόσωπο. Και έχει! Είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.
Τα μυστήρια έχουν πάντα λύση;
Ναι, γιατί το μυστήριο είναι μια αντιστροφή της λύσης. Το μυστήριο έχει φτιαχτεί από τα υλικά της λύσης, δηλαδή της αλήθειας. Αν κάτι το «λύσουμε» μαθαίνουμε την πραγματικότητα. Οπότε, το μυστήριο έχει φτιαχτεί για να αποκρύψει την πραγματικότητα, κάτι που θέλουμε να μάθουμε. Τα μυστήρια που δεν έχουν λύση, είναι τα μυστήρια που αφορούν την φύση του ανθρώπου, έννοιες μεγάλες που ακόμη στεκόμαστε γυμνοί απέναντι σε αυτές όπως για παράδειγμα ο Έρωτας, ο Θάνατος, ο Χρόνος. Ο Αντεροβγάλτης διαπραγματεύεται ένα τέτοιο μυστήριο. Αλλά δεν θα σας το πω, πρέπει να το συνειδητοποιήσετε εσείς.
Τι αντίκτυπο θα θέλατε ιδανικά να έχει η παράσταση στους θεατές;
Δεν έχω ιδέα! Έχω αφήσει πίσω μου τι «ιδανικά» θα ήθελα για διάφορους στόχους στην δουλειά μου. Προσέχω μόνο να την κάνω σωστά, να συνεργάζομαι καλά με τους δύο ανθρώπους που συμπορεύομαι και έχουμε την ομάδα ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ και το RABBITHOLE και τέλος, προσπαθώ να βελτιώνω το αποτέλεσμα που έρχεται να δει ο κάθε θεατής σε επίπεδο παραγωγής και καλλιτεχνικής πράξης. Το «σπίτι» μας είναι ένα σπίτι δημιουργίας. Αυτό δεν έχει αλλάξει (και δεν θα αλλάξει άμεσα).
Ποιο ήταν το προσωπικό σας κέρδος από την παράσταση;
Ακόμα μετράμε τα κέρδη – αλλά και τις απώλειες. Δεν φτιάχνονται τέτοια πράγματα χωρίς απώλειες, προσωπικού χρόνου, αντοχής και άλλα συναφή. Όποιος νομίζει ότι αυτά καλύπτονται από την καλλιτεχνική δημιουργία (με μεγάλο σεβασμό) έχω να του απαντήσω πως δεν καλύπτονται και ότι πρέπει να σταματήσει να εργάζεται βαραίνοντας την προσωπική του ευχαρίστηση/υγεία κτλ. Πρέπει να είσαι υγιής και ξεκούραστος για να δουλέψεις. Το προσωπικό μου κέρδος θα είναι όταν τελειώσει η σειρά, να είμαι καλά, εγώ και οι συνεργάτες μου. Μετά θα κάνουμε και την αποτίμηση.
Τι να περιμένουμε στα επόμενα επεισόδια;
Θα δείτε.
Πληροφορίες για την παράσταση
Η ομάδα ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ και το RABBITHOLE παρουσιάζουν:
ΑΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ | μια θεατρική σειρά τεσσάρων επεισοδίων
ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 2ο: “Στα ίχνη του Μονόκερω”
Πρεμιέρα: Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου / για λίγες παραστάσεις
7 – 23 Δεκεμβρίου 2016 |Τετάρτη έως Κυριακή |21:30 μ.μ.
Κρατήσεις απαραίτητες
Λόγω αυξημένης ζήτησης των εισιτηρίων, προστίθενται τρεις επιπλέον παραστάσεις, 21, 22 & 23 Δεκεμβρίου.
Περίληψη πρώτου επεισοδίου:
Βίντεο
Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Διάρκεια παράστασης: 80’
Είσοδος: 15 ευρώ / 10 ευρώ (φοιτητικό) / 8 ευρώ (ανέργων – ατέλειες)
Ta εισιτήρια των τριών επεισοδίων: 35 ευρώ (στο ταμείο του θεάτρου)
Τηλεφωνικές κρατήσεις: 210 5249903, ώρες κρατήσεων: 10.00 – 14.00
Οnline προπώληση : viva (online τα πρώτα 10 εισιτήρια κάθε παράστασης στα 12 ευρώ)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ/ΣΥΓΓΡΑΦΗ: Γιώργος Σϊμωνας
ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Νικόλας Πιπεράς, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Μαρθίλια Σβάρνα, Νέβενα Ρόσουλιας, Μιχάλης Φραγκιαδάκης, Μιχάλης Παναγόπουλος, Σταύρος Ράγιας, Λήδα Τουλουμάκου, Ελιάν Ρουμιέ, Μαριάννα Λάζαρη, Νατάσα Στεφανάτου, Αχιλλέας Βατρικάς, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ηλίας Μενάγιερ, Κωνσταντίνος Λιναρδάκης
ΜΟΥΣΙΚΗ: Στάθης Νταφαλιάς
ΦΩΤΙΣΜΟΙ: Γιώργος Σίμωνας, Γιώργος Κορδέλλας
ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Τώνια Ράλλη
ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ / ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Αλέξανδρος Λόγγος
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ: Δημήτρης Τσάλτας