CueMagazine

Main Menu

  • Αρχική
  • Θέατρο
    • Νέα
    • Συνεντεύξεις
    • Παρουσιάσεις
    • Δοκιμές
    • Χορός
    • Παιδί
  • Βιβλία
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Βιβλιοθήκη
    • Συγγραφείς
    • My Book/Self
    • Stories
  • The City
    • Spots
    • Mουσική
    • Σινεμά
    • Σειρές
    • Εκθέσεις
    • Σεμινάρια
  • Cues
    • The Designer
    • X-Cue-Me
    • Me
    • People
    • Άποψη
    • Cue Me In
  • Blog
    • Road Trip
    • Point of You
  • Info
    • About
    • Contact

logo

CueMagazine

  • Αρχική
  • Θέατρο
    • Νέα
    • Συνεντεύξεις
    • Παρουσιάσεις
    • Δοκιμές
    • Χορός
    • Παιδί
  • Βιβλία
    • My Book/Self: Χριστίνα Ανδρεάκου

      16 Μαρτίου 2026
      0
    • Οι εκδόσεις του Θεάτρου του Νέου Κόσμου κυκλοφόρησαν!

      5 Μαρτίου 2026
      0
    • My Book/Self: Βασίλης Τσαλίκης

      13 Ιανουαρίου 2026
      0
    • My Book/Self: Βιτόρια Κωτσάλου

      22 Δεκεμβρίου 2025
      0
    • Αλίκη Αλιφέρη / Τα μυστικά της ανθρώπινης φύσης

      11 Δεκεμβρίου 2025
      0
    • My Book/Self: Αργυρώ Λογαρά

      31 Οκτωβρίου 2025
      0
    • My Book/Self: Άλκηστη Ηλιάδη

      29 Οκτωβρίου 2025
      0
    • Γιώργος Σύρμας / Το καταφύγιο των βιβλίων

      12 Σεπτεμβρίου 2025
      0
    • Κατερίνα Τσιτούρα / Με πίστη στο φως του ανθρώπου

      17 Ιουνίου 2025
      0
    • Νέες Κυκλοφορίες
    • Βιβλιοθήκη
    • Συγγραφείς
    • My Book/Self
    • Stories
  • The City
    • Spots
    • Mουσική
    • Σινεμά
    • Σειρές
    • Εκθέσεις
    • Σεμινάρια
  • Cues
    • Cue Me In / Άρτεμις Δούρου

      3 Μαρτίου 2026
      0
    • Cue Me In / Κωστής Γλύκαντζης

      26 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Γεωργία Δρακάκη

      16 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Σωκράτης Αγγελής

      16 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Παναγιώτης Παπαδούλης 

      15 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • Cue me in / Ηλέκτρα Τζιβάκη

      2 Φεβρουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Φένια Ζαχαρίου

      27 Ιανουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Πάνος Θεοδωρακόπουλος

      19 Ιανουαρίου 2026
      0
    • Cue Me In / Βιβή Φωτοπούλου 

      19 Ιανουαρίου 2026
      0
    • The Designer
    • X-Cue-Me
    • Me
    • People
    • Άποψη
    • Cue Me In
  • Blog
    • Road Trip
    • Point of You
  • Info
    • About
    • Contact
Παρουσιάσεις
Home›Θέατρο›Παρουσιάσεις›Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά / Η χορογραφία της Μήδειας

Μήδεια του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά / Η χορογραφία της Μήδειας

By Ήβη Βασιλείου
6 Ιουλίου 2017
707
0

Mideia-4
«Μέσα σε αυτό το έργο μπορούμε να παρατηρήσουμε τη σκιά την οποία το μέλλον ρίχνει μπροστά του». (D. I. Page / Μτφ. Γ. Γιατρομανωλάκης)

Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας και εγγονή του Ήλιου, γνωρίζει τον Ιάσονα κατά την Αργοναυτική Εκστρατεία, τον ερωτεύεται και του προσφέρει την καταλυτική της βοήθεια –διαπράττοντας απάτες, προδοσίες, φόνους- για να πάρει εκείνος το Χρυσόμαλλο Δέρας και να ολοκληρώσει την εκστρατεία του νικητής. Αμέσως μετά, τον ακολουθεί στην Κόρινθο, του χαρίζει δύο υιούς και ζει μαζί του εκεί μέχρι την μέρα που ο Ιάσων αποφασίζει να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα. Η οργή της Μήδειας εκδηλώνεται, ενώ όλοι προσπαθούν να την απομακρύνουν και να την αποδυναμώσουν. Στέλνει φονικά δώρα στην νύφη και τον πατέρα της και τιμωρεί τον Ιάσονα με μια ακραία εκδικητική πράξη: Σκοτώνει τα παιδιά της. Τελικά, αφήνει την Κόρινθο για την Αθήνα πάνω στο φτερωτό άρμα του Ήλιου.

Ανέκαθεν το υλικό των μύθων λειτουργεί ως μνήμη, αποκάλυψη της ανθρώπινης ουσίας και συμπαράσταση στα βάθη της ανθρώπινης ζωής. Ο Ευριπίδης ξεκίνησε από το υλικό αυτό και συνέθεσε ένα έργο, διαμορφώνοντας μια Μήδεια που ποτέ πριν δεν είχε υπάρξει, μια ηρωίδα που δρα με σκοπιμότητα και διαπράττει έναν φόνο –τον φόνο των παιδιών της- έπειτα από σκέψη. Ακολούθως, το καινοτόμο υλικό του Ευριπίδη αποτέλεσε και αποτελεί πηγή έμπνευσης και αφετηρία πρόσληψης των μύθων μέχρι και σήμερα. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η Μήδεια που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Καραντζάς –παρουσιάστηκε στο Θέατρο της Μικρής Επιδαύρου 30/06 & 01/07-, καθώς ο σκηνοθέτης κινήθηκε αποκαλυπτικά στο πεδίο των μύθων και της πρόσληψής τους πραγματοποιώντας όχι μόνο μια καλλιτεχνική πρόταση, αλλά και μία σπουδή –τόσο ως προς το κείμενο, όσο και ως προς την εικόνα- στις οπτικές γωνίες της Μήδειας που έχουν αποκαλύψει άλλοι συγγραφείς και καλλιτέχνες (Από τις απεικονίσεις του μύθου στα αρχαία αγγεία μέχρι τον Πιερ Πάολο Παζολίνι, τον Χάινερ Μίλερ ή τον Δημήτρη Παπαϊωάννου).

Στο υπέροχο φυσικό τοπίο της Μικρής Επιδαύρου, το σκηνικό της παράστασης (Ελένη Μανωλοπούλου) του Δημήτρη Καραντζά είχε ως κέντρο ένα δέντρο. Το δέντρο που κρέμονταν το Χρυσόμαλλο Δέρας, που ήταν η αρχή και η ρίζα της σχέσης της Μήδειας με τον Ιάσονα. Το δέντρο που γύρω του απλώνονται τα ρούχα των θυμάτων της Μήδειας, τα ρούχα των ηρώων των μύθων που φτάνουν μέχρι και αυτήν την παράσταση. Το δέντρο που ξεριζώνεται όταν η Μήδεια «αυτοκτονεί» σκοτώνοντας τα παιδιά της, καθώς ο Ιάσων την πρόδωσε -όχι μόνο επιλέγοντας μιαν άλλη γυναίκα, αλλά και εγκαταλείποντας μια σπάνια σχέση ισότητας-, για να αποκαλύψει το σωτήριο φως του Ήλιου και τις δυνατότητες που χαρίζει το σκοτάδι. Γύρω του οι τρεις ηθοποιοί (Χρήστος Λούλης, Μιχάλης Σαράντης, Γιώργος Γάλλος) με ίδια κοστούμια (Ιωάννα Τσάμη) που αφαιρούσαν τα ειδικά χαρακτηριστικά των χαρακτήρων, πραγματοποιώντας αφενός ένα σχόλιο στα ζητήματα του φύλου και των φυλετικών διακρίσεων και τοποθετώντας αφετέρου τους ήρωες της τραγωδίας στο πλαίσιο που πρέπει, εκεί όπου δεν μπορούν να κριθούν με ανθρώπινα μέτρα.

Ο Χρήστος Λούλης υποδύθηκε τους ανδρικούς ρόλους (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας) αποδίδοντας τις αποχρώσεις του καθενός τόσο με τον λόγο, όσο και με την κίνηση του σώματος, με κορυφαία στιγμή τον σκοτεινό θρήνο του Ιάσονα για τον χαμό των παιδιών του. Ο Μιχάλης Σαράντης υποδύθηκε την Τροφό, τον Χορό και τον Άγγελο αποκαλύπτοντας και μεταδίδοντας κάθε φορά το συγκινησιακό φορτίο και το μέγεθος του λόγου του Ευριπίδη. Ο Γιώργος Γάλλος ανέλαβε τον ρόλο της Μήδειας, δίνοντας μια σίγουρη, συγκινητικά απλή, βαθιά ερμηνεία ενός τόσο πολυδιάστατου χαρακτήρα σε μια παράσταση που εντάχθηκε άξια στην ιστορία πρόσληψης του αιώνιου μύθου, τονίζοντας με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο (ακόμα κι αν υπάρχουν αντίθετες απόψεις ή ενίοτε ενστάσεις) την ανακουφιστική τελικά αμφισημία του καλού και του κακού, του ορθού και του λάθους, του φωτός και του σκοταδιού.

 

Dimitris_Karantzas_Site_9_photo_Marilena_Stafylidou

Συντελεστές

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Καραντζάς, Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Βοηθός Σκηνογράφου: Δημήτρης Αγγέλης
Παίζουν: Γιώργος Γάλλος (Μήδεια), Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας,), Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Άγγελος, Τροφός).

TagsΦεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Related articles More from author

  • Χορός

    Γυναίκες δημιουργοί στην Πειραιώς 260 στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

    15 Μαΐου 2022
    By Cue Team
  • Νέα

    Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας του Νεοκλη Γαλανόπουλου σε σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη στα Radio Plays

    4 Ιανουαρίου 2021
    By Ήβη Βασιλείου
  • Mουσική

    ΑΝΑ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ / Επιλεγμένες διαδικτυακές προβολές από το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

    2 Μαρτίου 2021
    By Cue Team
  • Νέα

    Φεστιβάλ Αθηνών 2018 / 3+1 επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσετε

    17 Απριλίου 2018
    By Cue Team
  • Νέα

    Ορέστεια του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο στο Θέατρο Φιλίππων

    31 Μαΐου 2019
    By Cue Team
  • Νέα

    Ο κήπος των ηδονών από τον Φιλίπ Κεν στο Ηρώδειο από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

    30 Ιουλίου 2023
    By Cue Team

Leave a reply Ακύρωση απάντησης

INFORMATION

  • About
  • Contact
  • Terms of Use

Follow us

  • Facebook
  • Instagram
info@cuemagazine.gr | ©2024 CueMagazine All Rights Reserved | ☢ designed by titouf