Γιάννης Κουρκουμέλης / Άσε κάτω τις φράουλες: Ο Ιονέσκο στη σκηνή της Αθηναΐδας
Η ομάδα Attact και ο σκηνοθέτης Γιάννης Κουρκουμέλης παρουσιάζουν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Αθηναΐδα την παράσταση Άσε κάτω τις Φράουλες, μια ελεύθερη απόδοση κειμένων του Ευγένιου Ιονέσκο ιδωμένη με μια αφαιρετικά συμπυκνωμένη ματιά: Τα λιγοστά σκηνικά, ο ασαφής χώρος και χρόνος, οι απροσδιόριστες ταυτότητες των ηρώων, ο λιτός επαναληπτικός λόγος έρχονται σε αντιπαράθεση -και συνάμα σε απόλυτη συμφωνία- με τα πυκνά νοήματα και τους διαχρονικούς προβληματισμούς που θέτει ο κυριότερος εκπρόσωπος του θεάτρου του παραλόγου. Ο Γιάννης Κουρκουμέλης μας μίλησε για το έργο, την παράσταση και την διαδρομή που μοιράστηκε με τους συνεργάτες του.
Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με κείμενα του Ιονέσκο; Τι σας συγκινεί σ’ αυτά;
Γιατί με κάνουν να χαμογελάω με την περιπαιχτική τους διάθεση. Η δυνατότητα που δίνουν στο θεατή ν’ αντιληφθεί την πραγματικότητα διαφορετικά και προς όφελος του.
Που ακουμπούν αυτά τα κείμενα στην εποχή μας;
Ενώ ήταν δεδομένο πως χρειάζεται να βυθιστείς στον εαυτό σου για να πάρεις δύναμη και να συνεχίσεις, η εποχή μας δεν σε αφήνει να το κάνεις, σε παρακινεί για το αντίθετο. Τα κείμενα αυτά όμως μεγεθύνουν το περιβάλλον και τις αξίες του. Το απομυθοποιούν και σε απελευθερώνουν.
Πως δουλέψατε για να γίνουν παράσταση;
Διάλεξα τα λόγια, τα μοίρασα στους ηθοποιούς και μαζί φτιάξαμε τους χαρακτήρες που τα λένε. Συνήθως κόβαμε λίγα ακόμα λόγια επειδή μας φαίνονταν αχρείαστα και σπανίως προσθέταμε. Συχνά, επίσης, υποθέταμε πού θα μπορούσαν να γίνονται αυτές οι κουβέντες, μέσα σε ποιες συνθήκες. Αυτή η διαδικασία μας έκανε να νοιώθουμε περισσότερο θίασος παρά οτιδήποτε άλλο.
Έχει δυσκολέψει η ουσιαστική επικοινωνία στην εποχή μας; Γιατί;
Ναι, γιατί ζούμε σε συνθήκες προσωπικής διαφάνειας, γινόμαστε ορατοί και διαθέσιμοι 24 ώρες. Αδυνατίζουν οι αντοχές μας ενώ νομίζουμε το αντίθετο. Ζούμε με την απειλή μιας αόρατης παρεμβολής στην εικόνα μας, ενώ στην πραγματικότητα εμείς δεν εκπέμπουμε τίποτα. Είμαστε δέκτες σε συνεχή λειτουργία. Μας έχει αφαιρεθεί η δυνατότητα του άνοιξε- κλείσε.
Μπορούμε να γνωρίσουμε πραγματικά έναν άλλον άνθρωπο; Αν ναι, πως;
Αυτό δεν το ξέρω. Αν το θέλουμε πολύ ίσως σ’ ένα ποσοστό να το καταφέρνουμε, με την προϋπόθεση ότι δεν είμαστε ερωτευμένοι μαζί του, γιατί τότε παίρνουμε τον πιο δύσκολο δρόμο και η «αποστολή» γίνεται σχεδόν ακατόρθωτη. Έτσι νομίζω.
Ποια θα ορίζατε ως επαναστατική πράξη σήμερα;
Να υπερασπίσω την ιδιωτικότητά μου. Όχι τα προσωπικά μου δεδομένα. Το δικαίωμα να συνεχίσω να ξεχωρίζω την μοναχικότητα από την μοναξιά.
Τι χαρίζει το θέατρο στην ζωή σας;
Μια παρέα με τα ίδια ενδιαφέροντα που με τρέφει, με στηρίζει, με προστατεύει και αγαπά να μ’ έχει δίπλα της. Εγώ με την σειρά μου μιλάω συνέχεια γι’ αυτήν και όταν τη βαρεθώ τη βάζω πίσω στο ράφι ή κλείνω την πόρτα και την αφήνω πίσω μου χωρίς ενοχές.
Ποιο κομμάτι του κειμένου ξεχωρίζετε; Γιατί;
Κανένα. Είμαι παντού μέσα του. Ξεχωρίζω όμως την ιδιοφυΐα και το φύλο των ανθρώπων που με βοήθησαν να μετασχηματίσω το κείμενο και να μεταγγίσω τις δυνατότητες του στο σήμερα. Ήταν μόνο γυναίκες.
Συντελεστές
Σύνθεση κειμένων – Σκηνοθεσία: Γιάννης Κουρκουμέλης
Δραματολόγος: Ναταλί Μηνιώτη
Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Σκηνικά αντικείμενα: Σελήνη Μαρία Τριανταφύλλου
Μουσική: Αλέξανδρος Κοντογεώργος
Φωτισμοί: Θωμαΐς Τριανταφυλλίδου
Κίνηση: Άννα Αναστασιάδου
Παίζουν: Νικολέτα Αγγελή, Άννα Αναστασιάδου, Βασίλης Αφεντούλης Μανώλης Βαζαίος, Νικολέτα Κόκκορη.
Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ.: 210 3480000.
Σάββατο 21 και 28 Απριλίου και Κυριακή 22 και 29 Απριλίου
Ώρα έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 70’
Εισιτήρια: 12 € (γενική είσοδος), 5 € (ατέλειες/ άνεργοι).