Γιάννης Μπισμπικόπουλος / Το φως που μας κινεί
Ο Μιχάλης Γιγηντής σκηνοθετεί από αύριο 23/2 και για δέκα παραστάσεις την παράσταση Τέσλα, με κέντρο έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες όλων των εποχών, που θα παρουσιάζεται στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων . Οι βιομηχανικοί χώροι του Μουσείου σε συνδυασμό με ένα σκηνικό που παραπέμπει σε επαγωγικό κινητήρα και την πρωτότυπη τεχνική του projection mapping συνθέτουν υπό τους ήχους της ηλεκτρονικής μουσικής μια μοναδική θεατρική εμπειρία που θα συναρπάσει τόσο το ενήλικο όσο και το εφηβικό κοινό. Ο Γιάννης Μπισμπικόπουλος μας μίλησε για την παράσταση και όσα του χάρισε η ενασχόληση με μια τόσο χαρισματική προσωπικότητα, την επιστήμη και την φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από κάθε βήμα της και το φώς που βρίσκεται γύρω και μέσα μας ως κινητήριος δύναμη.
Τι σας συγκινεί στην ιστορία του Τέσλα; Τι καινούργιο μάθατε από την ενασχόλησή σας μαζί του;
Ο Νίκολα Τέσλα υπήρξε αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους εφευρέτες στην ανθρώπινη ιστορία, αλλά και μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες. Διαβάζοντας για το έργο και την ζωή του εκείνο που με συγκίνησε είναι το γεγονός ότι απο μικρό παιδί είχε ένα όραμα να βοηθήσει την ανθρωπότητα με τις εφευρέσεις του και μαλιστα ανιδιοτελώς.
Η ενασχόλησή μου με το έργο του, εκτός από τα επιστημονικά αποφθέγματά του και την σταδιοδρομία του, θα έλεγα ότι μου έμαθε κάτι πολύ σημαντικό. Το να οραματίζομαι και να διευρύνω τη σκέψη μου ακόμα περισσότερο.
Πώς δουλέψατε για την παράσταση;
Μετά από πολλές έρευνες και συζητήσεις με τον σκηνοθέτη και φίλο μου Μιχάλη Γιγιντή και με την βοηθεια από τον κο Στάμκο που εχει μεταφράσει την αυτοβιογραφία του, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τον Τεσλα σαν χαρακτήρα και να τον φέρουμε στο σήμερα. Μέσα από λεπτομέρειες για το πώς ήταν σαν άνθρωπος και τί έκανε στην καθημερινότητά του βρήκαμε κάποια στοιχεία και τα προσαρμόσαμε για να φτιάξουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα κρατώντας κυρίως αυτά που βοηθούν στην εξέλιξη του έργου.
Ποιες συγκυρίες συγκλίνουν για να κάνει ένας άνθρωπος ένα τόσο σημαντικό βήμα για την ανθρωπότητα;
Ο Τέσλα ήταν μια ιδιόμορφη περίπτωση. Από μικρός ήταν ιδιαιτέρως ευφυής, αμφισβητούσε τους καθηγητές του και οραματιζόταν τις μελλοντικές του εφευρέσεις. Ενδεικτικά, ως κομβικά σημεία στη ζωή του, θα αναφέρω το ταξίδι του στην Αμερική, τη χώρα των εφευρέσεων αλλά και την οικονομική βοήθεια καθώς και τις χορηγίες που έλαβε εκεί για να πραγματοποιήσει τα οράματά του.
Ποια ήταν η κοσμοθεωρία του Τέσλα;
Ο Τέσλα θεωρούσε ότι ο καθένας απο εμάς είναι πηγή φωτός. Αυτή ήταν η βασική αρχή πάνω στην οποία οικοδόμησε ολόκληρη την κοσμοθεωρία του. Αλλωστε, ο ίδιος είχε πει «τρέχουμε όλοι μαζί σε ένα απέραντο χώρο και όλα γύρω μας κινούνται, περιβάλλονται από ενέργεια. Υπάρχει ένας πυρήνας από τον οποίο αντλούμε την δύναμη και τις εμπνεύσεις. Ο πυρήνας αυτός είναι το φώς».
Μπορεί να είναι κάποιος ρηξικέλευθος επιστήμονας χωρίς φιλοσοφικό υπόβαθρο;
Σε καμια περίπτωση. Οι φιλοσοφικές αναζητήσεις σε όλους τους τομείς είναι αυτές που θα δώσουν την τροφή και την εξέλιξη σε έναν επιστήμονα ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει κάτι σπουδαίο και πρωτοπόρο.
Πιστεύετε στην αρετή του ανθρώπου; Τι σας δίνει δύναμη στην καθημερίνοτητα;
Δύσκολη ερώτηση… Θέλω πολύ να πιστέψω στην αρετή του ανθρώπου. Αυτό όμως που βλέπω είναι ότι η ανθρωπότητα μαστίζεται από πολέμους, πείνα, σύνορα και διακρίσεις κάθε μορφής. Δεν πτοούμαι, θα παραμείνω ρομαντικός και αν θέλετε «χαζος» και θα συνεχίσω να ψάχνω την αρετή σε ένα ανθρώπινο βλέμμα συμπόνοιας, στη φιλία και στις όμορφες ανθρώπινες σχέσεις. Αυτό μου δίνει και δύναμη στην καθημερινότητα μου.
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Γιγιντής
Κείμενο- Δραματουργική Σύνθεση: Αγγελική Πούλου – Μιχάλης Γιγιντής
Ηθοποιοί: Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ιουλία Γεωργίου, Μάνθος Καλαντζής, Γιώργος Τζαβάρας, Χρήστος Γεωργαλής
Projection Mapping / Φωτισμοί: Άγγελος Παπαδόπουλος
Επιμέλεια κειμένου/ Έρευνα: Γιώργος Στάμκος, Γιώργος Τζαβάρας, Γιάννης Μπισμπικόπουλος
Ενδυματολογία: Miranda Dempsey
Σκηνική Σύλληψη: Άγγελος Παπαδόπουλος, Μιχάλης Γιγιντής, Λία Ασβεστά
Σκηνικά: Λία Ασβεστά
Πρωτότυπη μουσική – σύνθεση/ : Μανώλης Μανουσάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ξένια Καλαντζή
Υπηρεσίες Προσβασιμότητας Liminal
Διεύθυνση Παραγωγής: Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Παραγωγή: Πλέγμα
Η παράσταση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη ΔΕΔΔΗΕ .
*Η παράσταση είναι πρόσβασιμη σε κωφούς και σε άτομα με βαρηκοΐα!
Πληροφορίες
Πότε: 23 έως 28 Φεβρουαρίου
Διπλές παραστάσεις 23.2, 24.2, 27.2 και 28.2
Ώρες διεξαγωγής παραστάσεων:
Βραδινές – 21.00
Απογευματινές – 19.00
Πού: Παλαιοί Φούρνοι
Τιμές εισιτηρίων:
Κανονικό: 15 €
Μειωμένο (φοιτητές, ΑμεΑ, άνω των 65): 12 €
Προπώληση εισιτηρίων από το δίκτυο της viva.gr/
Με το εισιτήριό οι θεατές έχουν δωρεάν πρόσβαση
στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
Περισσότερες πληροφορίες:
Tηλ.: 213 0109325, 213 0109300
E-mail: gasmuseum@athens-technopolis.gr
www.gasmuseum.gr
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
213 0109300, 213 0109325
press@athens-technopolis.gr