CueMagazine

Main Menu

  • Αρχική
  • Θέατρο
    • Νέα
    • Συνεντεύξεις
    • Παρουσιάσεις
    • Δοκιμές
    • Χορός
    • Παιδί
  • Βιβλία
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Βιβλιοθήκη
    • Συγγραφείς
    • My Book/Self
    • Stories
  • The City
    • Spots
    • Mουσική
    • Σινεμά
    • Σειρές
    • Εκθέσεις
    • Σεμινάρια
  • Cues
    • The Designer
    • X-Cue-Me
    • Me
    • People
    • Άποψη
    • Cue Me In
  • Blog
    • Road Trip
    • Point of You
  • Info
    • About
    • Contact

logo

CueMagazine

  • Αρχική
  • Θέατρο
    • Νέα
    • Συνεντεύξεις
    • Παρουσιάσεις
    • Δοκιμές
    • Χορός
    • Παιδί
  • Βιβλία
    • 54ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ / ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ | 4–20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2026

      27 Αυγούστου 2026
      0
    • My Book/Self: Χριστίνα Ανδρεάκου

      16 Μαρτίου 2026
      0
    • Οι εκδόσεις του Θεάτρου του Νέου Κόσμου κυκλοφόρησαν!

      5 Μαρτίου 2026
      0
    • My Book/Self: Βασίλης Τσαλίκης

      13 Ιανουαρίου 2026
      0
    • My Book/Self: Βιτόρια Κωτσάλου

      22 Δεκεμβρίου 2025
      0
    • Αλίκη Αλιφέρη / Τα μυστικά της ανθρώπινης φύσης

      11 Δεκεμβρίου 2025
      0
    • My Book/Self: Αργυρώ Λογαρά

      31 Οκτωβρίου 2025
      0
    • My Book/Self: Άλκηστη Ηλιάδη

      29 Οκτωβρίου 2025
      0
    • Γιώργος Σύρμας / Το καταφύγιο των βιβλίων

      12 Σεπτεμβρίου 2025
      0
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Βιβλιοθήκη
    • Συγγραφείς
    • My Book/Self
    • Stories
  • The City
    • Spots
    • Mουσική
    • Σινεμά
    • Σειρές
    • Εκθέσεις
    • Σεμινάρια
  • Cues
    • Cue Me In / Μαριάνα Μασμανίδου

      28 Σεπτεμβρίου 2026
      0
    • The Designer: Naira Beachwear / Summer Pieces all year long!

      14 Σεπτεμβρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Αλεξάνδρα Μπασπανέλου

      12 Αυγούστου 2026
      0
    • Cue Me In / Εμμανουέλα Νινιράκη

      5 Ιουλίου 2026
      0
    • Cue Me In / Άρτεμις Δούρου

      3 Μαρτίου 2026
      0
    • Cue Me In / Κωστής Γλύκαντζης

      26 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Γεωργία Δρακάκη

      16 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Σωκράτης Αγγελής

      16 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Παναγιώτης Παπαδούλης 

      15 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • The Designer
    • X-Cue-Me
    • Me
    • People
    • Άποψη
    • Cue Me In
  • Blog
    • Road Trip
    • Point of You
  • Info
    • About
    • Contact
Χορός
Home›Θέατρο›Χορός›Misslightenment από την Ελένη Πλουμή στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός

Misslightenment από την Ελένη Πλουμή στο Θέατρο Μικρός Κεραμεικός

By Cue Team
30 Ιανουαρίου 2026
275
0

για μία μόνο παράσταση, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 στις 21:15

Μετά από μια πορεία παραστάσεων σε ευρωπαϊκές σκηνές, η χορογράφος και ερμηνεύτρια Ελένη Πλουμή φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Misslightenment, μια σωματική και εικαστική performance που, μέσα από το φως, τη σκιά και τη μυθολογία, διερευνά πώς το ανδρικό βλέμμα επισκιάζει τις ιστορίες των γυναικών και πώς το σώμα μπορεί να διεκδικήσει την επανεγγραφή τους.

  • Πόσες ιστορίες θηλυκοτήτων χάνονται στις σκιές πριν προλάβουν να ειπωθούν;
  • Μπορεί το φως της σκηνής να αποκαλύψει τις λεπτές, αόρατες μορφές που παίρνει η έμφυλη βία μέσα στο χρόνο;
  • Τι συμβαίνει όταν το σώμα διεκδικεί να ξαναγράψει τον μύθο του;

Περιγραφή:

Η performance Misslightenment είναι μια δουλειά σωματική και εικαστική: ένα γυναικείο σώμα, μια σκάλα και προβαλλόμενες εικόνες, συνθέτουν ένα τοπίο όπου η ερμηνεύτρια μεταμορφώνεται σε πολλαπλούς χαρακτήρες και προβάλλει διαφορετικές καταστάσεις.

Όπως ένα βιβλίο που δεν έχει ακόμη γραφτεί, η παράσταση ξεδιπλώνει πολλαπλές αφηγήσεις μέσω της σχέσης διαφορετικών γυναικείων προσωπικοτήτων, καθώς οι σκιές, το φως και η κίνηση αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η ερμηνεύτρια και οι σκιές της πλέκουν κινούμενες εικόνες που αιωρούνται ανάμεσα στην πραγματικότητα, τη φαντασία και τη μυθολογία.

Η θεματολογία του Misslightenment εστιάζει στο πώς το ανδρικό βλέμμα «παράγει» και ερμηνεύει τις γυναίκες και τις ιστορίες τους, και θέτει ερωτήματα για το πώς οι ερμηνείες των ιστοριών αυτών τροφοδοτούν τη συνεχιζόμενη κακοποίηση των γυναικών σήμερα.

Η παράσταση αναπτύχθηκε με τη συμβολή του Κέντρου Γυναικείας Χειραφέτησης Fenix, και του Blauwe Maan, οργάνωση που περιθάλπτει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, στο Tilburg της Ολλανδίας.

Σημείωμα της χορογράφου:

Με αφορρμή τη γυναικοκτονία μιας γνωστής μου στην Ολλανδία, προέκυψε η ανάγκη να ερευνήσω τη μορφή της έμφυλης βίας στη χώρα αυτή. Η έκπληξή μου ήταν η έκταση του φαινομένου, αλλά και η ικανότητά του να μένει «καμουφλαρισμένο» πίσω από τη βιτρίνα της «προοδευτικής Ολλανδικής κοινωνίας». Συνειδητοποιώντας πως το ζήτημα αυτό δεν καταλαμβάνει τον χώρο που του αξίζει στον δημόσιο διάλογο (σε αντίθεση με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας), στράφηκα στη χορογραφική μου φωνή και στη σκηνή ως τόπο προβληματισμού αλλά και για να λάμψει περισσότερο φως στο θέμα αυτό.

Στο έργο μου Misslightenment διερευνώ πώς το ανδρικό βλέμμα επισκιάζει τις ιστορίες των γυναικών — και συνεπώς τα σώματά τους. Μέσα από αναφορές που εκτείνονται από τη μυθολογία έως τη σύγχρονη εποχή, επανερμηνεύω αυτές τις ιστορίες με νέα και προσωπική ματιά: τι μου προκαλούν, ποιες αναμνήσεις και εμπειρίες αναδύονται, ποιες αντιδράσεις εγείρει το σώμα-μνήμη.

Έγραψαν για την παράσταση:

[…] Υπάρχουν παραστάσεις στις οποίες προσωπικά θέλω να επιστρέφω. Με καθοδηγεί η αυθεντικότητα και η ευαισθησία των δημιουργών — στην προκειμένη περίπτωση, της Ελένης Πλουμή και της performance «Misslightenment».
– Monika Wachowicz, curator Grotowski Institute

[…] Με το Misslightenment κάνεις κάτι εξαιρετικά θαρραλέο και σημαντικό. Όλοι θα έπρεπε να βιώσουν την παράστασή σου — και να φλεγούν από οργή.
Εμείς, στο
Feniks Tilburg, νιώθουμε προνομιακά που μπορέσαμε να συμβάλουμε έστω και ελάχιστα στην έμπνευσή σου. Πλάι πλάι στα οδοφράγματα και όπου αλλού χρειάζεται.
– Veerle Slegers, director Feniks Emancipation Center Tilburg

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία, εικαστικά, βίντεο, ήχος & ερμηνεία: Ελένη Πλουμή
Μοντάζ βίντεο: Nikola Scheibe
Μουσικό κομμάτι: Appalachian Grove I, Laurie Spiegel
Artistic advice: Pauline Roelants, Maarten van der Put
Δραματουργία: Δανάη Θεοδωρίδου
Φωτογραφία: Clara Gustafsson
Videography: Marica De Michele
Print design: T.M. Cabrera
Συν-παραγωγή: United Cowboys
Χρηματοδότηση: PLAN Brabant

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο De Blauwe Maan και στο Feniks Emancipatie Expertise Centrum του Tilburg για τη συμβουλευτική και τη συνεισφορά τους.

Τrailer Misslightenment

Φωτογραφικό υλικό

Πληροφορίες

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:15

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 45′ (χωρίς διάλειμμα)

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ

14€ γενική είσοδος
11€ (ανέργων/φοιτητών)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: https://www.ticketservices.gr/event/misslightenment-mikros-kerameikos/

ΧΩΡΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
Θέατρο Μικρός Κεραμεικός
Ευμολπιδών 13, Αθήνα 118 54
τηλ. 210 3454831

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Η Ελένη Πλουμή είναι χορεύτρια και χορογράφος, με έδρα το Τίλμπουργκ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη (1988) και το 2012 μετακόμισε στην Ολλανδία για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών FONTYS, από την οποία αποφοίτησε το 2016 με πτυχίο στη Χορογραφία. Τον Σεπτέμβριο του 2025 ξεκίνησε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις εικαστικές τέχνες με κατεύθυνση το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο Karel De Groot University of Applied Sciences and Arts. Ως ερμηνεύτρια έχει συνεργαστεί με διάφορες ομάδες από το 2014 (Katja Heitmann, United-C, T.R.A.S.H. Dance Performance Group). Η χορογραφική της δουλειά υποστηρίζεται από το live art collective United Cowboys, και παλαιότερα από το PLAN Talentontwikkeling (πρόγραμμα ανάπτυξης νέων δημιουργών που στηρίζει ανερχόμενους χορογράφους στην Ολλανδία) και DansBrabant (production house). Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε φεστιβάλ και χώρους στην Ολλανδία και στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων: Grotowski Institute (Πολωνία), Φεστιβάλ Artdanthé (Γαλλία), Moving Futures Festival, Pennings Foundation, V-Fest κ.ά. (Ολλανδία). Η καλλιτεχνική της πρακτική εστιάζει σε θέματα κοινωνικού και πολιτικού χαρακτήρα, τα οποία προσεγγίζει μέσα από το προσωπικό της πρίσμα. Η δημιουργική της διαδικασία λειτουργεί σαν μια διαδρομή μέσα από διαφορετικά επίπεδα αντίληψης, ταλαντευόμενη ανάμεσα στο μακρο- και το μικρο- επίπεδο του κόσμου και του εαυτού της. Ξεκινώντας από ένα ευρύτερο κοινωνικό ή πολιτικό ζήτημα (μακρο), το εσωτερικεύει ως βίωμα στο σώμα και την ύπαρξή της (μικρο). Στη συνέχεια, εξερευνά πώς αυτή η προσωπική εμπειρία μπορεί να μοιραστεί με το κοινό, επιστρέφοντας ξανά στο μακροεπίπεδο (συλλογικό). Εκείνο που τη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα είναι η αφοσίωσή της στο να ερμηνεύει η ίδια τα έργα της. Τη συναρπάζει η ζωντανή, δυναμική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στην ίδια και το κοινό στη διάρκεια μιας παράστασης. Η τέχνη της στοχεύει στο να βυθίσει τους θεατές σε μια σωματική, βιωματική εμπειρία, που υπερβαίνει τα όρια της ατομικότητας δημιουργώντας συνδέσεις σε πολλαπλά επίπεδα. Με τον ιδιαίτερο συνδυασμό κίνησης και οπτικών στοιχείων, ενώνει την έντονη σωματικότητα με μια αυθεντική θεατρικότητα, διαμορφώνοντας ένα ιδίωμα που πλησιάζει τον χώρο της performance art.

Related articles More from author

  • Χορός

    Ο Οίκος της Ταραχής της Πατρίσια Απέργη από της Ομάδα Αερίτες στη Στέγη

    25 Απριλίου 2023
    By Cue Team
  • Χορός

    Shifting Time από τον Γιάννης Νικολαΐδης & την Ομάδα Xορού Griffón στο ΠΛΥΦΑ

    13 Φεβρουαρίου 2024
    By Cue Team
  • Χορός

    Ζιζέλ του Άκραμ Καν online από το Christmas Theater

    2 Φεβρουαρίου 2021
    By Cue Team
  • Χορός

    Τα ΜΠΑΛΕΤΑ BÉJART στο Ηρώδειο για 2 παραστάσεις /Κυριακή 15 & Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου

    4 Σεπτεμβρίου 2019
    By Cue Team
  • Χορός

    Τιτάνες του Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

    6 Δεκεμβρίου 2021
    By Cue Team
  • Featured PostsΆποψηΧορός

    Μαθήματα τάνγκο σε ψυχιατρικούς ασθενείς

    25 Σεπτεμβρίου 2018
    By Αγγελική Κουτελιά

Leave a reply Ακύρωση απάντησης

INFORMATION

  • About
  • Contact
  • Terms of Use

Follow us

  • Facebook
  • Instagram
info@cuemagazine.gr | ©2024 CueMagazine All Rights Reserved | ☢ designed by titouf