My Book/Self: Άννα Παπαμάρκου
Διαβάζετε καθημερινά;
Διαβάζω τακτικά και κατά περιόδους με μανία.
Από ποια ανάγκη σας προκύπτει η αναγνωστική συνήθεια;
Πολλές οι ανάγκες: Να εμπνευστώ. Να κινητοποιηθώ. Να πάρω κουράγιο. Να χαλαρώσω. Να ταξιδέψω. Να συγκινηθώ. Να σκεφτώ. Να γελάσω. Να ονειρευτώ. Να κατανοήσω. Να μάθω. Να γνωρίσω τον εαυτό μου…
Τι προσφέρει στην ζωή σας;
Διεύρυνση. Με το διάβασμα φεύγεις από τα όρια του μικρού σου εαυτού, που έχει συγκεκριμένες πεποιθήσεις. Μπολιάζεσαι με ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες, κατανοείς καλύτερα την ανθρώπινη φύση κι εν τέλει τον εαυτό σου.
Πώς διαλέγετε ποιο βιβλίο θα διαβάσετε;
Συνήθως πάω με το ένστικτο και την ανάγκη της περιόδου που διανύω. Τι έχω ανάγκη να αισθανθώ, να διαλογιστώ, να ανακαλύψω. Συνήθως, εμμένω σε κάποιον συγγραφέα, μέχρι να νιώσω πως επικοινώνησα με το πνεύμα του και ικανοποιήθηκε εκείνη η ανάγκη, που με οδήγησε σε αυτόν.
Ποιος είναι ο ορισμός του καλού βιβλίου;
Η βαθιά συγκίνηση που μπορεί να σου προσφέρει σε όλα τα επίπεδα της ύπαρξής σου. Να σε συνεπάρει. Όταν το πιάσεις στα χέρια σου να μην μπορείς να το αφήσεις. Να απολαμβάνεις την κάθε λέξη. Να διαλογίζεσαι πάνω στις έννοιές του μέσα στη μέρα. Να ανυπομονείς για τη στιγμή που θα το ανοίξεις και πάλι. Εν τέλει να λειτουργήσει πάνω σου καταλυτικά, μεταμορφωτικά. Ο ορισμός του καλού βιβλίου βρίσκεται στη σφαίρα του έρωτα.
Ποια είναι η ιδανική συνθήκη διαβάσματος; Πού διαβάζετε συνήθως;
Όταν ένα βιβλίο με συνεπάρει, δεν χρειάζομαι την ιδανική εξωτερική συνθήκη. Μπορώ να διαβάσω οπουδήποτε. Θυμάμαι μια φορά ήθελα ένα βιβλίο πολύ καιρό. Κάποια στιγμή λέω στον εαυτό μου «σήκω και πήγαινε τώρα». Βγαίνοντας από το βιβλιοπωλείο το άνοιξα να του ρίξω μια ματιά. Ε, έμεινα εκεί κοντά στη μία ώρα, διαβάζοντας στην άκρη του δρόμου. Χάθηκα. Συνήθως, όμως, διαβάζω στο κρεββάτι μου.
Ο Κάφκα είπε: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής». Υπάρχουν βιβλία που σας έχουν κάνει να νιώσετε έτσι; Αν ναι, ποια;
«Η Γυφτοπούλα» του Παπαδιαμάντη, «Έγκλημα και τιμωρία» και «Ο ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι, «Φαίδρος» του Πλάτωνα, «Γιούγκερμαν» του Μ. Καραγάτση, «Μαουντχάουζεν» του Ι. Καμπανέλλη, «Ο Φτωχούλης του θεού» και «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη, «Ο πάτερ Σέργιος» του Λ. Τολστόι, «Ο Μικρός Πρίγκηπας» του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί, «Όταν έκλαψε ο Νίτσε»του Ίρβιν Γιάλομ.
Ποιο βιβλίο θα προτείνατε σε κάποιον να διαβάσει;
Εξαρτάται από το ποιος είναι αυτός ο κάποιος και ποιες οι αναζητήσεις του. Πιστεύω όμως πως το «Να σου πω μια ιστορία» του Χόρχε Μπουκάι είναι αυτό το βιβλίο που θα πρότεινα.
Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτήν την περίοδο;
Αυτή την περίοδο διανύω την περίοδο Oscar Wilde. Τώρα διαβάζω το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι.
Μοιραστείτε μαζί μας την πρώτη του φράση…
«Η έντονη ευωδιά των ρόδων πλημμύριζε το εργαστήρι και κάθε φορά που το ανάλαφρο καλοκαιρινό αεράκι παιζογελούσε με τα δέντρα του κήπου, από την ανοιχτή πόρτα ορμούσε το βαρύ άρωμα της πασχαλιάς και η λεπτή μοσχοβολιά που ανέδιδαν τα ρόδινα ανθάκια του αγκαθωτού θάμνου.» Τι υπέροχος τρόπος να ξεκινήσει ο συγγραφέας το ψυχογράφημα του ανθρώπου μπροστά στη φθορά της εικόνας του, με την ένταση δηλαδή της ευωδιάς των ρόδων που η ομορφιά τους κρατά τόσο λίγο!
Η Άννα Παπαμάρκου σκηνοθετεί το έργο Το Αστερόπαιδο του Όσκαρ Ουάιλντ που παρουσιάζεται στο Θέατρο Altera Pars κάθε Σάββατο στις 3.00 μ.μ από τον θίασο «Λώτινος Ήλιος» με ζωντανή μουσική επί σκηνής .