Σοφία Φώτεινα / Διάλεξη για μια ουσιαστική εκπαίδευση
Η Σοφία Φώτεινα είναι δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance. Στην πρώτη Συνδιάσκεψη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης που διοργανώνει ο Σύλλογος Εναλλακτικής Εκπαίδευσης ‘Πηγή Παιδείας σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, θα μιλήσει για τη μέθοδο του Καφέ Σχολειού. Μας μίλησε για την εργασία της, τους βασικούς άξονες της ομιλίας της και την βάση της ουσιαστικής εκπαίδευσης του ατόμου.
Αυτή η συνδιάσκεψη είναι η αφορμή να μάθει ο κόσμος τι είναι η εναλλακτική εκπαίδευση αλλά και ποιες πρακτικές της έχουν εφαρμοσθεί στα σχολεία της Ελλάδας καθώς και το αντίκτυπο που αυτές είχαν σε μαθητές και γονείς.
Τι είναι η Himalayan Yoga Meditation; Τι κερδίζει όποιος την μελετά;
Η Himalayan Yoga Meditation είναι η γιόγκα όπως την άσκησαν οι γιόγκι στις σπηλιές των Ιμαλαΐων χιλιάδες χρόνια πριν-με στόχο να κάθονται πιο ξεκούραστα για διαλογισμό-και μας την παρέδωσε ο σοφός Patanjali. «Δεν είναι μια παράδοση όπου ένας δάσκαλος ανακηρύσσει τον εαυτό του γκουρού και οι μαθητές αναμένεται να πιστεύουν ό,τι λέει, αλλά μάλλον οι διδασκαλίες έρχονται από την Παράδοση……και μέσα από την Παράδοση ο κάθε μαθητής να γνωρίσει τον δικό του αληθινό εαυτό…. Η μετάδοση της γνώσης γίνεται βιωματικά» (Swami Veda Bharati). Η HYM είναι η παλιότερη παράδοση διαλογισμού, έχει γεννήσει τις μεγαλύτερες παραδόσεις διαλογισμού του κόσμου, δεν απαιτεί προσκόλληση σε ένα σύστημα πίστης αλλά βοηθά με εμπειρίες να επαληθεύεται η μεταφυσική πραγματικότητα.
Το όφελος έχει να κάνει με την προσωπική απόφαση του καθενός. Μπορεί να είναι ηρεμία ή θεραπεία ή ευκινησία ή διαύγεια και καθαρή σκέψη.
Πότε ένα παιδί παίρνει σωστή εκπαίδευση; Υπάρχουν τρόποι να καλλιεργηθούν οι αρετές;
Ένα παιδί παίρνει σωστή εκπαίδευση όταν οι γονείς του είναι εκπαιδευμένοι, κι αυτό γιατί οι γονείς είναι οι πρώτοι και πιο σημαντικοί Δάσκαλοι. Τότε δεν χρειάζεται να διδάξουμε τίποτα στο παιδί. Μιμείται ό,τι βλέπει να κάνουν. Και οι αρετές με τον ίδιο τρόπο μεταφέρονται σαν πρότυπα: η μη-βία, η φιλαλήθεια, η ακτημοσύνη, η συγχώρεση κτλ. Στην πραγματικότητα, δεν εισάγουμε μια νέα έννοια στο παιδί, απλά του θυμίζουμε κάτι που ήδη ξέρει, οπότε υποσυνείδητα το παιδί νιώθει μια βαθιά εκτίμηση και σεβασμό προς όποιον του μεταφέρει αυτήν τη φιλοσοφία.
Πότε κάποιος είναι “καλός” γονιός;
Καλός γονιός είναι ο γονιός που αληθινά αγαπά. Τελεία και παύλα. Δεν έχουν σημασία ο τρόπος, η μέθοδος, ο χρόνος, τα υλικά αγαθά.
Ποιοι είναι οι στόχοι του “Καφέ-Σχολειού”; Ποιες οι δράσεις του;
Στόχος είναι η Αυτογνωσία, το Γνώθι σαυτόν, για να μπορέσει ο άνθρωπος να ανελιχθεί στο πνευματικό επίπεδο ώστε να είναι ισορροπημένη η ζωή του. Οι δράσεις του είναι Εργαστήρια Αυτογνωσίας, Αυτοπραγμάτωσης, Σεμινάρια, Κοινωνικό Έργο, Εργαστήρια Γιόγκα των Ιμαλαΐων για παιδιά και ενήλικες. Όλη η γνώση προκύπτει βιωματικά.
Γύρω από ποιους θεματικούς άξονες θα κινηθεί η ομιλία σας στο ΑΠΘ;
Το σημαντικό μήνυμα είναι ότι χρειάζεται να εισάγουμε ή για να το πω πιο σωστά, να μην παρεμποδίζουμε την ανάπτυξη και την εφαρμογή του πνευματικού επίπεδου στην παιδεία. Όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα υπάρχουν γιατί ξεχνάμε αυτήν τη διάσταση.
Τι δίνει δύναμη στην ζωή; Πώς μπορούμε να ομορφαίνουμε την καθημερινότητά μας;
Το μόνο που μπορεί να δίνει δύναμη στη ζωή μας είναι η αγάπη. Και δεν εννοώ όταν μας αγαπούν που είναι κι αυτό σημαντικό, αλλά όταν εμείς αγαπάμε. Από κει παίρνουμε δύναμη, από την αγάπη που νιώθουμε για τους άλλους. Έτσι ομορφαίνει η καθημερινότητά μας και δεν εξαρτιέται από κανέναν. Μπορούμε πραγματικά να αγαπάμε όταν νιώθουμε ότι είμαστε ένα. Από τη στιγμή που λέω αγαπώ τον/την…. στην πραγματικότητα δεν τον/την αγαπώ γιατί χώρισα τον εαυτό μου από τον άλλο και όταν τον τοποθετώ απέναντι αρχίζω να νιώθω φόβο, άρα δεν τον αγαπώ. Αυτή είναι η άσκηση που χρειάζεται να κάνουμε καθημερινά. Να παρακολουθούμε… αγάπησα σήμερα; Ο Swami Veda Bharati έλεγε στα ζευγάρια που τον συμβουλεύονταν: «Μπορείς κάθε μέρα μόλις ξυπνάς να λες στον εαυτό σου: Πώς θα κάνω σήμερα χαρούμενο τον άντρα μου, τη γυναίκα μου, το παιδί μου;». Τόσο απλά απλώνεται η αγάπη. Τόσο όμορφη μπορεί να γίνει η ζωή μας.
Ο Σύλλογος Εναλλακτικής Εκπαίδευσης ‘Πηγή Παιδείας σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και την Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (ΕΕΠΕΚ) διοργανώνουν την πρώτη Συνδιάσκεψη Εναλλακτικής Εκπαίδευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 και ώρες 10:30- 7:00 μμ. στον 10ο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.