Όψεις και οπτικές της 2ης Πλατφόρμας Méta από τον Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη
Η Πλατφόρμα Méta είναι μία διαδικασία δημιουργίας. Είναι ένας δρόμος να ανακαλύψεις κομμάτια του εαυτού σου και να αποκαλύψεις σκέψεις σου. Είναι ένας τρόπος να μοιραστείς ιδέες και να δεις καινούργιες, φωτεινές όψεις της τέχνης, της ζωής, της καθημερινότητας. Είναι μία κίνηση που ξεκινά από το παρόν και έχει τα μάτια στο μέλλον και τις πιθανότητες ανοιχτές. Τόσο για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν, όσο και για τους θεατές. Ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης μας μιλά για την δράση και την σκέψη της Πλατφόρμας και οι δημιουργοί των φετινών παραστάσεων παρεμβαίνουν με σχόλια για τις δουλειές τους!
Τι είναι η Πλατφόρμα Méta;
Η Méta είναι μία πρόταση πάνω στη δημιουργία και πάνω στην διαδικασία της δημιουργίας. Ουσιαστικά, ήταν μία δική μας ανάγκη να βρούμε ότι μας έλειπε ως εργαλείο. Έτσι δημιουργήθηκε η Méta. Για να μπορέσουμε ως δημιουργοί να βρούμε εργαλεία που χρειαζόμαστε. Για παράδειγμα την αλληλεπίδραση μεταξύ των παραστατικών τεχνών, το να γνωρίζουμε δηλαδή πως για το δικό μας έργο μπορούμε να απευθυνθούμε σε ανθρώπους άλλων τεχνών που διαθέτουν εργαλεία που εμείς δεν τα έχουμε και μπορούν με τις γνώσεις τους να επιμεληθούν σωστά την παραγωγή. Οπότε, η δικτύωση είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της Méta.
Ο στόχος της Méta ποιος είναι;
Ο στόχος είναι να διευρυνθεί ο τρόπος σκέψης μας και να αρχίσουμε να αλληλεπιδρούμε.
Το όνομα της Πλατφόρμας;
Η λέξη Méta έχει να κάνει με το φως, με αυτό το οποίο έρχεται, με το βλέμμα στο μέλλον. Έχει να κάνει με αυτό που δεν γνωρίζεις και έτσι εμπλέκεται ο πειραματισμός. Είναι μία πραγματική πρόθεση ανακάλυψης. Η εστίαση μας είναι ο καλλιτέχνης. Παρόλο που η Méta έχει να κάνει με την δημιουργική διαδικασία, τελικά παρουσιάζονται καλλιτέχνες και όχι η Πλατφόρμα. Η Méta είναι το όχημα.
Το Time.Wasted. σχετίζεται με τον αστικό χρόνο, την καθημερινή ρουτίνα, την επαναληπτικότητα και την παθητικότητα που εν τέλει μας κατακλύζει στις σύγχρονες δυτικές μητροπόλεις. Στην έρευνα του κομματιού συνέβαλε ουσιαστικά η πολύτιμη και πολύ δημιουργική συνεργασία με τις συνεργάτιδες μου Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Κάτσου και Νατάσα Παντερμαλή.
Το έργο που θα παρουσιαστεί είναι το αποτέλεσμα μιας 8 μηνης έρευνας και αλληλεπίδρασης τόσο με την πλατφόρμα όσο και με τους συνεργάτες που με υποστήριξαν. Δεν υπάρχει ακόμα κάποιο πλάνο για την πορεία του κομματιού εκτός της πλατφόρμας. Ωστόσο, στο μέλλον θα παρέχω με κάθε τρόπο την υποστήριξη μου στο έργο της πλατφόρμας προκειμένου να συνεχίσουν να παρουσιάζονται δουλειές νέων καλλιτεχνών.
Η Mēta αποτελείται από ένα δίκτυο ανθρώπων που ο καθένας με τον τρόπο του συνέβαλε ουσιαστικά στην πραγμάτωση των έργων μας, άλλοτε με συμβουλευτικό τρόπο και άλλοτε παρέχοντάς μας τεχνική υποστήριξη. Μέσα από τη συλλογικότητα που προτείνει, καθιστά δυνατό και ευχερέστερο το έργο μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολύ ουσιαστική, δεδομένων των κοινωνικοπολιτικών συνθηκών.
Μυρτώ Δελημιχάλη / Time. Wasted
Τι σημαίνει work in progress στη Méta;
Σημαίνει κάτι το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί, που είναι στα σπάργανα. Είναι ένα έργο εκτεθειμένο σε μία συζήτηση. Την στιγμή που παρουσιάζεται ένα έργο, ο καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να αποστασιοποιηθεί. Έτσι όπως όταν μοιράζεσαι λεκτικά την ιδέα σου και παίρνεις απόσταση από αυτήν, καταφέρνοντας να έχεις μια πιο καθαρή άποψη. Το work in progress έχει να κάνει με κάτι το οποίο δεν κλειδώνει, είναι ανοιχτό. Άρα, με βάση όλα αυτά work in progress είναι πιθανότητες ανοιχτές, είναι ελευθερία.
Πόσο δύσκολο είναι αυτό το εγχείρημα στην εποχή μας;
Είναι δύσκολο γιατί έχει ένα κομμάτι οργάνωσης. Στην πραγματικότητα όμως, είναι η κατάλληλη εποχή για κάτι τέτοιο. Είναι κάτι το οποίο λείπει, άρα το έδαφος είναι πολύ πρόσφορο. Το ερώτημα όταν ξεκινήσαμε ήταν τι λείπει και πως αυτό θα καταφέρουμε να το καλύψουμε. Είναι δύσκολο σαν διαδικασία, αλλά είναι η κατάλληλη στιγμή για αυτό, διότι το κομμάτι της δικτύωσης και της επικοινωνίας στην Ελλάδα δεν είναι τόσο ανεπτυγμένο και οργανωμένο.
Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω στην πλατφόρμα, καθώς το έργο μου είχε παρουσιαστεί και στην πρώτη Μéta, αλλά σε μορφή έργου σε εξέλιξη, ενώ τώρα το παρουσιάζω στην ολοκληρωμένη του μορφή. Μέσα από αυτή την διαδικασία θεωρώ ότι το σημαντικότερο είναι η επαφή με ιδιαίτερα ταλαντούχους και προικισμένους ανθρώπους που βοήθησαν να εξελιχθεί τόσο το κομμάτι, αλλά και η σκέψη μου προσωπικά πάνω σε αυτό που κάνω. Βασικό κομμάτι της Μéta είναι αυτή η συνδιαλλαγή και η συνεργασία μέσα από ένα φιλικό κλίμα που δημιουργεί και θέτει ερωτήματα και προτάσεις τα οποία σε εξελίσσουν σαν καλλιτέχνη. Επίσης μέσα από την πλατφόρμα προσφέρεται η δυνατότητα να έχεις βοήθεια σε κάθε τομέα που απαιτεί το έργο. Από μουσική, χορογραφία, ενδυματολογία, εικαστικά σκηνογραφία ή κάποιον δραματολόγο ως και την παραγωγή, πράγμα ακατόρθωτο για νέους καλλιτέχνες… Να μπορούν μόνοι τους να συγκεντρώσουν μια τέτοια ομάδα. Η πλατφόρμα Μéta είναι πάνω από όλα οι άνθρωποι που την αποτελούν, είναι οι φίλοι με τους οποίους συζητάς για το έργο και σε βοηθούν να ανοίξεις καινούρια μονοπάτια σκέψης, νέους τρόπους να πεις αυτό που θέλεις και ακόμα κι αν είσαι νέος και άπειρος να καταφέρεις να παρουσιάσεις με επαγγελματικούς όρους την δουλειά σου.
Δημήτρης Κουτσούμπας / My sad self
Τι περιλαμβάνει φέτος το πρόγραμμά σας;
Φέτος έχουμε έξι έργα. Τρία έργα που μας ακολουθούν από την προηγούμενη πλατφόρμα και βαίνουν τώρα προς ολοκλήρωση, τα οποία είχαν περισσότερο χορογραφική βάση. Κάποια έργα με περισσότερο εικαστικό στίγμα και κάποια με περισσότερο χορογραφικό. Έχουμε και άλλα τρία έργα τα οποία είναι πολυδιάστατα και παίρνουν στοιχεία και από άλλες τέχνες. Υπάρχουν και άλλα έργα που δεν έφτασαν ποτέ στην ολοκλήρωσή τους και δεν παρουσιάζονται στην σκηνή, αλλά μέρος αυτής της δουλειάς θα παρουσιάζεται σε μία έκθεση που θα γίνει κατά την διάρκεια των παραστάσεων. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η διαδικασία. Δεν είναι πάντα σκοπός να παρουσιαστεί κάτι επειδή απλά δουλέψαμε.
The performance I’ll present for this platform has to do with music and billiard. Imagine that every component of the billiard becomes music: each ball is a note, each rail a rhythm, each players a harmony. Playing billiard is becoming music, played live by two musicians on stage, and a judge …
I don’t believe that the point for me is to present the next time the same but into 40mn. I believe I want to keep the essence of it, the relation music-text-surrealistic, and try to see how they could be re-connected into new shapes and possibilities.
Máta is about giving care to the process, to the performance already happening everyday before the show. I needed to try out new forms of artistic experiences for my personal research. I believe that Meta, who encourages those practices, was the push I needed to go through.
Anouk Arra / Variations of blue pool
Η έκφραση του σώματος είναι πιο άμεση από τον λόγο;
Πιστεύω ότι η έκφραση του σώματος έχει περισσότερο χώρο από τον λόγο. Ίσως ο λόγος να είναι αυτός που είναι πιο άμεσος, αλλά καμιά φορά ο χώρος είναι πιο σημαντικός. Οι απόλυτες προσεγγίσεις ανήκουν στο παρελθόν. Για αυτό με ενδιαφέρει τόσο ο διάλογος των τεχνών και η επικοινωνία που οδηγεί σε μια πιο ποιητική προσέγγιση της τέχνης.
Το έργο αφορά στη συνύπαρξη και συν-κατοίκηση πέντε διαφορετικών καταστάσεων, εξ’ ού και η καθαρή επιλογή των πέντε συγκεκριμένων διαφορετικών σωμάτων που παρουσιάζονται επί σκηνής. Συνυπάρχουν σε μια κλειστή δομή, όπου γνωρίζονται, συνδιαλέγονται, αναπτύσσουν κοινούς κώδικες επικοινωνίας, αντιδρούν, εγκλωβίζονται, επαναλαμβάνονται, πορεύονται. Αφήνουν ίχνη από τις δράσεις τους και τις συμπεριφορές τους, τα οποία είτε θέλουν να ξεχάσουν και να σβήσουν ,είτε τα κουβαλούν ως εφόδια. Προσπαθούν να ανατρέψουν την έννοια της κλειστής δομής επιλέγοντας να μετακινηθούν. Κατά μόνας. Κουβαλούν όμως τα “ίχνη” τους, τις συνδέσεις τους, κάτι που πολύ δύσκολα ανατρέπεται. Αναμετρούνται με τη δομή και το αν αυτή σπάει, όχι φεύγοντας μακριά της, αλλά αλλάζοντας και μετασχηματίζοντας τον τρόπο που βρίσκονται μέσα σε αυτήν.
Θεωρώ ότι το πιο γόνιμο κομμάτι της διαδικασίας είναι η ζύμωση των στοιχείων που άλλοτε αλληλοσυμπληρώνονται και άλλοτε αλληλοαναιρούνται. Άλλωστε, έτσι μόνο μπορεί τόσο ένα έργο, όσο και ο κάθε δημιουργός να εξελιχθούν.
Η πλατφόρμα Méta για μένα δημιουργεί ένα γόνιμο έδαφος σύμπραξης, υποστήριξης νέων δημιουργών και καλλιέργειας νέων προτάσεων προς υλοποίηση. Προτείνει ένα διαφορετικό τρόπο και δρόμο δράσης, μέσα από την ολιστική προσέγγιση ενός έργου. Μπολιάζει πολύ διαφορετικούς ανθρώπους που θέτουν συνεχώς το δημιουργό σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης και αναθεώρησης.
Πόσο δύσκολη είναι η ενασχόληση με τον χορό;
Πολύ. Όπως ισχύει και σε όλες τις τέχνες. Εάν πραγματικά θέλεις να καταλάβεις κάτι, πρέπει να μπεις βαθιά.
Υπάρχει ταλέντο;
Δεν πιστεύω πολύ στο ταλέντο. Πιστεύω στην προοπτική που έχει ο καθένας και σ΄ αυτό που υπάρχει μέσα του και πρέπει να ανακαλυφθεί. Θέλει επαφή με τον εαυτό σου και τριβή για να εξερευνήσεις τις πιθανότητες που σου δίνονται.
Το έργο Under siege (υπό πολιορκία), πρωτοπαρουσιάστηκε στην πλατφόρμα τον Απρίλιο του 2016 ως work in progress. Αυτή την Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, θα παρουσιαστεί το δεύτερο μέρος του που εστιάζει στη βάναυση κατάλυση των ανθρώπινων αξιών μέσω μιας απότομης αλλαγής και στη κατάλυση του βασικότερου ανθρώπινου δικαιώματος, της ελευθερίας. Όταν καταλυθεί η ελευθερία, και όταν αποδυναμωθούν οι πνευματικές αντιστάσεις, οδηγούμαστε στη κατάρρευση και τη διάλυση. Από εκείνη τη στιγμή και ως το τέλος, ο άνθρωπος προσπαθεί να ξαναβρεί τις αξίες του μέσω του αδιάκοπου αγώνα αλλά κυρίως μέσω της ψυχικής και πνευματικής ελευθερίας.
Αυτή είναι η δεύτερη πλατφόρμα στην οποία συμμετέχει το έργο μου. Μπορώ να πω ότι η δουλειά μου έχει εξελιχθεί από τον Απρίλιο του 2016 απ’ όλες τις απόψεις. Σε αυτό το έργο έχω πειραματιστεί με νέα μέσα στη δουλειά μου τα οποία μπορεί το κοινό να δει από κοντά αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο.
Η πλατφόρμα Méta είναι το αποτέλεσμα μιας σημαντικής προσπάθειας κάποιων ανθρώπων που πιστεύουν στη συνεργασία και τη συνδημιουργία. Από την άλλη πλευρά, στο κοινό, δίνει τη δυνατότητα να δουν έργα που πρωτοπαρουσιάζονται στην πλατφόρμα ως works in progress και να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη διαδικασία δημιουργίας βλέποντας το έργο και την εξέλιξή του ξανά στην επόμενη πλατφόρμα.
Αυτήν την περίοδο πως βλέπεις τον χορό στην Ελλάδα;
Είναι σε μία περίοδο άνθισης και νομίζω ότι μόνο καλό θα βγει. Το κλειδί το οποίο θα ξεκλειδώσει τον χορό αυτήν την περίοδο είναι η επικοινωνία, έτσι ώστε να μην χάνεται καμία δύναμη και κανένας πόρος προς τα έξω. Υπάρχουν πολύ σπουδαίοι άνθρωποι έξω. Εξάγουμε τέχνη και δεν το ξέρουμε.
Η εν εξελίξει εργασία μου στην πλατφόρμα, αφορά στην σχέση μου με το φαγητό, το μαγείρεμα και την δημιουργία μιας πίτας. Τα υλικά μου είναι το αλεύρι κι ένας πλάστης. Ακολουθώ τα βήματα της δημιουργίας μιας πίτας αλλά μέσα από το φίλτρο της φαντασίας και του παιγνιδιού.
Σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της εργασίας μου, στόχος μου είναι να μυρίσει ο χώρος του θεάτρου από μυρωδιές, ώστε φεύγοντας οι θεατές να έχουν έντονη την επιθυμία να γευτούν την τροφή, με όλες τους τις αισθήσεις πιο συνειδητά, δίνοντας αξία σε κάθε τους μπουκιά.
Η πλατφόρμα δίνει χώρο στην διαφορετικότητα και στην συνεργασία, δύο στοιχεία που χρειάζονται σε όλα τα πεδία της ζωής μας, αυτήν την εποχή.
Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης / βάλε αλεύρι, κάμε πίτα
Πως φαντάζεσαι την Méta σε μερικά χρόνια; Πως θα ήθελες να είναι;
Να μην είναι μόνη της, να υπάρχουν κι άλλες τέτοιου είδους δράσεις. Κατά τ΄ άλλα δεν θέλω να ξέρω! Θέλω να είναι στο σήμερα κάθε φορά. Δεν θέλω να την ορίσω και να την περιορίσω. Θέλω να έχει τα αυτιά της ανοιχτά, να ακούει τι χρειάζεται και να προσαρμόζεται και να επαναπροσδιορίζεται.
Πληροφορίες