Κατερίνα Διέλα / Νικώντας τον εκφοβισμό

Η Κατερίνα Διέλα μας μιλά για το βιβλίο Bullying στο κοπάδι που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις The Book Project και προσεγγίζει με φαντασία και χιούμορ το ζήτημα του ψυχολογικού και λεκτικού εκφοβισμού, παρακινώντας τους νεαρούς αναγνώστες να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν το φαινόμενο με σκοπό να το αντιμετωπίσουν και τελικά να το νικήσουν.
Τι κινητοποίησε τη συγγραφή του βιβλίου σας; Πως δουλεψατε για την ακρίβεια του τελικού αποτελέσματος;
Τη συγγραφή του βιβλίου μου, την κινητοποίησε η ανάγκη εκπαίδευσης μικρών παιδιών σε ένα θέμα δυστυχώς επίκαιρο και διαρκώς αυξανόμενο, το θέμα του bullying ή αλλιώς στην ελληνική γλώσσα …«εκφοβισμός». Ξεκίνησα από τον τίτλο του βιβλίου και φυσικά τον ήρωα..!!! Στη συνέχεια αφού μελέτησα αρκετά το θέμα έγραψα το περιεχόμενο.
Τι νέο μάθατε μέσα από τη συγγραφική διαδικασία;
Μέσα από τη συγγραφική διαδικασία του συγκεκριμένου βιβλίου διαπίστωσα πώς ένα παραμύθι μπορεί να γίνει εκπαιδευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Τι είναι αυτό που οδηγεί έναν άνθρωπο στο bullying;
Οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο στο bullying είναι πολλοί. Αρχικά, έχουν να κάνουν με στοιχεία του χαρακτήρα τους. Συνήθως οι θύτες χαρακτηρίζονται από αυταρχισμό, παρορμητισμό και χαμηλή ενσυναίσθηση. Έχουν αυξημένη σωματική δύναμη δεν έχουν άγχος και ανασφάλειες.
Λύνουν τα προβλήματα τους με βία και αντεπίθεση. Αποζητούν επιβεβαίωση της δύναμής τους και ικανοποιούνται να κακομεταχειρίζονται τους άλλους. Τις περισσότερες φορές έχουν υποστεί και οι ίδιοι εκφοβισμό. Στερούνται αγάπης και αποδοχής.
Μπορεί να ασκήσει τέτοιες πρακτικές ένας ασφαλής και ήρεμος άνθρωπος;
Σχετικά με το αν ένας ήρεμος και ασφαλής άνθρωπος μπορεί να ασκήσει τέτοιες πρακτικές θα πω πως όχι ή τουλάχιστον είναι ελάχιστες οι πιθανότητες.
Ποια νομίζετε ότι είναι σωστή μέθοδος αντιμετώπισης ενός τέτοιου φαινομένου;
Η σωστή μέθοδος αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου είναι το τρίπτυχο συνεργασίας, σχολείου – γονέα – ειδικού συμβούλου ψυχικής υγείας. Η σωστή μέθοδος πρόληψης και εξάλειψης τώρα αυτού του φαινομένου είναι η εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών από μικρή ηλικία και η εκπαίδευση των γονέων στο μεγάλωμα των παιδιών με περισσότερη ενσυναίσθηση, αγάπη και στοργή.
Ένα θύμα bullying πως πρέπει να αντιδράσει;
Ένα θύμα bullying θα πρέπει να μιλήσει στους γονείς του ή στους δασκάλους του ή σε κάποιο άτομο το οποίο εμπιστεύεται. Ακόμα, θα βοηθήσει πολύ το ίδιο το άτομο να βελτιώσει την αυτοπεποίθηση του.
Τι σας δίνει δύναμη και πίστη στην καθημερινότητα;
Η οικογένειά μου, τα παιδιά μου και η αισιοδοξία ότι στο τέλος όλα θα πάνε καλά …
Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη! Εύχομαι και ελπίζω το παραμύθι αυτό να εκπαιδεύσει τα μικρά παιδιά και να γίνει όντως ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών αλλά και των γονέων.
Το βιβλίο Bullying στο κοπάδι της Κατερίνας Διέλα κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις The Book Project
