Ειρήνη Τοπαλίδου & Λία Ασημή / Η ανάγνωση ως πηγή δύναμης
Αυτό που διαφοροποιεί τις Εκδόσεις The Book Project είναι η φροντίδα των νεαρών αναγνωστών. Με βιβλία που στοχεύουν να τους ανοίξουν νέους ορίζοντες, να τους κάνουν να αγαπήσουν το διάβασμα και μέσα από αυτό να μάθουν δημιουργικά χρήσιμα πράγματα για την καθημερινότητά τους. Η Ειρήνη Τοπαλίδου και η Λία Ασημή, δύο από τις αγαπημένες συγγραφείς των Εκδόσεων μας μίλησαν για τα νέα τους βιβλία που αποσκοπούν στο να κάνουν την ανάγνωση διασκεδαστική και διαδραστική, ενώ ταυτόχρονα θα χαρίσουν στους νεαρούς αναγνώστες γνώσεις, εικόνες και τροφή για σκέψη. Μοιράστηκαν μαζί μας όλα όσα τις εμπνέουν, τις κινητοποιούν και τους δίνουν δύναμη!
Ειρήνη Τοπαλίδου
Τι κινητοποίησε τη συγγραφή του βιβλίου σας;
Η κινητοποίηση δόθηκε στα πλαίσια των μαθημάτων δημιουργικής γραφής από την Άννα Αθανασιάδου τη δασκάλα μου και εκδότρια του Thebookproject. Σ’ένα απο τα μαθήματα ήρθε η έμπνευση! Φυσικά το αντικείμενο της εργασίας μου ως διατροφολόγος μού επιτρέπει να γυρνάω πιο εύκολα γύρω από τη σφαίρα της επιστήμης μου, που είναι για μένα κάτι τόσο γνώριμο μιας και το παραμύθι έχει ως κεντρικό θέμα την ισορροπημένη διατροφή.
Οι συνήθειες μας διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία ή μπορεί πάντα ένας άνθρωπος να εκπαιδευτεί;
Ο χαρακτήρας όντως διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία, ωστόσο όσο μεγαλώνουμε φυσικά και μπορούμε να εκπαιδευτούμε και να τροποποιήσουμε λανθασμένες συμπεριφορές. Μεγάλο ρόλο παίζει το περιβάλλον, τα πρότυπα και η μίμηση αυτών.
Μπορεί να διαμορφωθεί ένα παιδί μέσα από την ανάγνωση;
Ένα παιδί αλλά και γενικά ένας ενήλικας μπορεί να διαμορφωθεί μέσα απο την ανάγνωση. Μπορεί να ταυτιστεί με τους ήρωες να ταξιδέψει μαζί τους, να ονειρευτεί, να θέσει στόχους, να βρει εναλλακτικές ν’ αλλάξει τρόπο σκέψης. Γενικά θεωρώ ότι η ανάγνωση ηρεμεί μυαλό και ψυχή και δίνει πολλά παρακλάδια στο τρόπο οργάνωσης της καθημερινότητας αλλά και στην συμπεριφορά μας.
Ποιες είναι οι βασικές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσει ένα παιδί;
Οι βασικές διατροφικές συνήθειες βασίζονται στην ποικιλία, στο μέτρο και την ισορροπία.Δώστε ευκαιρίες στα γεύματα των παιδιών, προτείνετε εναλλακτικές και προσπαθήστε να γευματίζετε μαζί με τα παιδιά. Οι τροφές που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα τους είναι, αυγά, όσπρια, γιαούρτι, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ( δεν εννοώ τα δημητριακά πρωινού) αλλά ψωμί, βρώμη, ρύζι, κριθάρι, καλαμπόκι, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι. Κάποιες συμβουλές δίνω και στο παραμύθι μου στις τελευταίες σελίδες για το πώς προσφέρουμε ένα τρόφιμο πως συμπεριφερόμαστε διατροφικά σ’ένα παιδί κ.ά.
Είστε αισιόδοξη για το μέλλον; Τι σας δίνει δύναμη στην καθημερινότητα;
Μόνο με αισιοδοξία βλέπω το μέλλον αν και κάποιες φορές αναγνωρίζω ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες της καθημερινότητας. Δύναμη στην καθημερινότητα μου δίνει ο άξονας της ζωής μου ο γιος μου αλλά και όλα όσα “γυμνάζουν” την ψυχή μου. Ευχή μου είναι κάθε άνθρωπος να βρει εσωτερικό κίνητρο και να γυμνάζει ψυχή και σώμα , μόνο έτσι θα μπορεί να προσφέρει και στους γύρω του.
Το βιβλίο Η φράουλα και η πιπεριά βρήκανε κακό μπελά! της Ειρήνης Τοπαλίδου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις The Book Project
Λία Ασημή
Γιατί η μυθολογία εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να αποτελεί πηγή έμπνευσης; Τι σας συγκινεί σε αυτή;
Η μυθολογία καλύπτει θέματα που αγγίζουν τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την εποχή τους, γιατί ασχολείται βαθιά με προβληματισμούς του ανθρώπινου ψυχισμού. Με συγκινεί, λοιπόν, που ενώ τριγύρω μας τα πράγματα αλλάζουν με τόσο γρήγορους ρυθμούς, υπάρχει πάντα μια σταθερά, απαλλαγμένη από το χρόνο, στην οποία μπορούμε να βρούμε καταφύγιο!
Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία;
Τα παιδιά με αναπηρία έρχονται αντιμέτωπα με όλες τις συναισθηματικές δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά της ηλικίας τους αλλά και με κάτι που θα έπρεπε να είχε αντιμετωπιστεί από την πολιτεία ώστε να μην το βρίσκουν μπροστά τους. Με όλες εκείνες τις πρακτικές δυσκολίες που εμποδίζουν την ομαλή τους ένταξη. Δεν θα έπρεπε η ένταξη και κοινωνικοποίηση των ατόμων με αναπηρία να είναι πολυτέλεια στις μέρες μας.
Είναι τα παιδιά σκληρά απέναντι σε όποιον είναι διαφορετικός ή αντίθετα είναι απαλλαγμένα από προκαταλήψεις;
Τα παιδιά επικοινωνούν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους, χωρίς το δικό μας φίλτρο και μπορούν, στα αλήθεια, να γίνουν πολύ σκληρά με οτιδήποτε δεν τους θυμίζει τον τρόπο που έχουν μάθει. Θεωρώ, όμως, ότι είναι δική μας δουλειά η διαμόρφωση της στάσης τους στο διαφορετικό. Τα παιδιά με την καθαρή τους ματιά έχουν την τάση να βλέπουν το διαφορετικό ως παρατηρητές, όχι ως κριτές κ εμείς μπορούμε αυτή την τάση να την ενισχύσουμε.
Μπορεί να διαμορφωθεί ένα παιδί μέσα από την ανάγνωση;
Ναι, το πιστεύω! Ειδικά, αν ξεκινήσει από μικρή ηλικία. Η ανάγνωση μπορεί να λειτουργήσει σαν λιμάνι στο οποίο θα καταφεύγει το παιδί σε κάθε περίοδο της ζωής του.
Είστε αισιόδοξη για το μέλλον; Τι σας δίνει δύναμη στην καθημερινότητα;
Όσο υπάρχουν παιδιά, ναι, το μέλλον φαντάζει αισιόδοξο! Αυτή ειναι και η δική μου πηγή δύναμης, η κόρη μου, όλα τα παιδιά του κόσμου και ο υπέροχος, αγνός τρόπος που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητά μας!
Το βιβλίο Ο Ήφαιστος και τα παπούτσια του… Ιστορίες από τον Όλυμπο της Λίας Ασημή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις The Book Project