Χαρά Ζησιμάτου / Ο Γορίλας και η Ορτανσία στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια
Ο Γορίλας και η Ορτανσία, ένα από τα λιγότερο παιγμένα έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάζεται αυτήν την περίοδο στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια στο πλαίσιο του τέταρτου φεστιβάλ ελληνικού έργου του 21ου αιώνα σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου. Η ηθοποιός Χαρά Ζησιμάτου μας μίλησε για την εμπειρία της στο ενδιαφέρον έργο του Καμπανέλλη και για την παράσταση που συμμετέχει.
Ο κύριος Καθηγητής, που έχει παντρευτεί την υπάκουη και πλούσια Μαίρη, αγοράζει από τον ζωολογικό κήπο έναν ολόγυμνο γορίλα, για τα πειράματά του. Συμπεριφέρεται απέναντί του σα να είναι κανονικός άνθρωπος που καταλαβαίνει τα πάντα. Και δεν τα πάει άσχημα. Τον βαφτίζει Αδάμ. Στο μεγαλοαστικό σπίτι του έχει στήσει ένα εργαστήριο για τα πειράματα και τις μελέτες του. Έχει επίσης και έναν υπηρέτη, τον Φίλιππο, κάποτε βοηθό του στην επιστημονική έρευνα. Η Μαίρη αποκτά μια περίεργη οικειότητα με τον Γορίλα, την οποία ο Καθηγητής δεν βλέπει με καλό μάτι. Ο Γορίλας αρχίζει να υιοθετεί την ανθρώπινη συμπεριφορά και ανατρέπει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες.
Τι σας αρέσει στο κείμενο του Καμπανέλλη;
Το καυστικό χιούμορ του, η διαχρονική ματιά του και οι εξαίρετοι ρόλοι.
Γιατί είναι τόσο σημαντικός συγγραφέας; Γιατί έχει σημασία να θυμόμαστε το έργο του και να επιστρέφουμε σ΄αυτό;
Ο Καμπανέλλης δικαίως έχει θεωρηθεί ο πατριάρχης του ελληνικού θεάτρου. Ψυχογραφεί άριστα τους χαρακτήρες του και τις σχέσεις που αυτοί διαμορφώνουν στα έργα του. Έχει σημασία να επιστρέφουμε στο έργο του γιατί είναι η κληρονομιά μας. Επίσης η διαχρονικότητά του τον κάνει επίκαιρο σε όποια εποχή κι αν παιχτεί.
Το έργο λειτουργεί αλληγορικά. Ποια είναι κατά την γνώμη σας η πρόθεσή του;
Να επισημάνει όλες τις φοβίες και τα άγχη του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από μια κωμική ματιά αλλά και βαθιά ανθρώπινη.
Η ελληνική ιδιοσυγκρασία έχει μεταβληθεί από την εποχή που γράφει ο Καμπανέλλης; Πως θα την περιγράφατε;
Δεν νομίζω πως έχουν αλλάξει πολλά στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. Αν και έγραψε πρώτη φορά το έργο στα τέλη της δεκαετίας του 50 ως μονόπρακτο και το ξαναέγραψε με τη σημερινή του μορφή που θα παρουσιάσουμε στα τέλη της δεκαετίας του 80 κάποια πράγματα παραμένουν ίδια. Η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα είναι μοναδική και σε αυτά που μας κάνουν περήφανους και σε αυτά που μας πληγώνουν βαθιά.
Πως θα χαρακτηρίζατε την εργασία σας πάνω στο κείμενο ενός τόσο σημαντικού Έλληνα συγγραφέα; Ποιο ήταν το προσωπικό σας κέρδος;
Το έργο αντιμετωπίστηκε από όλους μας και κυρίως από τη σκηνοθέτη μας την Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, που είναι και διευθύντρια του Μουσείου Καμπανέλλη στη Νάξο, με καθαρότητα, εντιμότητα κι ένα αίσθημα ευθύνης γιατί είναι και η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στο κοινό. Το προσωπικό μου κέρδος είναι η συνάντηση με τον υπέροχο ρόλο της Μαίρης και με τους καταπληκτικούς συναδέλφους και συντελεστές αυτής της παράστασης.
Υπάρχει κάποιο κομμάτι του κειμένου που ξεχωρίζετε; Γιατί;
Ξεχωρίζω έναν μονόλογο της Μαίρης που υποδύομαι. Είναι εντυπωσιακό ένας άνδρας συγγραφέας να γνωρίζει τόσο βαθιά την γυναικεία ψυχολογία.
Ο Γορίλας και η Ορτανσία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Θέατρο Έαρ Βικτώρια
Ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Κατερίνα Καμπανέλλη
Μουσική – Σχεδιασμός ήχου: Σταύρος Τσουμάνης
Κινησιολογία: Αναστασία Γεωργαλά
Trailer: gcldp Γιώργος Συμεωνίδης, Άρτεμις Σταθάκου
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Πολυχρονοπούλου
Ειδικές κατασκευές: Κατερίνα Χατζοπούλου
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):
Θωμάς Βούλγαρης
Χαρά Ζησιμάτου
Γιάννης Νικολάου
Ιάσονας Χριστοδούλου
Τοποθεσία: Μαγνησίας 5 και Αριστοτέλους, πλησίον Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα
Ημερομηνία: Από Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017 έως 26 Δεκεμβρίου 2017. Παραστάσεις: κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00. Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά (με διάλειμμα 10 λεπτών)
Πληροφορίες-Κρατήσεις:Τηλ.: 210 8220020
Τιμές Εισιτηρίων:12 ευρώ (κανονικό), 8 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ), 5 ευρώ (άνεργοι, ατέλειες)