Έλια Φίλη / Η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ βρίσκει την μουσική εκδοχή της στην παράσταση /Κάλι
Η μουσική performance /Κάλι που παρουσιάζεται στο Skrow Theater σε σκηνοθεσία Έλιας Φίλη είναι βασισμένη στο διήγημα η Αποκεφαλισμένη Κάλι της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, το οποίο περιλαμβάνεται στη συλλογή Διηγήματα της Ανατολής.”Με έμπνευση τη διαχρονικότητα της ιστορίας και τους συμβολισμούς που αυτή εμπεριέχει, η performance εστιάζει στην έννοια της θηλυκότητας στο χτες και το σήμερα, την χαμένη παιδικότητα και την ενηλικίωση, τη γυναίκα ως Μητέρα και Μέδουσα, για να μιλήσει για τη διττότητα της ανθρώπινης φύσης, όπως αυτή εκφράζεται στο θηλυκό σώμα”. Η σκηνοθέτις μας μίλησε για την βαθιά μαγεία του έργου, την παράσταση και τα μουσικά μονοπάτια που ακολούθησε, την γυναικεία φύση και τις διαστάσεις της.
Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο διήγημα; Τι σας συγκινεί;
Ολόκληρη η συλλογή Διηγήματα της Ανατολής περιλαμβάνει μικρά διαμάντια συγγραφικής δεινότητας. Το συγκεκριμένο διήγημα πρότεινε η Άννα Παπαϊωάννου (aka Anna Vs June, περισσότερες πληροφορίες για τη μουσική της στα link: https://soundcloud.com/anna_in , https://www.redbull.com/gr-el/5-pragmata-pou-prepei-na-ksereis-gia-thn-anna-vs-june-red-bull-music-academy-2018 ), που έχει κάνει και τo μουσικό σχεδιασμό της performance /Κάλι. Η Αποκεφαλισμένη Κάλι μας κέρδισε όλες εκ πρώτης γιατί αφορά το θηλυκό αρχέτυπο και κίνησε βαθιά το ενδιαφέρον μιας ομάδας συνεργατών που είναι όλες γυναίκες (Άννα Παπαϊωάννου, Καρολίνα Κρασούλη και Εύη Δόβελου). Προσωπικά όμως, με κέρδισε για τον τρόπο με τον οποίο το διήγημα αρνείται τη μονοσήμαντη κατανόηση και παιδεύει τον αναγνώστη, αναγκάζοντάς τον να κατανοήσει την ιστορία περισσότερο συναισθηματικά παρά διανοητικά. Η ίδια η συγγραφέας αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για μένα, αλλά και για όλους τους συνεργάτες της παράστασης, τόσο το έργο της όσο και η προσωπική της ιστορία, και καθοδήγησε τις σκηνοθετικές μου επιλογές σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Πως δουλέψατε για να γίνει παράσταση; Πως λειτουργεί η μουσική στην παράστασή σας;
Ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινήθηκε η σκηνική σύνθεση της performance /Κάλι είναι η επι σκηνής δημιουργία ενός καθαρού πεδίου επικοινωνίας και διάδρασης μεταξύ της περφόρμερ-ηθοποιού και του οπτικοακουστικού περιβάλλοντος. Το ρόλο του αφηγητή της ιστορίας της ηρωίδας μας, αναλαμβάνει να παίξει η μουσική της Άννας Παπαϊωάννου (aka Anna Vs June), διαγράφοντας κάθε στιγμή την διαδρομή της, τις συγκρούσεις και τους διχασμούς που την καθορίζουν. Το σώμα της περφόρμερ λειτουργεί σαν ένας καμβάς πάνω στον οποίο αποτυπώνεται αυτή διαδρομή. Ο λόγος επιτελεί συνοδευτική λειτουργία κρατώντας ισάξια την αφήγηση.
Τι συμβολίζει η Κάλι;
Πολλά… Ένα από τα κύρια θα έλεγα είναι τη διττότητα της ανθρώπινης φύσης. Αυτή την πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, στο θεικό και το ανθρώπινο που ενυπάρχει στον άνθρωπο.
Διαφέρει η σημερινή φύση και θέση της γυναίκας από το παρελθόν; Αν ναι, σε τι;
Η φύση της όχι, η θέση ναι. Η γυναίκα έχει αποκτήσει λόγο ισχυρό σήμερα, που ευτυχώς προσπαθεί πια να απομακρυνθεί από τον ετεροπροσδιορισμό του σε σχέση με το αντίθετο φύλο.
Πώς εκφράζεται η διττότητα της ανθρώπινης φύσης στο γυναικείο σώμα;
Το γυναικείο σώμα, η Γυναίκα ζωγραφίζεται άλλοτε σαν Παναγία και άλλοτε σαν Εύα, πότε σαν Μάνα και πότε σαν Μέδουσα. Αυτά τα δυο πρόσωπα, είναι πιστεύω οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όμως, αυτός ο δυισμός ανάμεσα στο καλό και το κακό δεν υπάρχει μόνο στην γυναικεία μορφή, αλλά γενικά διέπει την ανθρώπινη φύση ανεξαρτήτως φύλου. Τον δυισμό αυτό, ή αλλιώς τη διττότητα, τον επιβάλλει η ανάγκη μας να δώσουμε μορφή στα πράγματα, απόλυτη. Δεν παύει, όμως, αυτός ο διχασμός να είναι ψευδής, τραυματικός και συνεπώς ατέλειωτα συγκινητικός.
Ποιο κομμάτι του κειμένου ξεχωρίζετε; Γιατί;
Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάτι, θα διάλεγα μια φράση που με συγκινεί πολύ: «Λυπημένη, σα μια γυναίκα που καίγεται από τον πυρετό και δεν μπορεί να βρει φρέσκο νερό, γυρνάει από χωριό σε χωριό, από σταυροδρόμι σε σταυροδρόμι, αναζητώντας πάντα τις ίδιες σκοτεινές απολαύσεις».
/Κάλι
Μία μουσική περφόρμανς βασισμένη στο διήγημα
Η Αποκεφαλισμένη Κάλι της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ
σε σκηνοθεσία Έλιας Φίλη
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Καρολίνα Κρασούλη – Έλια Φίλη
Σύνθεση – Σκηνοθεσία: Έλια Φίλη
Σχεδιασμός Ήχου/Μουσική: Άννα Παπαϊωάννου
Σκηνικός χώρος/Κοστούμια – Video Art: Καρολίνα Κρασούλη
Επιμέλεια Κίνησης: Κωνσταντίνος Παπανικολάου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Μιχάλης Κλουκίνας
Ερμηνεύουν: Εύη Δόβελου, Άννα Παπαϊωάννου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 στις 21:15
Παραστάσεις: από Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018 έως Παρασκευή, 01 Ιουνίου 2018
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:15
Διάρκεια: 55 λεπτά
Εισιτήριο: 10 € γενική είσοδος, 7€ φοιτητικό/ανέργων
Διεύθυνση: Αρχελάου 5, Παγκράτι
Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210 7235 842 (ώρες 11:00 π.μ. – 14:00 μ.μ. και 17:00 μ.μ. – 20:30 μ.μ.)
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου: κάθε Δευτέρα από τις 17:00 έως τις 20:00