Δημήτρης Χριστοφορίδης / Οι αλλαγές που ξεκινούν από το τελευταίο θρανίο
Το stand up comedy δεν είναι αστεία υπόθεση. Απαιτεί πολύ δουλειά, σκέψη, επικοινωνία με τους θεατές και στενή επαφή με τον παλμό της εποχής. Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης μας μίλησε για το stand up comedy, τον τρόπο δουλειάς του και την παράστασή του Lower με C που παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη στο Θέατρο Άβατον -μαζί με την παράσταση Half-hour comedy special του Άγγελου Σπηλιόπουλου υπό τον γενικό τίτλο Πάμε να τ’ αλλάξουμε-. Μια παράσταση για τις “μετριότητες μιας ζωής. Μιας ζωής που προσπαθεί για το καλύτερο, επιτυγχάνει το μέτριο και φοβάται διαρκώς για το χειρότερο. Αυτή η κωμωδία είναι αφιερωμένη στα παιδιά του τελευταίου θρανίου”.
Από πού εμπνέεστε για να φτιάξετε τα κείμενά σας; Ποια θέματα σας συγκινούν περισσότερο;
Από τη δουλειά. Δεν υπάρχει έμπνευση, υπάρχει μόνο ένα λευκό χαρτί που πρέπει να γεμίσεις με αστεία και να κυνηγήσεις την έμπνευση με ρόπαλο. Φυσικά εάν ένα θέμα σε συγκινήσει βαθιά θα είναι και πιο ωραίο, αλλά αυτό δεν μπορείς να το γνωρίζει εκ των προτέρων. Μόνο όσο το γράφεις και μετά όταν το δοκιμάζεις στο κοινό.
Πόσο και με ποιον τρόπο επηρεάζουν οι θεατές μια παράσταση stand up comedy; Ποια ήταν η πιο αγαπημένη σας παράσταση; Γιατί;
Το κάθε κοινό είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Έχει ένα δικό του τέμπο που καλείσαι να αναγνωρίσεις στα πρώτα 1-2 λεπτά κάθε παράστασης, για να μπορέσεις να συγχρονιστείς και να το πάρεις μαζί σου. Αγαπημένη παράσταση δεν νομίζω πως έχω, αλλά πάντα χαίρομαι παραπάνω στις παραστάσεις που δοκιμάζω καινούργια αστεία και είναι επιτυχημένα.
Πως ήταν η εμπειρία της συνεργασίας στην παράσταση που παρουσιάζετε στο Θέατρο Άβατον;
Πολύ καλή. Είμαστε χρόνια συνάδελφοι με τον Άγγελο Σπηλιόπουλο και τον γνωρίζω από τα πρώτα του βήματα, οπότε είναι ευχαρίστηση και για τους δυο που συνεργαζόμαστε.
Σε τι αναφέρεται ο τίτλος της προσωπικής παράστασης;
Στο γεγονός πως είμαστε δυο πολύ διαφορετικοί κωμικοί. Προσεγγίζουμε την κωμωδία από διαφορετικούς δρόμος και μας άρεσε να τονίσουμε αυτή την αλλαγή φόρμας από τον ένα κωμικό, στον άλλο.
Είναι πάντα κάτι κακό το να είναι κανείς μέτριος; Πως αντιμετωπίζεται;
Όχι, δεν υπάρχει κάτι κακό στη μετριότητα. Κακό είναι να είσαι μέτριος, χωρίς να θέλεις να εξελιχθείς. Δεν ξέρω πώς αντιμετωπίζεται αυτό. Αν δεν σε εμπνέει το επάγγελμά σου να εξελιχθείς, ίσως θα πρέπει να κάνεις κάτι άλλο, που να σε εμπνέει να προχωρήσεις περισσότερο.
Πιστεύετε στην αλλαγή; Από πού και πως μπορεί να έρθει;
Τι θα πει αν πιστεύω στην αλλαγή; Είναι αναπόφευκτο, να αλλάζουν τα πράγματα. Δεν είναι θέμα πίστης, είναι θέμα πραγματικότητας. Η ζωή αλλάζει, δίχως να κοιτάζει τη δική σου μελαγχολία. Τα έχει πει ωραία ο Σαββόπουλος στο Φορτηγό. Η αλλαγή έρχεται κάθε φορά, από την ανάγκη των ανθρώπων να επικοινωνήσουν.
Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;
Όχι, αλλά και τι να κάνω; Να βάλω τις φόρμες μου και να ξαπλώσω στο κρεβάτι, περιμένοντας το τέλος; Θα βαρεθεί η ψυχή μου. Κάνω πράγματα που μου αρέσουν και προσπαθώ να μην το σκέφτομαι πολύ.
Ποια είναι η πιο κωμική εικόνα που είδατε τελευταία; Ποιο κομμάτι της παράστασής σας ξεχωρίζετε;
Αχ, έχετε μια μανία να βάζετε δύο ερωτήσεις σε μια και πολύ με μπερδεύετε. Έχε χάρη που ρωτάτε ωραία πράγματα. Γελάω με πολύ χαζά πράγματα στην καθημερινότητά μου, δεν ξέρω τι να σας πρωτοπώ. Λίγο ντρέπομαι κιόλας. Πάντως για την παράσταση που με ρωτάτε, μου αρέσει όταν τελειώνει και μας λέει ο κόσμος πως πέρασε πολύ ωραία.
Ταυτότητα παράστασης
Γενικός τίτλος: Πάμε να τ’ αλλάξουμε
Half hour comedy special: Άγγελος Σπηλιόπουλος
Lower με C: Δημήτρης Χριστοφορίδης
Πού: Στο θέατρο Άβατον (Ευπατριδών 3, Μετρό Κεραμικός)
Πότε: Κάθε Πέμπτη έως 04/01
Ώρα: 21.15
Διάρκεια παράστασης: 90’
Τιμή εισιτηρίων: 7 ευρώ
Κρατήσεις: Στο τηλέφωνο 210-3412689 και ηλεκτρονικά στο theatroavaton.com και στο viva.gr