Νέες γυναίκες δημιουργοί στο Φεστιβάλ Αθηνών
Τρεις νέες γυναίκες δημιουργοί παρουσιάζουν τις δουλειές τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Κάθε μία με τη δική της καλλιτεχνική ταυτότητα, καλούν το κοινό να παρακολουθήσει παραστάσεις που ξεχωρίζουν η κάθε μία για το ιδιαίτερο ύφος της και την απρόσμενη θεματική της. Η Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) με τις Παράξενες Ιστορίες δημιουργεί ένα επιβλητικό περιβάλλον με ζωντανή μουσική και πολυμέσα, σε μία πρωτότυπη προσέγγιση στο έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε. Η Μάρθα Μπουζιούρη με την Αμάρυνθο προσεγγίζει με όρους θεάτρου ντοκιμαντέρ μια υπόθεση που αναστάτωσε την Ελλάδα, εξετάζοντας τους μηχανισμούς κατασκευής της αλήθειας και απόδοσης δικαιοσύνης. Και η βραβευμένη Ελίζα Σόρογκα με τις Ρίζες παρουσιάζει μία υποβλητική σύνθεση κινηματογραφικής και σκηνικής αφήγησης, που εστιάζει στη ζωή μοναχικών γυναικών σε ερειπωμένα χωριά της Ηπείρου.
Violet Louise
Παράξενες ιστορίες, του Έντγκαρ Άλλαν Πόε
Πειραιώς 260 – Β
26-28 Ιουνίου, 21:00
Oπτικοακουστική παράσταση βασισμένη στη διασκευή ποιημάτων και διηγημάτων του συγγραφέα.
Η Violet Louise (Λουίζα Κωστούλα) έχει συνδέσει το όνομά της με την πολυμεσική αφήγηση στο θέατρο. Οι δουλειές της είναι σκηνικές συνθέσεις όπου συνυπάρχουν ισάξια ο ήχος, η μουσική, η εικόνα και η ανθρώπινη παρουσία. Στις Παράξενες Ιστορίες η Violet Louise αναδεικνύει το πόσο σύγχρονος είναι ο Πόε, αναδεικνύοντας ένα λιγότερο προφανές στοιχείο του έργου του: τον ανθρωποκεντρισμό του. Επί σκηνής βρίσκεται η ίδια, που παράγει ζωντανά το sound design και η Αγλαΐα Παππά. Οι δύο ηθοποιοί προσεγγίζουν το υλικό τους -προσωπικές επιστολές, ποιήματα και διηγήματα του Πόε- περισσότερο εσωτερικά, μακριά από τον γοτθικό τρόπο που συνηθίζεται.
Η Λουίζα Κωστούλα (Violet Louise) σπούδασε μουσική, υποκριτική και νομική και ασχολήθηκε με τη σύνθεση ήχου για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τις παραστατικές τέχνες. Aπό το 2012 ερευνά το πεδίο της πολυμεσικής αφήγησης, εμπνευσμένη από την έννοια του μοντάζ και μέσα από τον συγκερασμό διαφορετικών τεχνών και της musique concrète. Στις σκηνοθεσίες της υπογράφει τη μουσική, τα ηχητικά και τα οπτικά υλικά.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Πληροφορίες και εισιτήρια: http://greekfestival.gr/gr/events/view/violet-louise-2018
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία – Μoυσική – Δραματουργία: Λουίζα Κωστούλα
Σχεδιασμός συστήματος αναπαραγωγής ήχου & εικόνας: Studio 19
Σχεδιασμός φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης
Παίζουν: Aγλαΐα Παππά, Λουίζα Κωστούλα
H παράσταση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018 ΟΥΝΕΣΚΟ». Mε τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων Athens Culture Net, με ιδρυτικό δωρητή το ΄Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Μάρθα Μπουζιούρη
Αμάρυνθος
Πειραιώς 260 – Ε
4-6 Ιουλίου, 21:00
Η υπόθεση της Αμαρύνθου ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα τέλη Οκτωβρίου 2006 και πήρε αυτόματα πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς κοινή γνώμη, ΜΜΕ, πολιτικοί και λοιποί φορείς δημοσίου λόγου είδαν σε αυτή πολλά διεγερτικά συστατικά: βιασμός και ανήλικοι, κινητά που κατέγραφαν ερωτικές συνευρέσεις, σχολικές καταλήψεις και νεολαία σε κρίση, επαρχία και κλειστές συντηρητικές κοινωνίες, μετανάστες, ρατσισμός, προκαταλήψεις, συνενοχή. Η Μάρθα Μπουζιούρη, ορμώμενη από την εθνογραφική προσέγγιση, προσεγγίζει την υπόθεση μέσα από τους όρους του θεάτρου ντοκιμαντέρ για να φανερώσει τις διαδικασίες κατασκευής της αλήθειας και τις γενικεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν από τις δύο πλευρές (βιασμός ή συναινετική συνεύρεση).
Η παράσταση επιχειρεί να παρουσιάσει την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, σε σχέση με την αντίδραση των θεσμών και των ΜΜΕ και παράλληλα να αναδείξει την ανθρώπινη πλευρά όσων αναμείχθηκαν στην παράσταση. Όπως δηλώνει η ίδια η σκηνοθέτης: «Με τη δική μας «Αμάρυνθο» επικαλούμαστε έστω και εκ των υστέρων, αυτό το χαμένο προνόμιο για επικοινωνία και κριτικό αναστοχασμό. Δεν επιχειρούμε ούτε να ξαναδικάσουμε αλλά ούτε να προτείνουμε μια βολική ουδετερότητα. Ερχόμαστε να ξαναθυμηθούμε όλα όσα μας οδήγησαν στιγμιαία να φωνάξουμε, στη συνέχεια να αποσυρθούμε και τελικά να ξεχάσουμε».
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Πληροφορίες και εισιτήρια: http://greekfestival.gr/gr/events/view/martha-mpouziouri-2018
Συντελεστές:
Κείμενο – Δραματουργία – Σκηνοθεσία: Μάρθα Μπουζιούρη
Σύμβουλος έρευνας: Αθηνά Αθανασίου
Ερευνητική ομάδα – Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Παντείου Πανεπιστημίου: Γρηγόρης Γκουγκούσης, Νούρη Διακάκη, Αθηνά Σίμογλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Στρούλια, Ζαΐρα Φαληρέα
Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου
Video – Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης
Ηχητικός σχεδιασμός: Voltnoi Brege
Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Γιώργος Κισσανδράκης, Θεανώ Μεταξά
Οργάνωση – εκτέλεση παραγωγής: plays2place
Ελίζα Σόρογκα
Ρίζες
Πειραιώς 260 – Β
7-9 Ιουλίου, 21:00
Η Ελίζα Σόρογκα, με διεθνή παρουσία στον χώρο των παραστατικών τεχνών, έγινε ευρύτερα γνωστή όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο σύγχρονης τέχνης στον 11ο παγκόσμιο διαγωνισμό Arte Laguna Prize (κατηγορία Performance & Video Art), τον Μάρτιο του 2017 στη Βενετία, με την περφόρμανς της Women in Agony. Στις δουλειές της εστιάζει στις αναπαραστάσεις του «ανοίκειου» και στη μετουσίωση της καθημερινής ζωής σε παραστατική τέχνη. Οι Ρίζες είναι μια παράσταση που συνθέτει με μοναδικό τρόπο την κινηματογραφική με τη σκηνική αφήγηση.
Το πρώτο σκέλος αποτελείται από ένα ντοκιμαντέρ που αποτυπώνει την καθημερινότητα ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες σε απομονωμένα χωριά της Ηπείρου. Με σκηνοθετική προσέγγιση επηρεασμένη από τον Ιαπωνικής καταγωγής χορό Butoh που ορίζει και τους ρυθμούς του μοντάζ, αναδεικνύεται η ιδιόμορφη σχέση των γυναικών με τον χρόνο, καθώς αυτές αφηγούνται ‘εσωτερικούς διαλόγους’ και ιστορίες από το παρελθόν, στιχάκια καρδιάς και τραγούδια που αγάπησαν.. Αποτελούν τους τελευταίους εν ζωή φορείς μνήμης των τόπων αυτών. Στο δεύτερο σκέλος, έρχονται επί σκηνής γυναίκες τριών γενεών συνδεδεμένες με το τραγούδι – ο πολυφωνικός όμιλος «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», οι γυναίκες του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία» μαζί με δύο «Ισοκράτισσες» – και μοιράζονται με το κοινό προσωπικές ιστορίες που μετουσιώνονται σταδιακά σε πολυφωνικό τραγούδι, με τη μουσική διεύθυνση του βραβευμένου για την προβολή και τη διάδοση του Ηπειρώτικου Πολυφωνικού τραγουδιού, Αλέξανδρου Λαμπρίδη, “κυρατζή” του Πολυφωνικού Καραβανιού. Η παράσταση ξετυλίγει βιωματικές ιστορίες γυναικών διακρίνοντας την κάθε προσωπικότητα για την μοναδικότητά της, ενώ όλες μαζί συνθέτουν ένα διαχρονικό ηχητικό ψηφιδωτό μαρτυριών.
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Πληροφορίες και εισιτήρια: http://greekfestival.gr/gr/events/view/eliza-sorogka-2018
Συντελεστές:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Ελίζα Σόρογκα
Μουσική διεύθυνση: Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Σχεδιασμός φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Διεύθυνση φωτογραφίας: Αίγλη Δράκου
Σκηνογραφία – Ενδυματολογική επιμέλεια: Εύα Γουλάκου
Σχεδιασμός ήχου – Σύνθεση: Δημήτρης Μυγιάκης
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κατσιάνος
Μοντάζ: Σμαρώ Παπαευαγγέλου
Συντονισμός παραγωγής: Ειρηάννα Δραγώνα
Αφήγηση – Μουσική ερμηνεία: Οι «Κυράδες της Άνω Δερόπολης» (Κατίνα Ρούτζιου, Αναστασία Κάλη, Βασιλική Ζώκου, Βασιλική Μπιτσιούνη, Ευτυχία Λιάζου, Σοφία Ζάχου, Σταυρούλα Κιτσάκη, Χριστίνα Ντρίγιου) – Το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία» με δύο «Ισοκράτισσες» (Αλίκη Γκανά, Άρτεμις Ίσου, Δάφνη Τσιάβου, Ελένη Γερακίτη, Κατερίνα Ευθυμίου, Ουρανία Μπατσινίλα, Πένυ Σπυροπούλου, Σοφία Ίσου)
Ερμηνεύονται ζωντανά Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια